549
|

Ποιος γράφει τις ανακοινώσεις της πρεσβείας;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 27 Φεβρουαρίου 2022, 21:23

Ποιος γράφει τις ανακοινώσεις της πρεσβείας;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 27 Φεβρουαρίου 2022, 21:23

Ποιος να γράφει, αλήθεια, τις ανακοινώσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα; Αν οι άνθρωποι δεν πολεμούσαν τους ναζί, θα νόμιζα ότι προσέλαβαν κανέναν χρυσαυγίτη με απολυτήριο Λυκείου -εντάξει, βοηθάει και ο διορθωτής στο Word. Χρυσαυγίτης δεν γράφει τις ανακοινώσεις, αυτό είναι βέβαιο.

Μήπως κανένας ξέμπαρκος, θυμωμένος εχθρός του ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης; Πιθανό, αν και θα ήταν δύσκολο να βρει τον δρόμο προς την πρεσβεία. Η ρωσική διπλωματική αποστολή είναι στο Ψυχικό και από την περιοχή ο «χώρος» γνωρίζει μόνο την πρεσβεία του Ισραήλ.

Και τότε ποιος να γράφει τις ανακοινώσεις; Διότι είναι αδύνατο να τις συντάσσει διπλωμάτης. Η ρωσική διπλωματία έχει παράδοση αιώνων, δεν θα υιοθετούσε ύφος κοινού τραμπούκου. Κάτι μυστήριο, λοιπόν, συμβαίνει με τις ανακοινώσεις που εκδίδει η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα.

Το Σάββατο έβγαλε ανακοίνωση με ένα εντελώς παιδικό ύφος, σαν να διαβάζεις δήλωση του Τραμπ: «Ευχαριστούμε όλους αυτούς τους πολλούς φίλους Ελληνες που στέλνουν στην Πρεσβεία μηνύματα συμπαράστασης και ευχές για γρήγορη νίκη κατά των Ουκρανών νεοναζί και απελευθέρωση της χώρας από το εγκληματικό καθεστώς. Ο Ρωσικός Στρατός δεν χτυπά αμάχους, αλλά μόνο τα εθνικιστικά τάγματα των δολοφόνων». Ας πούμε ότι με αυτό το απόσπασμα βάζεις τα γέλια, ειδικά όταν προέρχεται από τη χώρα που στέλνει τάγματα Τσετσένων και μισθοφόρους του Wagner Group. Στην επόμενη ανακοίνωση να γράψουν ότι εξοντώνουν και ζόμπι. Το πιο ωραίο είναι στο τέλος της ανακοίνωσης: «Σε ότι αφορά τις απειλές που δεχόμαστε κατά του προσωπικού της Πρεσβείας, αυτές είναι δειλές και απαράδεκτες, ενώ την ευθύνη για την ασφάλεια της Αποστολής μας έχουν οι Ελληνικές Αρχές με τις οποίες συνεργαζόμαστε.»

Και έρχεται η ανακοίνωση της Κυριακής, την οποία αξίζει να μεταφέρουμε αυτούσια. Είναι, άλλωστε, κειμήλιο.

«Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα 8 χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς. Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς, και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δεν ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα τουίτ δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!»

Τι μας λέει η πρεσβεία; Ξεκινάει με συστάσεις προς τους «πολύ υψηλά ιθύνοντες πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες», κοινώς ήταν έτοιμος ο πρέσβης να πάει να ρίξει δυο χαστούκια στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή στον Πρωθυπουργό, αλλά είπε να συγκρατηθεί. Και συνεχίζει με όλους τους παράγοντες του δημοσίου βίου, κάνοντας, μάλιστα, υποδείξεις για το πώς και ποιους πρέπει να θρηνούμε. Στο τέλος μας καλεί να συνέλθουμε.

Ούτε στα χρόνια της βαθιάς αμερικανικής επιρροής, όταν πολιτικοί παράγοντες είχαν υπαλληλική σχέση με την αμερικανική πρεσβεία, δεν βγήκε ανακοίνωση με το ύφος των Ρώσων. Ακόμα και αν τα πράγματα είναι έτσι όπως ισχυρίζονται και περιγράφουν, οι Ρώσοι, το ύφος των ανακοινώσεων είναι προσβλητικό προς το σύνολο του ελληνικού λαού. Προσβάλλει ακόμα και αυτούς που υποστηρίζουν την επιχείρηση της Ρωσίας γιατί τους κάνει να φαίνονται ηλίθιοι. Και ευλόγως απορούμε, κύριε Δένδια, αν άνθρωποι που βγάζουν αυτές τις ανακοινώσεις μπορούν να παραμένουν φιλοξενούμενοι στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News