441
«Μη μιλάς» γράφει η σοβιετικής εποχής αφίσα. Η Μαρία Ζαχάροβα συνεχίζει προφανώς την παράδοση | CreativeProtagon/Russian Foreign Ministry - FACEBOOK

Η Ζαχάροβα μιας χώρας που μίκρυνε

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 8 Μαρτίου 2022, 06:45
«Μη μιλάς» γράφει η σοβιετικής εποχής αφίσα. Η Μαρία Ζαχάροβα συνεχίζει προφανώς την παράδοση
|CreativeProtagon/Russian Foreign Ministry - FACEBOOK

Η Ζαχάροβα μιας χώρας που μίκρυνε

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 8 Μαρτίου 2022, 06:45

Η γυναίκα που εκπροσωπεί τη χώρα με τη μακρά δικτατορία, πήρε φόρα να «νουθετήσει» τη χώρα της πιο γοητευτικής, διαχρονικά αναρχίας. Τι να καταλάβει;

«Να μου πείτε πότε αρχίζει ο πόλεμος να προγραμματίσω τις διακοπές μου» έλεγε προ ολίγων ημερών. Ετσι έπρεπε, έτσι είπε. Πού το έχει συνηθίσει ότι όταν λέμε ψέματα κάποιοι τα φέρνουν στο προσκήνιο; Είναι μαθημένη αλλιώς. Να λέει ψέματα και όποιος τα φέρνει στην επικαιρότητα, να φυλακίζεται.

Οταν μια υπερδύναμη καταπιάνεται με μια μικρή χώρα, δυο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Η υπερδύναμη ίσως χρόνο με τον χρόνο χαμηλώνει από υπερδύναμη και η μικρή χώρα μπορεί και μέρα με την ημέρα να μην ενεργεί σαν τόσο μικρή.

«Δεν μπορεί να είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση η χώρα που αιματοκύλησε τον κόσμο και να μην είναι η Ελλάδα που φώτισε τον κόσμο», λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν διεκδικούσε την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ, πλέον ΕΕ. Λόγια με ανάστημα. Είναι οι μέρες να δείξει ο καθένας όχι το ύψος του αλλά το ανάστημά του. Ναι, ανήκομεν εις την Δύσιν ή αλλιώς η Δύση χρωστάει να ανήκει και σε μας.

Μελετάω τα λόγια της Ζαχάροβα. Τόσο εθισμένη στο μαύρο, ούτε διανοείται άλλα χρώματα. Λέει, μας υποδεικνύει, μας καθοδηγεί: «Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας, οι επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν…». Αρα, είπαν αυτοί να μη μείνουν πίσω; Αποκλείει να υπάρχουν σκεπτόμενοι που να μπορούν να διακρίνουν τα αμαρτήματα του καθένα. Πρέπει ντε και καλά να μπει σε στοίχιση, να χτυπήσει προσοχή ή στον έναν ή στον άλλον. Σε ποιον αιώνα; Αλλά έτσι ως άσκηση για σκέψη –αν της επιτρέπεται η σκέψη– δεν έχω ακούσει κανέναν μετανάστη από τα κύματα μεταναστών από Αφγανιστάν, Συρία κ.λπ. να ονειρεύεται τη Ρωσία ως προορισμό. Ολοι στην Ευρώπη κοιτάνε. Και για Αμερική το πάνε. Ισως γιατί το εκεί σύστημα δίνει έστω οπή φυγής, ανατροπής, επιτρέπονται τα ανθρώπινα αντανακλαστικά.

Βλέπετε, στα χρόνια μας, αυτά του διαδικτύου (μεγάλη κατάρα το διαδίκτυο, έρμη Ζαχάροβα) και της ελεύθερης διακίνησης, τα έξυπνα συστήματα επιβάλλονται διά του ελκυστικού τρόπου διαβίωσης, όχι διά της δικτατορικής μπότας. Ο ελευθερωτής πρέπει να κτίσει προφίλ ελευθερωτή. Η Ρωσία δεν έχει ελευθερώσει τον λαό της τον ίδιο και θέλετε να σας υποδεχτούν ως ελευθερωτές και άλλα κράτη;

Παρατηρώ τον Πούτιν και το βάδισμά του. Τον αγώνα του να φανεί ψηλός. Και όλα τα τεχνάσματα ύψους… Μάκρους… Εκείνο το τραπέζι, πόσα χιλιόμετρα τραπέζι. Σίγουρα αν κάνει γκάλοπ στη χώρα του θα σιγουρευτεί «πανύψηλος». Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Αλλά ό,τι και να κάνει, όσες Ζαχάροβα και να αμολήσει να δαγκώνουν μέχρι και Ελλάδα… Κοίτα μπόι η Ελλάδα!.. Εν τέλει, γήρας! Κονταίνει, κονταίνει ο άνθρωπος. Δυστυχώς συμπαρέσυρε και μια πρώην υπερδύναμη. Ο πλανήτης υπολογίζει την σχιζοφρένειά του. Εκεί, όντως αήττητος και δραματικά επικίνδυνος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News