786
Οι παίκτες του Ολυμπιακού γίνονται ένα κουβάρι πανηγυρίζοντας την πρόκριση | REUTERS/Costas Baltas

Ο πιο θρυλικός απ’ όλους τους θριάμβους

Sportscaster Sportscaster 14 Δεκεμβρίου 2018, 10:56
Οι παίκτες του Ολυμπιακού γίνονται ένα κουβάρι πανηγυρίζοντας την πρόκριση
|REUTERS/Costas Baltas

Ο πιο θρυλικός απ’ όλους τους θριάμβους

Sportscaster Sportscaster 14 Δεκεμβρίου 2018, 10:56

Εχει ζήσει μαγικές ευρωπαϊκές βραδιές το «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο Αγιαξ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Γιουβέντους και πολλά ακόμη εξέχοντα μέλη της ποδοσφαιρικής ελίτ έχουν φύγει από το φαληρικό γήπεδο με σκυμμένο το κεφάλι. Αλλά, είναι άλλο πράγμα να νικάς μια μεγάλη ομάδα, κι άλλο να της στερείς αυτό που θεωρεί ότι της ανήκει. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει δίκιο. Η χθεσινή (Πέμπτη) «ήταν μία τεράστια νίκη, η πιο ιστορική, επειδή συνδυάστηκε με πρόκριση απέναντι σε μία πολύ μεγάλη ομάδα και με απόδοση που ήταν ό,τι καλύτερο έχουμε δει. Γιατί, μην ξεχνάμε τι αντίπαλο αντιμετωπίσαμε».

Ποιος το ξεχνά; Αντίπαλος ήταν η Μίλαν των επτά Κυπέλλων Πρωταθλητριών – Τσάμπιονς Λιγκ, με ένα ρόστερ που αξίζει μισό δισεκατομμύριο ευρώ, σέντερ-φορ τον Γκονζάλο Ιγκουαΐν που κάποτε πληρώθηκε με 100 εκατ. ευρώ, και με φανέλα που… ζυγίζει τόνους. Η Μίλαν, που ποτέ στον αιώνα μας δεν είχε αποκλειστεί από όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το έπαθε χθες, με τρόπο που ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, που παρακολούθησε το παιχνίδι από την εξέδρα των VIPs, χαρακτήρισε «ντροπιαστικό». Δεχόμενη τρία γκολ στο τελευταίο ημίωρο. Το «τρελό» ημίωρο, σύμφωνα με τον αθλητικό Τύπο της Ιταλίας, που οδήγησε τον μιλανέζικο σύλλογο σε ένα άνευ προηγουμένου «κάζο».

Ο Ολυμπιακός έγραψε μια από εκείνες τις ιστορίες που μένουν στις μνήμες των φιλάθλων για πάντα. Δεν ήταν μόνο η νίκη, η πρόκριση. Ηταν η μπάλα που έπαιξε, παράγοντας 18 τελικές προσπάθειες. Ηταν η πίστη των «ερυθρόλευκων» σε αυτό το κατόρθωμα, η οποία δεν κλονίστηκε όταν, έπειτα από μια ώρα αγώνα, το αποτέλεσμα ήταν στο 0-0. Αλλά ούτε κι όταν οι Ιταλοί μείωσαν το σκορ σε 2-1, οπότε ο Ολυμπιακός χρειαζόταν να πετύχει και τρίτο γκολ. Ηταν η δικαίωση μιας ομάδας που αμφισβητήθηκε κι από τους ίδιους τους οπαδούς της, έχοντας μείνει οκτώ βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ στην κούρσα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Κι όμως, ο Ολυμπιακός το «φωνάζει» εδώ και καιρό, πως κάτι σπουδαίο φτιάχνεται στου Ρέντη. Παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, παράγοντας τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ, παρά τη βαθμολογική του συγκομιδή. Παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο και στην Ευρώπη, από τις ελληνικές ομάδες, είτε κερδίζει είτε χάνει. Ο χθεσινός του θρίαμβος ήρθε να πιστοποιήσει ότι η νέα ομάδα που δημιουργείται, χτίζεται πάνω σε γερά θεμέλια. Ενα 24ωρο μετά την ολοκλήρωση της εφιαλτικής περιπέτειας της ΑΕΚ στο Champions League και δυο ώρες μετά τον «σοκαριστικό» αποκλεισμό του ΠΑΟΚ στο Europa League (1-3 από την Μπάτε Μπορίσοφ), η νίκη του Ολυμπιακού επί της Μίλαν αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Το 3-1 θα μπορούσε, άνετα, να είναι 5-1. Η δυσκολία στο γκολ είναι το μόνο (αλλά σημαντικό) πρόβλημα του εφετινού Ολυμπιακού. Ο Φετφατζίδης με τον Γκερέρο έχασαν, πάλι, τα… άχαστα. Αλλά, αυτό είναι κάτι που διορθώνεται. Ιδίως μετά την πρόκριση της ομάδας στους «32» του Europa League, που θα φέρει στα ταμεία της ΠΑΕ πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο «Killer» που λείπει, ήδη αναζητείται, για να αποκτηθεί τον Ιανουάριο. Εάν βρεθεί, η δήλωση του Κριστιάν Καρεμπέ ότι το χθεσινό ματς θα ήταν ακόμη ένα βήμα προς το Μπακού (εκεί θα φιλοξενηθεί εφέτος ο τελικός της διοργάνωσης), ίσως να μην ακούγεται τόσο αστεία. Οπως και η αισιοδοξία όσων πιστεύουν στον Πειραιά ότι ο τίτλος στην Ελλάδα δεν έχει κριθεί τελεσίδικα.

Σαν νέος Βαλβέρδε, ο Πέδρο Μαρτίνς προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της επιθετικής δυστοκίας με διάφορες αλχημείες. Χθες, για παράδειγμα, τοποθέτησε στην κορυφή της επίθεσης τον Φορτούνη, αφήνοντας τον «χασογκόλη» Γκερέρο πιο πίσω, σε θέση μεσοεπιθετικού. Δεν τα έχει καταφέρει ακόμη. Χωρίς τα δυο «δώρα» των Ιταλών (το αυτογκόλ και το πέναλτι), ίσως η έκβαση του αγώνα να ήταν διαφορετική. Αλλά, όπως λέγεται μεταξύ σοβαρού κι αστείου, το γκολ είναι δουλειά… του προέδρου. Αυτός πρέπει να αγοράσει έναν παίκτη που να «τα βάζει». Η δουλειά του προπονητή είναι, η μπάλα να φτάνει εύκολα στο μπροστινό 1/3 του γηπέδου. Και σε αυτόν τον τομέα ο 48χρονος Πορτογάλος τα έχει καταφέρει καλύτερα από κάθε άλλον μετά τον Ερνέστο.

Με τα επιπλέον έσοδα που έφερε η πρόκριση επί της Μίλαν, ο Ολυμπιακός ενδέχεται να κινηθεί και για δεύτερη προσθήκη ποδοσφαιριστή που «θα κάνει τη διαφορά». Ο Μαρινάκης το άφησε να εννοηθεί χθες, πάνω στο μεθύσι του θριάμβου. Σε αυτή την απόφαση θα παίξει σπουδαίο ρόλο και το όνομα του επόμενου αντιπάλου των «ερυθρόλευκων», που θα γίνει γνωστό τη Δευτέρα (17/12). Στην κληρωτίδα θα υπάρχουν «θηρία», όπως η Τσέλσι, η Ιντερ, η Βαλένθια, η Σεβίλλη, η Αρσεναλ και η Νάπολι, αλλά και πολύ πιο βατές ομάδες, όπως η Γκενκ, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η Ζάλτσμπουργκ και η Ντινάμο Κιέβου. Οποια κι αν του τύχει, ο Ολυμπιακός δεν θα τρομάξει. Η Μίλαν -καλή της ώρα- του έδειξε ότι, με έναν καλό φορ, οι δυνατότητές του είναι απεριόριστες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...