436
|

Σύψας: Τα δύσκολα δεν πέρασαν – τον Ιανουάριο θα ζοριστούμε

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 09:56

Σύψας: Τα δύσκολα δεν πέρασαν – τον Ιανουάριο θα ζοριστούμε

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 09:56

Τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, τον Ιανουάριο αναμένεται να ζοριστούμε, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και νέο lockdown, τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής –και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων– Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι υπάρχει μεν μία πολύ βραδεία αποκλιμάκωση της επιδημίας, όπως φαίνεται από τον αριθμό των κρουσμάτων, και αυτό, είπε, οφείλεται στην απόδοση του lockdown, σε ό,τι αφορά όμως νοσηλείες και θανάτους η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή.

Το άνοιγμα της αγοράς, προειδοποίησε ο κ. Σύψας, σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασπορά, ενώ το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας.

«Τον Ιανουάριο αναμένεται να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown», δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, υπογράμμισε και επανέλαβε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ότι «αν παρατηρηθούν συνωστισμοί, θα ανακληθεί και το μέτρο του click away».«Με 600 διασωληνωμένους», παρατήρησε, «είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα».

Οσο για τα ρεβεγιόν αυτές τις γιορτές, ο κ. Σύψας τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα».

«Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, εκτιμώντας ότι «στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα Δημοτικά», αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα.

Ο καθηγητής Σύψας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση της Εκκλησίας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τον ρόλο πολλών, από τους ιεράρχες και απλούς κληρικούς.

«Η Εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της», παρατήρησε, κάνοντας λόγο γεγονότα που δεν την τιμούν.

«Πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Προέχει η δημόσια υγεία. Η Εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο κ. Σύψας.

Ηδη, πάντως, στις τάξεις των μητροπολιτών πληθαίνουν οι φωνές που εκφράζουν την πρόθεση να παρακάμψουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης (για ανοικτές εκκλησίες μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με ελάχιστους πιστούς, εννέα άτομα και 25 σε μητροπολιτικούς ναούς) και να ανοίξουν τους ναούς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, που μίλησε σε δηλώσεις του στο Open για διωγμό! «Κανείς δεν μπορεί να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο (…) Εμείς θα κάνουμε κανονικά τις λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμαστε αγανακτισμένοι», προειδοποίησε μεταξύ άλλων.

Την Τρίτη συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης (σ.σ. καθώς η τελευταία συνεδρίαση διά φυσικής παρουσίας δεν πήγε και τόσο καλά από πλευράς μολύνσεων με κορονοϊό) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με κύριο αντικείμενο τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και προσδοκία να υπάρξει μία «βελτιωμένη απόφαση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...