334
Η ιδέα του δημοψηφίσματος διακινείται από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Το ζήτημα είναι το ποιος θα χορεύει τότε τα τσάμικα στο Σύνταγμα | Menelaos Myrillas / SOOC

Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό; Πολύ ωραία ιδέα…

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 5 Φεβρουαρίου 2018, 13:20
Η ιδέα του δημοψηφίσματος διακινείται από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Το ζήτημα είναι το ποιος θα χορεύει τότε τα τσάμικα στο Σύνταγμα
|Menelaos Myrillas / SOOC

Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό; Πολύ ωραία ιδέα…

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 5 Φεβρουαρίου 2018, 13:20

Ηταν κάποιοι από αυτούς που διαδήλωσαν χθες στο Σύνταγμα μεταξύ εκείνων που στην ίδια πλατεία χόρευαν τσάμικα το βράδυ της 5ης Ιουλίου 2015;

Μετά βεβαιότητας μπορούμε να υποθέσουμε πως ναι, κάποιοι ήταν εκεί και στις δύο εκδηλώσεις. Τα χαρακτηριστικά των αντιδράσεων κάπου εφάπτονται. Και τότε και τώρα το εθνικό συναίσθημα είχε ερεθιστεί έστω και με διαφορετικό τρόπο: τότε επειδή «νικάγαμε» και απελευθερώναμε την χώρα από τα μνημόνια. Τώρα επειδή απλώς υποτιμήθηκε η επίδραση που μπορεί να έχει η ατυχής ανακίνηση ενός εθνικού θέματος – ειδικώς όταν μία ολόκληρη χώρα τελεί σε καθεστώς επιτροπείας και ταπείνωσης εδώ και μία δεκαετία.

Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου βρίσκονται πλέον στους δρόμους μπορεί να αξιολογηθεί και ο καθένας να πει την άποψή του.

Η ουσία όμως είναι ότι μία μάζα πολιτών διόλου ευκαταφρόνητη έχει για τον έναν ή τον άλλο λόγο, καλώς ή κακώς, διατυπώσει τι είναι αυτό που δεν θέλει.

Μπορεί αυτή η κυβέρνηση, υπό αυτήν την ηγεσία να αρθεί πάνω από αυτό, να αγνοήσει την μάζα και να προχωρήσει σε μία λύση ή δήθεν λύση του Σκοπιανού;

Θα μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε για αυτό. Οσοι πιστεύουν ότι είναι σε θέση ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει κάτι τέτοιο, θα είχαν ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη. Οι πιθανότητες θα ήταν εις βάρους τους και γι’ αυτό το στοίχημα θα «πλήρωνε» πολλά.

Μπορεί η κυβέρνηση να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο μόνη της περιήλθε; Εδώ χρειάζεται κάποιο τέχνασμα. Οχι ότι η φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντληθεί, απλώς τα τεχνάσματά τους είναι πλέον παλαιά και προβλέψιμα.

Ο φιλικός Τύπος προς την κυβέρνηση έχει αρχίσει να διακινεί φημολογίες και υπόνοιες περί δημοψηφισμάτων και άλλων τέτοιων.

Αν θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας έχει περιθώρια για τέτοιες κινήσεις, ομολογουμένως έχει ενδιαφέρον.

Μόνο που αυτήν την φορά τα περιθώρια δεν είναι τα ίδια. Ακόμη και αν ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί ότι μπορεί ακόμη να απευθυνθεί στο 62% του 2015, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεύτερο δημοψήφισμα δεν μπορεί να το αγνοήσει. Και στο Σκοπιανό, τα ερωτήματα δεν θα επιδέχονται ερμηνεία.

Το ερώτημα μετά από μία ενδεχόμενη τέτοια κίνηση, είναι ποιος θα χορεύει τα τσάμικα.