620
Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο πρώτος ή ο δεύτερος; Ή μήπως ο τρίτος... | Menelaos Myrillas / SOOC

Οι δύο Κατρούγκαλοι…

Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο πρώτος ή ο δεύτερος; Ή μήπως ο τρίτος...
|Menelaos Myrillas / SOOC

Οι δύο Κατρούγκαλοι…

Εμένα με στενοχωρεί που δεν βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί για την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Για μένα είναι υγιές να γίνονται συλλαλητήρια. Διότι εκτός των άλλων, αυτό θα βοηθούσε και εμένα στην διαπραγμάτευσή μου με τους δανειστές μας. Θα τους έλεγα να μην επιμένουν πολύ σε κάποια μέτρα, γιατί υπάρχει μεγάλη λαϊκή αντίδραση, και ίσως θα πετύχαινα μία ελάφρυνση.

Έτσι ανέγνωσα, με ελεύθερη απόδοση και πιστεύω δίκαια και καλοπροαίρετα, τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, με αφορμή τα επεισόδια που προκλήθηκαν κατά την δυναμική  διαμαρτυρία συνταξιούχων που ήθελαν να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου, τον καιρό που ήταν υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής  Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μόνο που δεν ήθελα να πιστέψω ότι ο κ. Κατρούγκαλος, που τα είπε αυτά, είναι ο ίδιος με εκείνον που κατείχε τότε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.  Ήθελα να ήταν απλή συνωνυμία, ανήμπορος να χωνέψω ότι στέλεχος της κυβέρνησης, που μάλιστα αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, μπορεί να έχει εκστομίσει μια τέτοια, μυθικών διαστάσεων πολιτική ανοησία.

Μήπως ήταν εξάδελφός του εκείνος ο Κατρούγκαλος, ακόμα αναρωτιέμαι; Μήπως παρασυρθήκαμε εμείς οι δημοσιογράφοι και αποδώσαμε τις δηλώσεις εκείνες στον υπουργό – δικηγόρο άνθρωπο, με λόγο ελκυστικό, παρουσιαστικό που αρέσει γενικά σε συντηρητικό τμήμα του γυναικείου πληθυσμού, και από τους ελάχιστους που διαθέτει ενδυματολογική καλλιέπεια;

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευόμαστε πια να διακρίνουμε την αλήθεια από το ψέμα. Τον μύθο από την πραγματικότητα. Το σοβαρό από το φαιδρό. Η ευκολία με την οποία λέγεται ό,τι κατεβάσει η κούτρα καθενός. Ακόμα κι αν χθες έχει πει κάτι ολωσδιόλου διαφορετικό.

Άνθρωποι είμαστε, πόσα να αντέξουμε, μου λέει μια φωνή που έρχεται από μέσα μου, μα δικιά μου δεν είναι. Κατεβήκαμε στους δρόμους ελπίζοντας ότι θα ξανακερδίζαμε την προηγούμενη, στρεβλή ζωή μας, και συνειδητοποιήσαμε με τον πιο αδυσώπητο τρόπο ότι αυτό το παραμύθι δεν υπάρχει πλέον. Μας το τερμάτισε ο ίδιος παραμυθάς στον οποίο πιστέψαμε.

Και αντί να τον ευγνωμονούμε τώρα που έστω και με ψέμα μας έβγαλε από την παλιά πλάνη, τον στενοχωρούμε από πάνω που δεν κατεβαίνουμε πάλι αρκετοί στους δρόμους να διαμαρτυρηθούμε έτσι κι αλλιώς. Να τον βοηθήσουμε στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, να μην νομίζουν οι άνθρωποι ότι μας αρέσουν τα μέτρα που λαμβάνονται, και τους ενθαρρύνουμε να λάβουν  κι άλλα.

Καταλαβαίνετε τι έχουμε πάθει; Ιατρικώς, θα το ονόμαζα «σύνδρομο των δύο Κατρούγκαλων», αλλά δεν διαθέτω αρκετά μεγάλο δείγμα θυμάτων για να το τεκμηριώσω και με επιστημονική δημοσίευση. Εμπειρικά μόνο σημειώνω ότι αυτή η σχεδόν ολοκληρωτική πλέον σύγχυση έχει τρελάνει πολλούς και δεν μπορεί, λέω, να μην είναι έργο του Διαβόλου.

Γι’ αυτό και ανακουφίστηκα κάπως όταν είδα –χθες ήταν, προχθές, φέτος, πέρσι, δεν θυμάμαι- τους ιεράρχες και τους υπουργούς να κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι, και να συμφωνούν ότι η μεταξύ τους παρεξήγηση λύθηκε. Μπορεί να μην κατάλαβα απολύτως ποια ακριβώς ήταν εκείνη η παρεξήγηση, πείστηκα όμως πως όταν εμείς είμαστε ενωμένοι ο Σατανάς δεν θα καταφέρει να μας συντρίψει.

Πόσο μάλλον που μετά από τους συνταξιούχους του Κατρούγκαλου, σειρά στο Μαξίμου πήραν οι δικαστικοί του Παρασκευόπουλου, και βγήκαν από κει χαρούμενοι επίσης. Έλαβαν, ως είθισται, υπόσχεση για άμεση μισθολογική ανακούφιση, γεγονός που δικαιώνει τον «πρώτο Κατρούγκαλο» που μας ενθαρρύνει να κατέβουμε στους δρόμους ώστε να καταλάβουν οι δανειστές ότι δεν μπορούν να είναι ευχαριστημένοι από μια χώρα που οι πολίτες της είναι αναστατωμένοι ενώ  οι δικαστικοί παίρνουν αυξήσεις.

Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία λοιπόν – λέω εγώ, ο πελαγωμένος. Και ίσως για αυτό τελικά να έχει εφευρεθεί ο «δεύτερος Κατρούγκαλος» που, ως υπουργός, άρα καθ’ ύλην αρμόδιος, μπορεί να διαπραγματεύεται για όλες μας τις ψευδαισθήσεις. Όπως και αυτήν που μας κάνει να πιστεύουμε πως εάν μείνει όρθιο κανά κανάλι και τύχει  να μας καλέσει κι εμάς κάποτε ένας χριστιανός στην εκπομπή του και τα πούμε καλά, ίσως κτυπήσει την επόμενη μέρα το τηλέφωνο και μας ζητήσει ο αρχηγός να γίνουμε και εμείς … βουλευτής. Δηλαδή Κατρούγκαλος! Ο τρίτος!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News