668
| Nick Paleologos / SOOC

Αυτό είναι το νέο, Κυριάκο;

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 21 Ιανουαρίου 2016, 18:20

Αυτό είναι το νέο, Κυριάκο;

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 21 Ιανουαρίου 2016, 18:20

Είδε το μισό κόμμα του να σηκώνεται από τον καναπέ και να τον στηρίζει. Να ξεπλένει την ντροπή του πανελλαδικού διασυρμού με τις εκλογές που δεν έγιναν ποτέ την πρώτη προκαθορισμένη Κυριακή και να ξεσπά την πολύμηνη αναμονή στις κάλπες.

Είδε τη μισή Κεντροαριστερά να κόπτεται για το πώς θα συγκρατήσει τα τείχη της από τις διαρροές. Είδε το ΠΑΣΟΚ να διαγράφει βουλευτή του γιατί είπε για πιθανές μετακινήσεις και το Ποτάμι να ανησυχεί για δηλώσεις βουλευτών του για παρόμοιο λόγο.

Είδε, με άλλα λόγια, τα αντίπαλα κόμματα και τη βάση τους να τρέμουν σαν ζελέ, λιγότερο από δύο εβδομάδες από την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Και τώρα παρουσιάζει τα πρώτα δείγματα γραφής.

Δεν είναι καλή η σύνθεση που επέλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ. Αλλά είναι, ίσως, ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει. Δεν έχει πολλές επιλογές, δεν έχει πληθώρα ικανών στελεχών και αναγκάζεται να βρει τη σωστή φόρμουλα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τους συντονιστές των διαρκών επιτροπών και τους τομεάρχες του κόμματος. Και έκανε μία από τα ίδια. Μία σύνθεση που άνετα θα μπορούσε να την έχει επιλέξει ο Αντώνης Σαμαράς για κυβέρνηση (το έκανε σε μεγάλο βαθμό, μάλιστα) και ένα σύνολο το οποίο σου δίνει την αίσθηση πως θα ήταν πάνω-κάτω αυτό το οποίο θα διάλεγε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εάν είχε επικρατήσει αυτός στις εσωκομματικές εκλογές.

Και Μάκης Βορίδης και Σοφία Βούλτεψη και Κώστας Γκιουλέκας και Αννα Καραμανλή και Θόδωρος Φορτσάκης και Γιάννης Κεφαλογιάννης και Σίμος Κεδίκογλου και όλη η λαϊκή Δεξιά σε θέσεις-κλειδιά, πασπαλισμένη με λίγους κόκκους φιλελεύθερων μεταρρυθμιστικών τάσεων. Γενικώς, μία από τα ίδια. Και το σοκ είναι ισχυρότερο για τους μη νεοδημοκράτες. Για τους απογοητευμένους του κέντρου, για αυτούς στις παρυφές του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και άλλων κομμάτων.

Ολα τα παραπάνω διαβάζονται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η κοινοβουλευτική ένδεια της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα έχει 75 βουλευτές, όλους κι όλους. Κι οι περισσότεροι εξ αυτών μας είναι γνωστοί από τα κυβερνητικά τους περάσματα. Ελάχιστοι έχουν διασωθεί, ακόμη πιο λίγοι έχουν διακριθεί. Ο Μητσοτάκης είχε την υποχρέωση να καλύψει αυτές τις θέσεις με βουλευτές. Αυτούς έχει, αυτούς χρησιμοποιεί. Πρέπει να λάβει υπ΄ όψη του τη σειρά εκλογής, τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα, την επόμενη μέρα και τα στηρίγματά του. Συμφωνείς, διαφωνείς, that’s life. Ετσι παίζεται το παιχνίδι. Κι όπως έχει πει ο Αλέφαντος, η ομάδα δεν έχει πάγκο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το παιχνίδι είναι στο πόσους θα μπορέσει να προσελκύσει έξω από τα κοινοβουλευτικά. Στο κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει σαν μαγνήτης στα ικανά στελέχη της κοινωνίας.

Ο άλλος τρόπος για να διαβάσεις τις κινήσεις Μητσοτάκη είναι να αποδεχτείς έγκαιρα πως δεν θα έρθει αυτός προς τα μέτρα σου, εσύ θα αναγκαστείς να πας στα δικά του. Δεν θα γίνει μέσα σε μία μέρα ο Κυριάκος ο ηγέτης που θα μπορέσει να γεφυρώσει όλες τις τάσεις και τα ρεύματα. Οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να πάνε με τα νερά του. Αυτός είναι σε θέση ισχύος.

Για την ιστορία:

Συντονιστές των Ομάδων Διαρκούς Επιτροπής: Χρήστος Σταϊκούρας (ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων) / Ντόρα Μπακογιάννη (ΟΔΕ Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών) / Μάκης Βορίδης (ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) / Ολγα Κεφαλογιάννη (ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου) / Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων) / Θεόδωρος Φορτσάκης (ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων)

Υπεύθυνοι των Τομέων κοινοβουλευτικού εργου οι: Χρίστος Δήμας (Τομέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ.Λ.Κ.) / Απόστολος Βεσυρόπουλος (Τομέας Φορολογικής Πολιτικής)  / Φωτεινή Αραμπατζή (Τομέας Τουρισμού) / Αθανάσιος Δαβάκης (Τομέας Εθνικής Αμυνας), Γιάννης Κεφαλογιάννης (Τομέας Εξωτερικών) / Σταύρος Καλαφάτης (Τομέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) / Αναστάσιος Δημοσχάκης (Τομέας Απόδημου Ελληνισμού) / Χαράλαμπος Αθανασίου (Τομέας Εσωτερικών) / Γιώργος Γεωργαντάς (Τομέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) / Δημήτρης Κυριαζίδης (Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) / Κωνσταντίνος Τζαβάρας (Τομέας Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) / Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (Τομέας Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) / Κώστας Καραμανλής (Τομέας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) / Σίμος Κεδίκογλου (Τομέας Ναυτιλίας και Αιγαίου) / Γιώργος Κασαπίδης (Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) / Κώστας Σκρέκας (Τομέας Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) / Θεόδωρος Καράογλου (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) / Βασίλης Οικονόμου (Τομέας Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας) / Χρήστος Κέλλας (Τομέας Υγείας) / Σοφία Βούλτεψη (Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης) / Κώστας Γκιουλέκας (Τομέας Πολιτισμού) / Μάξιμος Χαρακόπουλος (Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων) / Μαρία Αντωνίου (Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας) / Αννα Καραμανλή (Τομέας Αθλητισμού)  / Βασίλης Κικίλιας (Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News