289
Αστείο ήταν και πέρασε. Ευτυχώς χωρίς θύματα | CreativeProtagon

Δηλαδή η «ρόδα» έπρεπε να λειτουργήσει πάση θυσία;

Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Ζαχαριάδης 28 Δεκεμβρίου 2016, 13:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/12/2016, 13:30
Αστείο ήταν και πέρασε. Ευτυχώς χωρίς θύματα
|CreativeProtagon

Δηλαδή η «ρόδα» έπρεπε να λειτουργήσει πάση θυσία;

Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Ζαχαριάδης 28 Δεκεμβρίου 2016, 13:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/12/2016, 13:30

Η ρόδα του Συντάγματος έγινε το αστείο των ημερών. Και όπως είναι φυσικό κυκλοφόρησαν εξαιρετικά photoshop στα social media, όπως αυτό με τον Πάνο Καμμένο να την σταυρώνει ή τον Γιώργο Καμίνη σαν νέο Γαλιλαίο να αναφωνεί «κι όμως γυρίζει». Και γράφτηκαν δεκάδες παραλλαγές του ανεκδότου με τον τροχό και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα του φτωχού.

Είναι πράγματι αστείο να βλέπεις κατασκευές αστικού μεγαλοϊδεατισμού, με τις απαραίτητες ενέσεις επαρχιωτισμού του στυλ «τώρα έχουμε ό,τι και στο Λονδίνο», να αποτυγχάνουν. Και μάλιστα όταν αυτές οι κατασκευές στηρίζονται σε βαλκανικού τύπου πατέντες όπως οι παλέτες που φωτογραφήθηκαν και διακωμωδήθηκαν επαρκώς. Πολλοί μάλιστα παραλλήλισαν την αποτυχημένη ρόδα με την νεοελληνική κακοδαιμονία.

Ομως στην πραγματικότητα η αποτυχία της ρόδας να λειτουργήσει είναι ό,τι πιο ευρωπαϊκό θα μπορούσε να έχει συμβεί. Μια κατασκευή στήνεται, ελέγχεται για το αν πληροί τις προϋποθέσεις και ξηλώνεται. Που σημαίνει ότι ο έλεγχος έγινε σωστά. Και κυρίως απρόσκοπτα.

Βέβαια έμειναν χωρίς δουλειά όλα αυτά τα λαϊκά δικαστήρια των πάνελ. Που όταν τελικά συμβαίνουν δυστυχήματα σε πλημμελώς ελεγμένες κατασκευές (να θυμηθούμε την περίπτωση του λούνα παρκ στο Ελληνικό;) μετατρέπονται σε μετά Χριστόν προφήτες. Αρχίζουν να αγορεύουν για το τι έπρεπε να έχει συμβεί. Κατηγορούν – και πολύ σωστά – τους δημάρχους. Και ανακαλύπτουν ύποπτες συναλλαγές μεταξύ των επιτροπών ελέγχου του Δήμου και των επιχειρηματιών.

Ε, λοιπόν εδώ τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Ο τροχός, σύμφωνα με την διευκρίνιση του Δήμου Αθηναίων, έπρεπε να στηθεί εκεί που θα λειτουργούσε για να ελεγχθεί η ασφάλειά του. Και αυτό ακριβώς έγινε. Ελέγχθηκε. Και κρίθηκε μη ασφαλής. Και ξηλώθηκε. Ούτε συναλλαγές κάτω από τραπέζια με τις επιτροπές που θα έδιναν άδεια, ούτε πένθος και ευθύνες κατόπιν εορτής.

Κι αν αυτό προσέφερε γέλιο στα social media ή έπληξε την εικόνα του δημάρχου, μικρή σημασία έχει. Στο κάτω-κάτω καλύτερα μερικά viral αστεία, παρά να θρηνείς νεκρούς ή τραυματίες επειδή μια επιτροπή έδωσε άδεια χωρίς να ελέγξει επαρκώς την ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News