357
Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή. Να αναλογίζεται την κληρονομιά του; | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Δύο μνημόνια σε δύο χρόνια για τον Τσίπρα

Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή. Να αναλογίζεται την κληρονομιά του;
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Δύο μνημόνια σε δύο χρόνια για τον Τσίπρα

Στη δοκιμασμένη συνταγή ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει μάθει να αντιστέκεται σε αυτά που συμφώνησε με την τρόικα καταφεύγουν ήδη, μέσα στην απελπισία τους, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέποντας μπροστά τους το βουνό των μέτρων παράγοντες του Μαξίμου αναζητούν «αφήγημα» και γραμμή γύρω από τον εξής συλλογισμό: «τα μέτρα της διετίας 2019-2020 δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία».

Πιο απλά, «προσοχή, αν έρθουν οι άλλοι θα εφαρμόσουν αυτό που συμφωνήσαμε». Αλλωστε «εκείνοι είναι νεοφιλελεύθεροι ενώ εμείς διατηρούμε μια κουλτούρα ανυπακοής».

Η αντιστροφή της λογικής συνέχειας των πραγμάτων δεν είναι εντελώς στον αέρα καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο «μασάζ» που έκαναν προς την κυβέρνηση στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο να την πείσουν να δεχτεί το βαρύ πακέτο των μέτρων.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι προτροπές των στελεχών της Κομισιόν προς τον κ. Τσίπρα είναι ότι το 2019 η Ελλάδα θα έχει βγει από το μνημόνιο, τρόικα δεν θα υπάρχει, τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει κι έτσι η ψήφιση των μέτρων για το 2019 από τώρα δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί ντε και καλά να εφαρμοστούν.

Στην κυβέρνηση, υπό το βάρος της συγκυρίας φαίνεται ότι «αγόρασαν». Αλλωστε το σκεπτικό, παρότι… ανεπαισθήτως παραπέμπει σε λόγους παραμυθίας, έχει το θετικό ότι ακούγεται αληθοφανές και προσφέρει μια (ψευδ)αίσθηση ελευθερίας.

Επιπλέον κουμπώνει με τη λογική του «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μετά το 2019» που έχει ήδη λανσάρει ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις από τον Φεβρουάριο. Ο ίδιος είχε εξηγήσει: «Αν πούμε ότι οποιαδήποτε επιβάρυνση αρχίζει μετά το 2019, σημαίνει ότι κερδίσαμε δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση, αυτό σημαίνει αντίσταση».

Το μόνο που δεν αποκαλύπτει το αντιστασιακό «αφήγημα» είναι ότι η ψήφιση μέτρων για τη διετία 2019-2020 ισοδυναμεί ουσιαστικά με ένα τέταρτο μνημόνιο καθώς το τρίτο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. Ετσι, χωρίς ίσως να το θέλει, ο Πρωθυπουργός κινδυνεύει να πέσει ο ίδιος στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει για την επόμενη κυβέρνηση.

Διότι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η μείωση του χρέους θα προχωράει κομμάτι-κομμάτι παράλληλα με ένα τέταρτο πρόγραμμα, τότε ο κ. Τσίπρας θα έχει εκλεγεί μεν με σημαία το σκίσιμο των μνημονίων αλλά θα έχει ψηφίσει δύο μνημόνια – το δεύτερο μάλιστα χωρίς να το καταλάβει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News