1467
| CreativeProtagon

Μετά την πανδημία: η δεύτερη ιστορία

Γιώργος Παππάς Γιώργος Παππάς 22 Νοεμβρίου 2020, 12:15
|CreativeProtagon

Μετά την πανδημία: η δεύτερη ιστορία

Γιώργος Παππάς Γιώργος Παππάς 22 Νοεμβρίου 2020, 12:15

Ιστορία 2η, 30 Νοεμβρίου 2020 έως 15 Ιουνίου 2021

30 Νοεμβρίου 2020: Ημερήσιοι θετικοί έλεγχοι 1.500. Η κυβέρνηση ανακοινώνει το άνοιγμα των σχολείων, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: κρίθηκε απαραίτητο μετά τις καθημερινές διαδικτυακές δυστοκίες. Ανακοινώνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε σχολεία της επικράτειας, ο οποίος όμως ακυρώνεται μετά από πολλαπλές αντιδράσεις ορισμένων γονέων που «δεν επιθυμούν να γίνουν τα παιδιά τους πειραματόζωα». Τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς μείζονα προβλήματα έως τις διακοπές των Χριστουγέννων.

7 Δεκεμβρίου 2020: Ημερήσιοι θετικοί έλεγχοι 900. Πρώτη ημέρα ελάττωσης του αριθμού των διασωληνωμένων. Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ξεσπά μετά τα χθεσινά επεισόδια σε πορείες μνήμης. Ο απρόσμενος όμως θάνατος από COVID-19 ενός ιδιαίτερα αγαπητού ανθρώπου στο σύνολο της κοινωνίας θέτει σε δεύτερη μοίρα τις αντιπαραθέσεις. Ανακοινώνεται η επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης, και από τις 13 Δεκεμβρίου και μέρους της εστίασης. Μεταμεσονύχτια απαγόρευση κυκλοφορίας.

24 Δεκεμβρίου 2020: Ημερήσιοι θετικοί έλεγχοι 900, σε μικρή άνοδο μετά την περαιτέρω κάμψη που είχε παρατηρηθεί τον Δεκέμβριο. Η άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία, σε συνδυασμό με την διπλή αδειοδότηση εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η αυξημένη κινητικότητα στην αγορά και η μικρή κάμψη στον αριθμό των διασωληνωμένων, δημιουργούν αίσθημα αισιοδοξίας που αντικατοπτρίζεται και στα ευχετήρια μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας. Ο σταθερά υψηλός όμως αριθμός των θανάτων παραμένει, ενισχύοντας από την άλλη την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την τήρηση των μέτρων- στην ερώτηση «ξέρεις κανέναν που να πέθανε από κορονοϊό;», η απάντηση των περισσοτέρων είναι πλέον «ναι».

7 Ιανουαρίου 2021: Ημερήσιοι θετικοί έλεγχοι 1.300, πρώτη ημέρα αύξησης εκ νέου των διασωληνωμένων. Μία ακόμη συρροή κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας, μια εκτεταμένη επίσης συρροή σε δομή μεταναστών/ προσφύγων. Επανέρχονται οι βραδινοί περιορισμοί μετά την άρση τους κατά την διάρκεια των εορτών. Ανακοινώνεται η αδειοδότηση και του εμβολίου της Astra Zeneca/ Οξφόρδης και η έναρξη των εμβολιασμών στα τέλη Ιανουαρίου. Επέκταση των μονάδων COVID και των ΜΕΘ ανά την επικράτεια- από την άλλη τα κέντρα COVID που είχαν προαναγγελθεί από τον Σεπτέμβριο εξασκολουθούν να υπολειτουργούν. Ικανοποίηση εκφράζει ο ξενοδοχειακός κλάδος από τις πληρότητες των Χριστουγέννων. Σκέψεις για άρση της καραντίνας στους εισερχόμενους από το εξωτερικό, σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης..

30 Ιανουαρίου 2021: Ημερήσιοι θετικοί έλεγχοι 2.500. Αποδίδεται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην αυξημένη και αξιόπιστη χρήση rapid tests, ενώ τονίζεται ότι το σύστημα υγείας αντέχει την συνεχιζόμενα αυξανόμενη ανάγκη ΜΕΘ, και απορρίπτεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο 3ου lockdown. Διενέργεια των πρώτων εμβολιασμών με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, στον Υπουργό Υγείας, την ηγεσία του ΕΟΔΥ, και μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής- αντιδράσεις για το ότι δεν εμβολιάσθηκε πρώτη η πολιτική ηγεσία, οπότε την επόμενη εμβολιάζονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μία ακόμη πολιτική αρχηγός. Η πρόταση για διενέργεια εμβολιασμού σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου, ως παράδειγμα για τον γενικό πληθυσμό, απορρίπτεται από την πλειοψηφία των βουλευτών. Διαρρέεται η οργή των κομματικών αρχηγών για την απροθυμία, αλλά τίποτε περισσότερο. Παράλληλα, ανησυχητική σε μέγεθος συγκέντρωση εναντίον του εμβολιασμού, με συμμετοχή ετερόκλητων πολιτικά και κοινωνικά ομάδων.

10 Φεβρουαρίου 2021: Ημερήσιοι θετικοί έλεγχοι 3.500, επιβολή γενικού lockdown σε επιβαρυμένες περιοχές, εκ νέου γενικό κλείσιμο εστίασης και περιορισμοί μετακινήσεων μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων. Η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα είναι αρχικά απογοητευτική. Η κυβέρνηση αποδίδει στην έντονη κακοκαιρία την χαμηλή προσέλευση και προσκαλεί προβεβλημένους πάσης φύσεως να δώσουν το παράδειγμα του εμβολιασμού, ενώ στα ΜΜΕ διοργανώνονται συζητήσεις με αμφισβητούντες την ασφάλεια του εμβολίου, εγχώριους πανεπιστημιακούς (χωρίς την παρέμβαση κάποιας αρχής ΑΕΙ φυσικά για επανάκληση στην τάξη…). Στο επόμενο διάστημα, η εμβολιαστική κάλυψη θα αυξηθεί αργά αλλά σταθερότατα, παρά την δυσανάλογη δημοσιότητα που θα δοθεί σε μεμονωμένη περίπτωση ατόμου που εμφάνισε υψηλό πυρετό και εμετό μετά το εμβόλιο (παροδικής διάρκειας). Με την διαθεσιμότητα μάλιστα και του εμβολίου της AZ/Οξφόρδης στην χώρα μας, αρχίζουν διχογνωμίες για το ποιο εμβόλιο θα κάνει ο καθένας, κάτι που περαιτέρω βελτιώνει την εμβολιαστική συμμόρφωση. Στις αρχές Μαρτίου αναπτύσσεται εν τέλει και η λειτουργία ομάδων «εμβολιασμού στο σπίτι», ώστε να αποφεύγεται ο παρατηρηθείς συνωστισμός στα εμβολιαστικά κέντρα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται οι φήμες για όσους «πέθαναν μετά το εμβόλιο αλλά έδωσαν 3000 ευρώ στους συγγενείς τους για να μην το πουν».

21 Φεβρουαρίου 2021: Ημερήσιοι θετικοί έλεγχοι 5.200, επιβολή γενικού lockdown σε όλη την χώρα, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων υπερβαίνει καθημερινά κάθε προηγούμενο υψηλό, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά, πολλές υγειονομικές δομές λειτουργούν με εθελοντές, ενώ σε δύο πόλεις της επαρχίας χρησιμοποιούνται τα κλειστά γυμναστήρια ως χώροι νοσηλείας ασθενών μέτριας βαρύτητας. Έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, που έχουν όμως περισσότερο την χροιά κόπωσης και όχι οργής. Σημαντική οικονομική ενίσχυση για το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντικαθίσταται ο Υπουργός Υγείας από επιστήμονα του εξωτερικού, εγνωσμένου κύρους και ευρείας αποδοχής. Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του τονίζει πως «η χώρα εξακολουθεί να πηγαίνει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες» (οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα) και θέτει ως χρονικό ορίζοντα το Πάσχα του 2021. Πολιτικές αντιδράσεις στο επίπεδο του αναμενομένου, εντονότερες αντίθετα οι επιστημονικές αντιδράσεις, με περαιτέρω αποχωρήσεις από την  επιστημονική επιτροπή. Αλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες του εξωτερικού υπογραμμίζουν την «καταστροφική φύση του 3ου lockdown» και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την δικαίωσή τους, μετά μάλιστα την δημοσιοποίηση δύο αυτοκτονιών (σχετιζόμενων με το ψυχολογικό και οικονομικό βάρος του 3ου lockdown). Την ίδια ημέρα ανακοινώνεται ότι ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ ξεπερνά το όριο των 400.000.

25 Μαρτίου 2021: Ημερήσιοι θετικοί έλεγχοι 2.000, σημαντική ελάττωση των διασωληνωμένων και μικρή κάμψη των θανάτων. Μερική άρση του lockdown από 10ημέρου. Εκτεταμένη κοινωνική κόπωση. Σημαντικά αυξημένη αναφέρεται η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων. Αυθόρμητες παρελάσεις και εκκλησιασμοί για την 25η Μαρτίου συναντούν περιορισμένη αντίδραση από την πολιτεία, το ίδιο και ποικίλου προσανατολισμού πορείες και συγκεντρώσεις. Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου απαιτούν από το κράτος να προσδιορίσει το συντομότερο δυνατό την πολιτική του για το ασφαλές καλοκαιρινό άνοιγμα στον τουρισμό. Έναρξη εμβολιασμού των λιγότερο ευπαθών ομάδων και αυξημένη αισιοδοξία μετά την αδειοδότηση και του εμβολίου της Janssen/ Johnson & Johnson (αλλά με ανάγκη δύο δόσεων και όχι μίας, όπως αρχικά ευελπιστούσε η εταιρεία). Υπολογίζεται ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα μπορούν να εμβολιασθούν περισσότερα των 5 εκατομμυρίων άτομα. Οι αντιδράσεις στον συνεχιζόμενο εμβολιασμό του πληθυσμού είναι περιορισμένες πλέον, καθώς δεν παρατηρούνται σοβαρές παρενέργειες. Αναφέρονται δύο μεμονωμένα άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό 18 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά και 11 άτομα που νόσησαν παρά τις δύο δόσεις του εμβολίου, το ένα εξ αυτών μάλιστα σοβαρά. Οι διευκρινίσεις των επιστημόνων για το πώς προστατεύουν τα εμβόλια και σε ποιο βαθμό γίνονται ευρύτερα αποδεκτές, ειδικότερα μετά την επανεμφάνιση, περισσότερους από 4 μήνες μετά την τελευταία παρουσία του, γνωστού λοιμωξιολόγου στις ενημερώσεις για την πανδημία. Περιορισμένες αντιδράσεις παρατηρούνται κατά την απόπειρα εμβολιασμού ατόμων που διαμένουν σε ορισμένες κλειστές δομές. Μεμονωμένα είναι και τα περιστατικά βανδαλισμού εμβολιαστικών κέντρων από αγνώστους, που όμως, σε μία περίπτωση, οδήγησε στην απώλεια περίπου 3000 δόσεων εμβολίου.

2 Μαΐου 2021, Πάσχα: Ημερήσιοι θετικοί έλεγχοι 1.400. Ο ασυνήθιστα καλός καιρός ολόκληρου του Απριλίου έχει συντελέσει στην ελάττωση των κρουσμάτων και την μερική πλέον αποφόρτιση και του συστήματος υγείας. Παραμένουν πλέον μόνο οι μεταμεσονύχτιοι περιορισμοί κυκλοφορίας, ενώ έχει επιταθεί η διενέργεια γρήγορων τεστ στην κοινότητα, αλλά και σε ορισμένους εργασιακούς χώρους. Εξακολουθούν να παρατηρούνται απρόοπτες συρροές σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομειακές πτέρυγες και μεγάλες παραγωγικές μονάδες. Με την παγκόσμια επέκταση του εμβολιασμού αρχίζει εντονότερη η συζήτηση περί τουρισμού και προτείνεται η απρόσκοπτη κυκλοφορία όσων έχουν εμβολιασθεί, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλα νοσήματα. Διαφωνία των επιστημόνων, που υπογραμμίζουν πως η αντιστοιχία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην διάρκεια πανδημίας. Παράγοντες του τουρισμού απειλούν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη κατά της επιστημονικής επιτροπής. Εκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοινώνεται ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από την εμφάνιση συρροής αδιάγνωστου αιμορραγικού πυρετού στην Ιβηρική χερσόνησο.

1 Ιουνίου 2021: Ημερήσιοι θετικοί έλεγχοι 180, πολλοί εξ αυτών σε ελέγχους στα σημεία εισόδου της χώρας. Πρώτη ημέρα άνευ θανάτων μετά από πολλούς μήνες. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άτομα έχουν λάβει δύο δόσεις κάποιου από τα εμβόλια. Ξεπερνά επιτέλους το 50% η εμβολιαστική κάλυψη και του κοινοβουλίου. Προαναγγέλλεται πανηγυρικά το άνοιγμα του τουρισμού για τις 20 Ιουνίου. Η κυβέρνηση προκηρύσσει αιφνιδιαστικά εκλογές για την 4η Ιουλίου. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δίνουν σχεδόν διψήφιο ποσοστό σε νεοσύστατο κόμμα στο οποίο πρωτοστατούν πάσης φύσεως αρνητές που έγιναν γνωστοί στην διάρκεια της πανδημίας. Εκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοινώνεται ότι παρακολουθείται με εγρήγορση η πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης από ασυμπτωματικούς του, άνευ ονόματος ακόμη, νέου ιού που έχει προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων ατόμων (δύο εξ αυτών υγειονομικών) σε νοσοκομείο της Χιχόν, στη βόρεια Ισπανία.

15 Ιουνίου 2021: Εκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοινώνεται ότι το νέο στέλεχος αιμορραγικού πυρετού που ενοχοποιείται για 14 θανάτους στην Βόρεια Ισπανία, ανήκει στην οικογένεια των filoviridae και το γένος Cuevavirus, και εκφράζεται έκπληξη καθώς έως τώρα οι αντίστοιχοι ιοί που είχαν απομονωθεί από νυχτερίδες της  Cueva del Lloviu στην βόρεια Ισπανία, δεν έδειχναν παθογόνοι για τον άνθρωπο. Συμπληρώνεται δε στο ανακοινωθέν πως «η κατάσταση παρακολουθείται στενά, χωρίς να συντρέχει λόγος εφαρμογής περιοριστικών μέτρων καθώς δεν είναι ακόμη αποδεδειγμένοι οι τρόποι μετάδοσης του ιού».