1057
Μαϊάμι, Ντουμπάι, Ινδία είναι οι αγαπημένοι προορισμοί των ζάμπλουτων που θέλουν να συνδυάσουν διακοπές με εμβόλιο κατά του κορονοϊού | CreativeProtagon

Διακοπές μετ’ εμβολίων μόνο για πλουσίους

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2021, 20:20
Μαϊάμι, Ντουμπάι, Ινδία είναι οι αγαπημένοι προορισμοί των ζάμπλουτων που θέλουν να συνδυάσουν διακοπές με εμβόλιο κατά του κορονοϊού
|CreativeProtagon

Διακοπές μετ’ εμβολίων μόνο για πλουσίους

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2021, 20:20

Καθώς η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται, μία νέα μόδα αναπτύσσεται μεταξύ των ζάπλουτων όλων του κόσμου, ο αποκαλούμενος τουρισμός των εμβολίων. Δίχως την παραμικρή ενοχή εύποροι πολίτες από διάφορες χώρες καταβάλλουν πολλές χιλιάδες δολάρια για να πετάξουν με ιδιωτικό τζετ στο Ντουμπάι ή στην Ινδία, να λάβουν την πρώτη δόση κάποιου εμβολίου κατά του κορονοïού, να περάσουν τρεις εβδομάδες σε κάποιον εξωτικό προορισμό στην έρημο ή στη ζούγκλα, διαμένοντας σε υπερπολυτελείς βίλες με σεφ και υπηρετικό προσωπικό, να κάνουν και τη δεύτερη δόση και να αναχωρήσουν στη συνέχεια ανέμελοι, πλέον, για τον επόμενό τους προορισμό, συνεχίζοντας τις διακοπές τους.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία που προσφέρουν τα εν λόγω εμβολιαστικά πακέτα διακοπών, κοινοποιούν και διαφημίζουν τις όποιες προσφορές τους απροκάλυπτα. Μια ινδική εταιρεία που εδρεύει στην Καλκούτα, η Zenith Holidays, δημιούργησε και ειδική φόρμα στον ιστότοπό της ονόματι «Vaccine Tourism».

Κανένας, όμως, δεν διερωτάται κατά πόσο είναι θεμιτό να στερούνται δόσεις οι πολίτες των χωρών όπου μεταβαίνουν οι ζάπλουτοι του κόσμου, για να κάνουν διακοπές αλλά και για να εμβολιαστούν. Φαίνεται πως από τη στιγμή που μπορούν να καταβάλουν το όποιο αντίτιμο ζητείται, αποκτούν αυτομάτως και το δικαίωμα, επισημαίνει ο Κάρλο Πιτσάτι της La Repubblica, το εβδομαδιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης της ιταλικής εφημερίδας.

 Οι πρωτοπόροι Λονδρέζοι

Μία από τις πρώτες εταιρείες που άρχισαν να προσφέρουν πακέτα διακοπών μετά εμβολιασμών εν μέσω της πανδημίας είναι η λονδρέζικη Knightsbridge Circle, ένα πριβέ ταξιδιωτικό γραφείο η ετήσια συνδρομή στο οποίο ανέρχεται στο ποσό των 28.000 ευρώ.

«Είμαστε οι πρωτοπόροι αυτού του προγράμματος πολυτελών ταξιδιών στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο εμβολιασμός. Φτάνεις, κάνεις το εμβόλιο, κάθεσαι τρεις εβδομάδες σε μία βίλα στον ήλιο, ξανακάνεις το εμβόλιο, σου δίνουν το πιστοποιητικό και τελείωσες», δηλώνει περήφανος ο ιδρυτής και διευθυντής του Knightsbridge Circle Στιούαρτ Μακνίλ. Το 20% των  εκλεκτών μελών του γραφείου του, Βρετανοί, κυρίως, αλλά και αλλοδαποί, έχει ήδη μεταβεί με ιδιωτικά τζετ στο Ντουμπάι ή στην Ινδία, δίνοντας, έτσι, νέο νόημα στην φράση το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

«Πραγματοποιούμε εδώ κι εβδομάδες εμβολιασμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τα εμβόλια της Pfizer και της Sinopharm που απαιτούν δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Αρχίζουμε τώρα και με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ινδία. Και στήνω κλινικές στο Μαρακές όπου θα παραδίδονται δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca από την Μπανγκαλόρ. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι, που φτάνουν στην Ινδία, εμβολιάζονται, πετούν έως τη Μαδαγασκάρη, όπου η θάλασσα είναι καλύτερη, μετά επιστρέφουν για τη δεύτερη δόση», εξήγησε ο βρετανός επιχειρηματίας.

Οσον αφορά το κόστος, 45.000 ευρώ για ολόκληρο το πακέτο, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μετάβασης και διαμονής. Καθώς, όμως, η ζήτηση αυξήθηκε, το ταξιδιωτικό γραφείο του κ. Μακνίλ δημιούργησε ένα πιο «οικονομικό» πακέτο, προσφέροντας έναντι «μόλις» 12.000 ευρώ το εμβολιαστικό πακέτο, την οργάνωση του ταξιδιού και το δρομολόγιο από το όποιο αεροδρόμιο έως τη κλινική με το εκάστοτε πελάτη να καλείται να καλύψει το κόστος μετακίνησης και διαμονής.

Κανόνας η… ηλικία

«Απευθύνεται μόνον σε όσους είναι άνω των 65 ετών. Φέρουμε την ηθική ευθύνη να εμβολιάζονται μόνον όσοι το χρειάζονται περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων και των συγγενών των μελών μας. Εάν είσαι ένας 35χρονος που πηγαίνει στο γυμναστήριο δύο φορές την ημέρα, σίγουρα δεν θα μπορέσεις να εμβολιαστείς μαζί μας», εξήγησε ο βρετανός ταξιδιωτικός πράκτορας.

Πώς, όμως, γίνεται δόσεις των εμβολίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να χορηγούνται σε αλλοδαπούς από τη στιγμή που η επίσημη πολιτική της χώρας ορίζει πως οι δόσεις που έχουν εξασφαλιστεί προορίζονται μόνον για τους πολίτες της; Σίγουρα θα έχει βρεθεί κάποιο σύστημα παράκαμψης των όποιων εμποδίων, επισημαίνει ο ιταλός δημοσιογράφος. Αλλά και στην Ινδία να εμβολιαστούν μπορούν προς το παρόν μόνον οι πολίτες της και όσοι διαμένουν μόνιμα στη χώρα.

€ 2,25 η δόση για το κράτος, €11,30 για τους ιδιώτες

Οσον αφορά το πώς ιδιώτες κατάφεραν, όπως φαίνεται, να αγοράσουν δόσεις των πολύτιμων εμβολίων, το περασμένο Δεκέμβριο εκπρόσωπος της Pfizer παραδέχτηκε πως η εταιρεία εξέταζε ήδη το ενδεχόμενο πώλησης δόσεων σε ιδιώτες ενώ στα μέσα του προηγούμενου μήνα ο Αντάρ Πουναουάλα, ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος του Serum Institute of India, εταιρεία η οποία παρασκευάζει το 60% των εμβολίων όλου του κόσμου, δήλωσε πως αφότου πούλησε τις πρώτες εκατό εκατομμύρια δόσεις στην κυβέρνηση της πατρίδας του έναντι 2,25 ευρώ τη δόση, άρχισε να πουλάει και σε ιδιώτες, ορίζοντας την τιμή ανά δόση στα 11,30 ευρώ.

«Συντίθεται, οπότε, μία κοινότητα ζάπλουτων κι εμβολιασμένων πολιτών, οι οποίοι, ανησυχώντας για το ότι ενδεχόμενο τα ανοιξιάτικα ραντεβού τους στο Royal Ascot, στο Grand Prix του Μονακό ή στο Γουίμπλεντον να αναβληθούν, προετοιμάζονται να μεταβούν, νωρίτερα από ότι συνήθως, στο Σεν Τροπέ, στη Μύκονο, στην Ιμπιζα και στο Μπόντρουμ,  στα πολυτελή ξενοδοχεία  των οποίων θα βρουν να εργάζεται εμβολιασμένο προσωπικό», υποστηρίζει ο Πιτσάτι, επισημαίνοντας πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελεί, ήδη από την άνοιξη, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, ειδικά όσον αφορά τον κλάδο πολυτελών υπηρεσιών και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για «την ανάπτυξη μίας μαύρης αγοράς εμβολίων».

Το ηθικό δίλημμα

Ο πασίγνωστος και βραβευμένος με Οσκαρ αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν έλαβε την πρώτη δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik 5 τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μόσχα ενώ στην Ινδία η Gem Tours & Travels προσφέρει στους Vvip, στους Very Very Important πελάτες της, το αποκαλούμενο «Covid-vaccine package», ένα πακέτο που περιλαμβάνει εισιτήριο Μουμπάι – Νέα Υόρκη – Μουμπάι, τρεις διανυκτερεύσεις στο Μεγάλο Μήλο και δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer έναντι μόλις 2.000 ευρώ.

Κανένα, όμως, από αυτά τα «πρωτοπόρα» ταξιδιωτικά γραφεία, ούτε οι εταιρείες που παρασκευάζουν τα εμβόλια, φαίνεται να διερωτήθηκαν κατά πόσο είναι θεμιτό εν μέσω μίας παγκόσμιας πανδημίας να εμβολιάζονται πρώτα όλοι όσοι έχουν περισσότερα χρήματα, κατά πόσο είναι σωστό να αντιμετωπίζεται η πανδημία με όρους ελεύθερης αγοράς. Πάντως ο Νιμές Σαχ της ινδικής Gem Tours δηλώνει πως «είμαστε περήφανοι που σκεφτήκαμε πρώτοι τον όρο “τουρισμός των εμβολίων”».

Η περίπτωση της Φλόριντα

Πριν από τα Χριστούγεννα ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της αποκαλούμενης «Ηλιόλουστης Πολιτείας», ο ιταλοαμερικανός και οπαδός του Τραμπ, Ρον ΝτεΣάντις ανακοίνωσε πως όλοι όσοι είναι ηλικίας άνω των 65 ετών θα μπορούσαν να μεταβούν στη Φλόριντα ούτως ώστε να εμβολιαστούν άμεσα. Την επόμενη ημέρα,  όμως, το αεροδρόμιο του Μαϊάμι κατακλύστηκε από ορδές ηλικιωμένων Καναδών, Βραζιλιάνων, Αργεντινών και Βενεζουελάνων με γεμάτα, φυσικά, πορτοφόλια, γεγονός το οποίο έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την πολιτειακή κυβέρνηση, καθώς είχε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ούτως ώστε να μετατραπεί η Φλόριντα σε αγαπημένο προορισμό των τουριστών των εμβολίων.

«Ηταν απλούστατο. Εκλεισα ένα ραντεβού μέσω του Διαδικτύου και πήρα το αεροπλάνο από τη Νέα Υόρκη. Τίποτα παραπάνω», είπε στο CNBC o 72χρονος Ρίτσαρντ Πάρσονς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Time Warner, περιγράφοντας την εμπειρία του.

Στο σχετικό διάταγμα του ΝτεΣάντις αναφερόταν πως «οποιοσδήποτε» άνω των 65 ετών θα μπορούσε να μεταβεί και να εμβολιαστεί στην πολιτεία του. Ενώπιον, ωστόσο, του χαμού που σημειώθηκε, εκδόθηκε άρον άρον νέα οδηγία που ορίζει πως μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να εμβολιάζονται στην Φλόριντα η οποία από παραδρομή ή από ανοησία χορήγησε περί τις 40.000 δόσεις σε εύπορους πολίτες των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News