555
Σαββίδης και Τσίπρας στη ΔΕΘ. Φαίνεται ότι αποφάσισαν να πορευτούν μαζί... | INTIMENEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σχέδιο ένα, φάση δεύτερη…

Σαββίδης και Τσίπρας στη ΔΕΘ. Φαίνεται ότι αποφάσισαν να πορευτούν μαζί...
|INTIMENEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σχέδιο ένα, φάση δεύτερη…

Μπορεί το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην είχε κανένα σχέδιο διακυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς κυβιστήσεις που έκανε από τον Γενάρη του 2015 μέχρι και σήμερα, αλλά έχει ένα σταθερό σχέδιο για τη διατήρηση της εξουσίας και την επανάκτησή της, όταν χαθεί.

Η πρώτη φάση του σχεδίου άρχισε το καλοκαίρι του 2015, όταν έγινε η μνημειώδης κωλοτούμπα, την οποία  ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποκηρύξει με τον γνωστό του στόμφο (εδώ) λίγες μέρες πριν την κάνει! Η φάση αυτή ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη 18 Μαίου 2017 με την ψήφιση του σκληρότερου πακέτου μέτρων μετά το 2012, τα οποία, επίσης, ο ίδιος είχε αποκηρύξει με παρόμοιο, στομφώδη, τρόπο (εδώ), που σήμερα προκαλεί θυμηδία. Ακόμα και κυβερνητικά ή άλλα στελέχη λένε το αντίθετο από τον Τσίπρα, δηλαδή την αλήθεια (εδώ).

Αυτή η πρώτη φάση σημαδεύτηκε από την πρωτοφανή αφέλεια της αντιπολίτευσης, η οποία ερμήνευε την σκόπιμη καθυστέρηση, για εσωτερικούς λόγους, στις διαπραγματεύσεις ως πρόθεση του Πρωθυπουργού για «ρήξη» και «ηρωϊκή έξοδο». Ετσι προέκυψε και το πρόωρο αίτημα της ΝΔ για «εκλογές εδώ και τώρα», το οποίο έχει πάει περίπατο ως πολιτική στρατηγική.

Η δεύτερη φάση του σχεδίου Τσίπρα-Καμμένου πήγε να αρχίσει πριν από μερικούς μήνες, με την απόπειρα να ελεγχθεί το τηλεοπτικό τοπίο δια των αδειών και γενικότερα ο χώρος της ενημέρωσης, με την απόπειρα ελέγχου του άλλοτε κραταιού συγκροτήματος Λαμπράκη. Η απόπειρα αυτή ανακόπηκε τότε από την απόφαση του Συμβουλίου της Επιτρατείας, αλλά το σχέδιο ουδέποτε εγκαταλείφθηκε.

Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, η κατάσταση σήμερα στο τηλεοπτικό τοπίο είναι  ευνοϊκή για την κυβέρνηση. Και μπορεί να γίνει  περισσότερο, αν ο νέος εκλεκτός της Ιβάν Σαββίδης καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του Mega. Ηδη απέκτησε ένα σημαντικό ποσοστό του, το οποίο τού πούλησε, με κυβερνητική επίνευση, ο υπό κατάρρευση όμιλος Μπόμπολα, ο εμβληματικότερος εκπρόσωπος της λεγόμενης διαπλοκής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αν τον αντικαταστήσει ο φιλικός προς τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «ολιγάρχης», το τοπίο στην προπαγάνδα θα γίνει σαφώς ευνοϊκότερο γι’ αυτήν.

Αυτή τη φάση διανύουμε τώρα. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει, διότι εμπλέκονται πολλοί «παίκτες» και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Πάντως, αν ο Σαββίδης καταφέρει να θέσει σε λειτουργία το Mega υπό δικό του έλεγχο και, επίσης, να εξουδετερώσει τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα» δια της αγοράς περιουσιακών στοιχείων του υπό εκκαθάριση ΔΟΛ, τότε στο μέγαρο Μαξίμου θα ανοίξουν σαμπάνιες.

Η τρίτη φάση του ίδιου σχεδίου θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2018, όταν ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει εν χορδαίς και οργάνοις τη διανομή του πλεονάσματος του 2017. Και μετά ο δρόμος για τις εκλογές θα είναι ορθάνοικτος.

Κι αν οι δυο πρώτες φάσεις του σχεδίου είχαν ως αποκλειστικό στόχο την παραμονή στην εξουσία και  τον πέτυχαν, η τρίτη φάση θα αποβλέπει στον μετριασμό της προβλεπόμενης εκλογικής ήττας.  Με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ισχυρός μετεκλογικός παίκτης και να είναι σε θέση να κάνει δύσκολη τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας του 2020.

Αυτές είναι οι φάσεις ενός σχεδιασμού που άρχισε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, συνεχίζεται και μπορεί να τραβήξει αρκετά ακόμα. Βεβαίως για  τους σχεδιασμούς μπορεί να ισχύει αυτό που έχει πει δαιμόνιος Μέτερνιχ: «Κάθε σχέδιο που καταστρώθηκε σε περίοδο ηρεμίας θα αποτύχει, όταν οι συνθήκες γίνουν ακραίες». Μπορεί, πολύ περισσότερο, να ισχύει η ρήση του Ναπολέοντα: «Εχω κάνει όλους τους υπολογισμούς, η μοίρα θα κάνει τους υπόλοιπους». Και η δική του μοίρα, ως γνωστόν, τον οδήγησε στο Βατερλό…