340
|

Μίκης Θεοδωράκης: «Εχω συμφιλιωθεί με τον Χάρο, είναι φιλαράκος μου»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2017, 12:31

Μίκης Θεοδωράκης: «Εχω συμφιλιωθεί με τον Χάρο, είναι φιλαράκος μου»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2017, 12:31

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν έχει κανέναν λόγο να μασάει τα λόγια του. Στα 91 του και με τέτοια διαδρομή, γιατί να το κάνει; Ετσι συνέχισε να κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια – λίγες ημέρες πριν είχε χαρακτηρίσει σε συνέντευξή του τον Αλέξη Τσίπρα «πασόκο». Ομως αυτή τη φορά ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ήταν και πιο προσωπικός. «Εχω συμφιλιωθεί με τον Χάρο» είπε στους δημοσιογράφους που τον συνάντησαν την Πέμπτη στο σπίτι του για να τους παρουσιάσει το τελευταίο βιβλίο του «Μονόλογοι στο λυκαυγές» (εκδ. Ιανός). Πιο πριν τον είχαν ρωτήσει «πότε θα τα ξαναπούμε;». Εκείνος τους απάντησε: «Δεν μπορώ να σας καλέσω στην κηδεία μου».

Οπως αναφέρουν «Τα Νέα», σε αυτή τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο Μίκης Θεοδωράκης έφτανε με ευκολία από το προσωπικό στο γενικό. «Ο Σόιμπλε μάς κουνάει το χέρι επειδή έχουμε υπογράψει. Είμαστε ραγιάδες και έχουμε εξευτελιστεί. Αυτός μαζί με τη Μέρκελ και τους άλλους είναι σαρκοφάγα ζώα. Είναι ιεροσυλία αυτό που γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία: όλα μπήκαν κάτω από το χαλί. Σήμερα ο μνημονιακός θεωρείται πατριώτης», είπε καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα.

Σε ένα άλλο σημείο της κουβέντας, ο Μίκης δεν απέφυγε τις αναφορές στο παρελθόν. Για τους βασανιστές που είχαν την ίδια μυρωδιά ή για τον Φρανσουά Μιτεράν, που όταν τον φιλοξενούσε στο Βραχάτι του περιέγραφε με κυνισμό πώς ένα γαλλικό πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Βηρυτού και δειγμάτιζε πολεμικό εξοπλισμό. Στην απορία του Μίκη, ο Μιτεράν απάντησε: «Ξέρεις Μίκη, αν δεν πουλήσουμε, θα πέσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας μου». Η διήγηση αυτή, γράφουν τα «Νέα», ήταν μια αφορμή για να αποκαλύψει τις σκέψεις του για την πολεμική βιομηχανία: «Για μένα είναι υπεύθυνοι και οι εργάτες που κατασκευάζουν τα όπλα, τις σφαίρες, τους πυραύλους. Ξέρουν ότι αυτά θα σκοτώσουν αθώα παιδιά, αμάχους!».

Πίσω στο προσωπικό: ποιος είναι ο μεγαλύτερός του φόβος; «Εχω συμφιλιωθεί με τον Χάρο. Είναι φιλαράκος μου. Ξέρετε, είχα πάντα φοβία για τον κουρέα. Δεν μπορούσα να μου πιάνει το κεφάλι και να με στριφογυρίζει. Επίσης, ξέρετε, λόγω ύψους δεν μπορούσα ποτέ να υποκλιθώ. Ημουν και είμαι ανεξάρτητος. Και αυτό είναι δύσκολο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...