553
Τσίπρας - Σόιμπλε, στο ίδιο κάδρο. Η αδυναμία του Πρωθυπουργού να διεκπαιρεώσει τις αξιολογήσεις, δίνουν μια «κάβα» 27,4 δισ. ευρώ στον Γερμανό για να περάσει πιο εύκολα το Μνημόνιο IV | SOOC/CreativeProtagon

Πώς ο Τσίπρας έλυσε το πρόβλημα του Σόιμπλε

Τσίπρας - Σόιμπλε, στο ίδιο κάδρο. Η αδυναμία του Πρωθυπουργού να διεκπαιρεώσει τις αξιολογήσεις, δίνουν μια «κάβα» 27,4 δισ. ευρώ στον Γερμανό για να περάσει πιο εύκολα το Μνημόνιο IV
|SOOC/CreativeProtagon

Πώς ο Τσίπρας έλυσε το πρόβλημα του Σόιμπλε

Ούτε παραγγελία: Του χρόνου το καλοκαίρι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εφόσον είναι ακόμη στη θέση του, δεν θα χρειαστεί να ζητήσει από τη γερμανική Βουλή να εγκρίνει νέα λεφτά για το τέταρτο ελληνικό Μνημόνιο. Ακόμη κι αν η Bild γράφει «όχι άλλα λεφτά για την Ελλάδα», ακόμη κι αν διαμαρτύρονται οι γερμανοί βουλευτές, η απάντηση που θα δώσει ο Σόιμπλε είναι ήδη έτοιμη, χάρη στον Αλέξη Τσίπρα: «δεν είναι νέα λεφτά, είναι τα παλιά, αυτά που έχετε ήδη εγκρίνει για το τρίτο πρόγραμμα. Τα δίναμε στον Τσίπρα αλλά δεν τα πήρε»…

Δυστυχώς είναι επίσημο. Σύμφωνα με την Εκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τρίτο Μνημόνιο (εδώ), παρότι η Ελλάδα έλαβε περισσότερα μέτρα (και πέραν της λήξης του προγράμματος το 2018) δεν θα προλάβει να αξιοποιήσει 27,4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ που ενέκριναν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια το 2015.

Με δεδομένο ότι χρειάστηκαν μόλις 6 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η κυβέρνηση είχε εδώ και 24 μήνες (Αύγουστος 2015 – καλοκαίρι 2017) τη χρυσή ευκαιρία να τελειώσει γρήγορα ως και οκτώ αξιολογήσεις (αντί για 2), να εισπράξει ζεστό χρήμα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να πληρώσει τα χρέη του κράτους στην αγορά (με οφέλη για την ανάπτυξη και τη ρευστότητα), να μειώσει το χρόνο αναμονής για την απόδοση των συντάξεων που φτάνει στα τέσσερα χρόνια και πολλά άλλα που έρχονται όταν μια χώρα σηκώνει κεφάλι μετά από μια σοβαρή κρίση.

Αντί γι’ αυτό ο Τσίπρας επέλεξε τους 24 αυτούς μήνες την παράσταση της ηρωικής διαπραγμάτευσης που οδηγούσε πάντα σε χειρότερα μέτρα από ό,τι αν οι αξιολογήσεις έκλειναν εντός προγράμματος. Από εδώ και εμπρός το νέο αφήγημα είναι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 με το λεγόμενο «clean exit» (την καθαρή έξοδο), χωρίς να χρειαστεί καν μια προληπτική γραμμή χρηματοδότησης. Το λένε παρότι δεν το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι και ενώ έχουν ήδη ψηφίσει τα μέτρα του επόμενου Μνημονίου για το 2019 και το 2020.

Η αλήθεια είναι ότι με βάση το επίπεδο αξιοπιστίας της κυβέρνησης και την άρνησή της να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές για να μην ενοχλήσει την κομματική της πελατεία, η πιθανότητα να σαγηνεύσει τις αγορές (που κρίνουν πάντα πιο αυστηρά από την Τρόικα) είναι δυστυχώς μικρότερη από την πιθανότητα ο Πανελευσινιακός να νικήσει την Μπαρτσελόνα – που λέει και ο Τσακαλώτος…

Το νέο αφήγημα, μαζί με τον Πολάκη, τον Σπίρτζη και τον Σκουρλέτη είναι τα «βαριά όπλα» του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό επικοινωνιακό πεδίο. Δυστυχώς δεν θα του χρησιμεύσουν στο σκληρό τοπίο των αγορών. Θα ήταν θαύμα να μπορούσαμε να έχουμε και τα δύο: Και Σπίρτζη και Πολάκη και Σκουρλέτη και θρίαμβο στα μαρμαρένια αλώνια του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Δυστυχώς δεν γίνεται. Μόλις ξεφουσκώσει και αυτό το αφήγημα θα έρθει ή ώρα για την υπογραφή του 4ου Μνημονίου, προληπτικού ή κανονικού, ή για την ηρωική έξοδο και την καταγγελία των πάντων. Ως τότε το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι μια (ή το πολύ δύο) καλά οργανωμένες δοκιμαστικές εκδόσεις με συντονιστή και κύριο ανάδοχο την Rothschild που ομολογουμένως ξέρει τη δουλειά. Αλλά μέχρι εκεί.

Κάπως έτσι, κι αφού το δούμε και αυτό έργο, του χρόνου το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι θα εγκρίνουν ένα ακόμη πρόγραμμα για την Ελλάδα (προληπτικό ή κανονικό) με τα λεφτά που δεν πήρε η κυβέρνηση όντας υπερβολικά «απασχολημένη» με το… αφήγημα. Κάπως έτσι, χάρη στον Τσίπρα, ο Σόιμπλε δεν θα χρειαστεί να απολογηθεί στους βουλευτές του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...