543
Tα λόγια της ντροπής: «Βγάλ΄ το, έλα, τελείωνε, βγάλ' το να φύγουμε. Εγώ κάνω κουμάντο εδώ» | youtube

Ο Αφρικανός με τη βαλίτσα

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 15 Φεβρουαρίου 2016, 21:31
Tα λόγια της ντροπής: «Βγάλ΄ το, έλα, τελείωνε, βγάλ' το να φύγουμε. Εγώ κάνω κουμάντο εδώ»
|youtube

Ο Αφρικανός με τη βαλίτσα

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 15 Φεβρουαρίου 2016, 21:31

Οπως φαίνεται στο βίντεο, ο σεκιούριτι πλησιάζει τον μετανάστη και του ζητά να εγκαταλείψει το βαγόνι, με τη δικαιολογία ότι η βαλίτσα που φέρει μαζί του εμποδίζει, λόγω του μεγάλου μεγέθους της. Να σημειωθεί ότι το βαγόνι είναι άδειο. Ή μάλλον σχεδόν άδειο, υπάρχει μια άλλη επιβάτις, που εδώ είναι τελικά το κρίσιμο στοιχείο.

Ο Αφρικανός, λοιπόν, αρνείται επισημαίνοντας ακριβώς αυτό, άρα κανέναν δεν ενοχλεί η βαλίτσα του, αλλά ο υπεράντρας σεκιούριτι, κάνοντας υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του – και με ύφος «ψαρωτικού» αστυνομικού – ακούγεται να λέει, με ολόκληρα κομμάτια απουσιάζουσας ευγένειας: «Βγάλ΄ το, έλα, τελείωνε, βγάλ’ το να φύγουμε. Εγώ κάνω κουμάντο εδώ». Την ίδια στιγμή προσπαθεί ο ίδιος να πετάξει έξω από το βαγόνι τη βαλίτσα του αφρικανού μετανάστη, επικαλούμενος μάλιστα «κανονισμό» κατά τον οποίο τα «μεγάλα» αντικείμενα πρέπει να μπαίνουν στο τελευταίο βαγόνι. Μεγάλα; Ποιος κρίνει τι είναι μεγάλο και τι δεν είναι; Φυσικά αυτός. Αφού αυτός κάνει «κουμάντο» εδώ.

Ολα αυτά έλαβαν χώρα στον σταθμό της Κηφισιάς και τα κατέγραψε με το κινητό της τηλέφωνο η επιβάτις. Η ίδια, μάλιστα, παρενέβη στο περιστατικό αναφέροντας στον σεκιούριτι ότι ο κανονισμός τον οποίο επικαλέστηκε ισχύει μόνο για τη μεταφορά ποδηλάτων. Ταυτόχρονα, τον προκάλεσε να φέρει την Αστυνομία στον σταθμό προκειμένου να λυθεί το ζήτημα. Ο άνδρας ασφαλείας του σταθμού έφυγε τελικά από το βαγόνι μετά την επέμβαση της κυρίας, η οποία έδωσε το βίντεο στη δημοσιότητα.

Ο ΗΣΑΠ ήδη έχει καταδικάσει την εν λόγω ρατσιστική συμπεριφορά αυτού του υπαλλήλου, ενώ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας σεκιούριτι για παραβίαση της σύμβασης. Φυσικά, θα ζητήσει και την απομάκρυνση του υπαλλήλου.

Ο υπάλληλος έλαβε γρήγορα στα social media τον τίτλο του «ρατσιστή της ημέρας». Και μετά έγινε «ο τσάμπα μάγκας της ράγας». «Ο τραμπούκος του σταθμού». Υπάρχουν πολλοί χαρακτηρισμοί για αυτόν τον αχαρακτήριστο τύπο που η παλιοζωή τα έφερε έτσι που δεν μπόρεσε να φορέσει στολή των Σωμάτων Ασφαλείας -για την κηλιδώσει και αυτή- και να έχει πραγματική εξουσία. Οπως ο ίδιος τη φαντασιώνεται.

Βλέπεις το βίντεο -το οποίο κατέβασε, τελικά, το YouTube, επειδή θεώρησε ότι περιέχει επιθετική συμπεριφορά- και αναρωτιέσαι. Πόσοι άλλοι τέτοιοι τύποι κυκλοφορούν ανάμεσά μας; Υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες τέτοιοι άνθρωποι που έχοντας μια αντίστοιχη εξουσία θα κάνουν τη ζωή δύσκολη σε άλλους ανθρώπους, έχοντας παρόμοια, συμπεριφορά;

Ρητορικό το ερώτημα.

Πολλοί θέλουν να κάνουν τέτοιου τύπου «κουμάντο» γύρω μας. Αυτός ο άνθρωπος, με τη στολή του σεκιούριτι, μπορεί να ζει δίπλα μας. Να είναι ο γείτονάς μας. Να του λέμε «καλημέρα» κάθε πρωί. Διάολε, είναι ένας από εμάς. Υποτίθεται, ένας κανονικός άνθρωπος. Μπορεί και στις παρέες του να θριαμβολογεί ότι οι Ελληνες δεν είμαστε ρατσιστές.

Το σίγουρο, επίσης, είναι πως αυτοί οι τύποι θα μπαίνουν στη θέση τους, θα βάζουν την ουρά στα σκέλια και θα φεύγουν, όσο υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που θα επιδεικνύουν την ίδια, πρέπουσα συμπεριφορά. Οπως εκείνη της κυρίας που αντιπαρατέθηκε λεκτικά με τον κουμανταδόρο σεκιούριτι και τράβηξε το βίντεο που έγινε viral. Σαν εκείνη τη γυναίκα που θύμισε σε όλους μας ότι μπορεί να υπάρχει αντίδραση αλλά και, βασικά, αξιοπρέπεια απέναντι στον φασισμό που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Στη δικτατορία των αγενών.

Ο ΗΣΑΠ -και μπράβο του- θα μαζέψει το όποιο φασισταριό πράξει κάτι αντίστοιχο. Το θέμα είναι να μπορέσουμε όλοι οι πολίτες, νικώντας τον όποιο φόβο μας, να κάνουμε σαφές πως σε παρόμοιες συμπεριφορές αυτοί οι «σεκιούριτι» θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

https://www.youtube.com/watch?v=XS_o1nhqcM8

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...