486
Η εικόνα του Γιώργου Κατρούγκαλου στην οθόνη. Ο υπουργός Εργασίας είχε να απαντήσει στις τεχνικές παρατηρήσεις των κλιμακίων των δανειστών | Alexandros Michailidis / SOOC

Διαπραγμάτευση στον όγδοο όροφο

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 5 Φεβρουαρίου 2016, 06:00
Η εικόνα του Γιώργου Κατρούγκαλου στην οθόνη. Ο υπουργός Εργασίας είχε να απαντήσει στις τεχνικές παρατηρήσεις των κλιμακίων των δανειστών
|Alexandros Michailidis / SOOC

Διαπραγμάτευση στον όγδοο όροφο

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 5 Φεβρουαρίου 2016, 06:00

Οι δανειστές επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά προσήλθαν στη δεύτερη συνάντηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο προσκομίζοντας ένα οκτασέλιδο email με τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί την Τετάρτη αίτημα του υπουργού Εργασίας προς τους θεσμούς να καταθέσουν γραπτώς τις διαφωνίες και τις ενστάσεις τους, όπερ και εγένετο. Και σε αυτό το email έγκειται και η βασική διαφορά της πρώτης με τη δεύτερη συνάντηση, που φαίνεται να είναι και η τελευταία σε αυτό το γύρο των διαπραγματεύσεων.

Η δεύτερη συζήτηση ήταν σαφώς πιο τεχνική και με περισσότερες λεπτομέρειες, εν αντιθέσει με τη συνάντηση της Τετάρτης που ήταν πιο θεωρητική. Οι δανειστές πλέον έβγαλαν από την τσέπη τους τρεις κίτρινες κάρτες, οι οποίες στο δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 15 Φεβρουαρίου μπορεί και να γίνουν κόκκινες, δυσκολεύοντας το έργο της κυβέρνησης.

Η πρώτη ένσταση αφορά τη Εθνική Σύνταξη και τους τρόπους χορήγησής της, η δεύτερη τα ποσοστά αναπλήρωσης και η τρίτη την αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα που κοστολογείται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές δεν έχουν εκφράσει καμία διαφωνία ως προς την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών στο 20%. Ενα μέτωπο κλειστό μεν με τους δανειστές, ορθάνοιχτο δε με την κοινωνία, η οποία βράζει στο ζουμί του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Στις σκέψεις του επιτελείου του υπουργείου Εργασίας είναι μια νέα βελτιωμένη πρόταση που ευνοεί κυρίως εισοδήματα ελευθέρων επαγγελματιών έως 10.000 ευρώ

Δανειστές και υπουργός πραγματοποίησαν στον 8ο όροφο του Χίλτον μία αναλυτική κατ’ άρθρον επεξεργασία του συνόλου του νομοσχεδίου. Στο τραπέζι μάλιστα έπεσαν και οι ενδεχόμενες προωθούμενες αλλαγές, με τους δανειστές ωστόσο να εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Οπως άλλωστε δήλωσε για άλλη μία φορά ο υπουργός Εργασίας, η διαπραγμάτευση είναι «αναλυτική και σκληρή».

Στις άμεσες πρωτοβουλίες του υπουργού Εργασίας, με στόχο φυσικά την εκτόνωση του κοινωνικού μετώπου, είναι η έναρξη ενός νέου γύρου κοινωνικού διαλόγου, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ). Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με εκπροσώπους της ΟΚΕ έγινε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντος και του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Εργασίας – με πρωτοβουλία της ΟΚΕ αυτή τη φορά –  είναι να κάτσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τελικό στόχο παρεμβάσεις αποδεκτές και από τις δύο πλευρές.

Στις σκέψεις πάντως του επιτελείου του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει νέα βελτιωμένη πρόταση που ευνοεί κυρίως εισοδήματα ελευθέρων επαγγελματιών έως 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που η νέα εισφορά που θα προκύψει υπερβαίνει την παλαιά, θα προβλέπεται έκπτωση 50% για εισοδήματα από 7.000 έως 10.000 ευρώ. Η έκπτωση για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος θα μειώνεται κατά 1%. Ετσι σε εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 5%.

Εντός του Σαββατοκύριακου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενδέχεται να πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ από την νέα εβδομάδα αναμένεται νέος γύρος δυνατών μπρα ντε φερ με ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Στόχος, η γεφυροποίηση του χάσματος μέχρι τη νέα έλευση της τετραμερούς, ένα στοίχημα ιδιαίτερα δύσκολο για τον υπουργό Εργασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...