1838
Μέλη της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν στοιχεία από το σημείο της έκρηξης | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τρομοκρατία κατά της ελευθεροτυπίας – έκρηξη βόμβας στον ΣΚΑΪ

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2018, 05:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/12/2018, 10:10
Μέλη της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν στοιχεία από το σημείο της έκρηξης
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τρομοκρατία κατά της ελευθεροτυπίας – έκρηξη βόμβας στον ΣΚΑΪ

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2018, 05:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/12/2018, 10:10

Ενα τρομοκρατικό χτύπημα, μια φοβερή έκρηξη βόμβας πέντε κιλών, στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» συγκλόνισε στις 2.37 π.μ. της Δευτέρας όχι μόνο το Φάληρο, ούτε μόνο τη δημοσιογραφία που φαίνεται ότι βρίσκεται υπό διωγμόν σε αυτήν τη χώρα. Συγκλόνισε τη χώρα. Διότι α) είναι μια επίθεση που αποδεικνύει ότι μια νέα γενιά τρομοκρατών έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας, υπό την ανοχή δυστυχώς των Αρχών και β) είναι ένα τρομοκρατικό χτύπημα κατά ενός δημοσιογραφικού οργανισμού που είχε στοχοποιηθεί επισήμως από το Μαξίμου και καθυβριζόταν συστηματικά από κυβερνητικά στελέχη, υπουργούς και άλλους…

Ωρες μετά το χτύπημα η κυβέρνηση επέμενε σε μια γραμμή που θολώνει τα νερά: καταδίκη μεν, αλλά νουθεσίες ώστε να μην υπάρξει «πολιτική εκμετάλλευση» και πολλές θεωρίες περί «σκοτεινών δυνάμεων» και επιχείρησης «αποπροσανατολισμού» – και φυσικά ένα μποϊκοτάζ κυβερνητικών στελεχών από τα στούντιο του καναλιού, μια παρατεταμένη απουσία που υπό τις παρούσες συνθήκες αποκτά ακόμα μεγαλύτερο συμβολισμό, που συνεχίζεται…

Πολύ λογικά ο ΣΚΑΪ εξέδωσε ανακοίνωση που καυτηρίαζε αυτές ακριβώς τις πρακτικές: «Ο ΣΚΑΪ δυστυχώς έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Κυβερνητικά στελέχη και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί κατέστησαν τον σταθμό μας στόχο. Μετά την σημερινή δραματική εξέλιξη οφείλουν να αντιληφθούν τη βαρύτητα και την πλήρη διάσταση των εμπρηστικών δηλώσεων τους».

Οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν μεγάλες. Σπασμένα παράθυρα υπήρχαν ως τον πέμπτο όροφο του κτιρίου. Αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για «προμελετημένο χτύπημα» των τρομοκρατών, με ενισχυμένη εκρηκτική ύλη, πιθανότατα στρατιωτικού τύπου. Το βάρος της βόμβας τουλάχιστον πέντε κιλά και ήταν μέσα σε ένα τάπερ.

Από την έκρηξη δεν υπήρξαν ευτυχώς τραυματισμοί, γιατί το προσωπικό απομακρύνθηκε έγκαιρα. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 02:37 στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου. Στη 01:45 άγνωστος τηλεφώνησε στον ιστότοπο zougla.gr και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε 45 λεπτά. Οπως έγινε γνωστό ο άγνωστος μίλησε από κινητό τηλέφωνο χωρίς απόκρυψη και επανέλαβε τρεις φορές ότι δεν επρόκειτο για φάρσα. Δεν ήταν.

Το πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού εκπέμπει κανονικά, αν και όπως είναι αναμενόμενο, υπήρξε έκτακτη δημοσιογραφική ροή με κάλυψη των γεγονότων και τους παρουσιαστές της πρωινής ζώνης -Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου- να κάνουν εκπομπή από τον δρόμο. Οι Χρήστος Κούτρας και Γιάννης Ντσούνος πήραν τη σκυτάλη από τον δρόμο και έπειτα μπήκαν στο στούντιο. Ο Κούτρας σημείωσε ότι πήρε πολλά μηνύματα συμπαράστασης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Επρεπε όμως να είναι εδώ» παρατήρησε.

Το εμπάργκο-μποϊκοτάζ που έχει επιβάλει στον ΣΚΑΙ το Μαξίμου από το καλοκαίρι – κατηγορώντας τον σταθμό για «προπαγάνδα», μολονότι το ρεπορτάζ που στάθηκε αφορμή για την επιβολή αυτού του «μέτρου», στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι, επιβεβαιώθηκε– ήταν στα χείλη όλων. Πολλοί το θεώρησαν στοχοποίηση που είχε τραγικές παρενέργειες. Αλλοι απλώς στάθηκαν στο πολιτικό «φάουλ» της απουσίας των κυβερνητικών παραγόντων από τα στούντιο του ΣΚΑΙ μετά την επίθεση –θα έδιναν ένα μήνυμα, αλλά προτίμησαν να μην το δώσουν.

Η Ολγα Γεροβασίλη πάντως, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έσπευσε στο σημείο της έκρηξης, συνοδευόμενη από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο.

Σε δηλώσεις της η υπουργός τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι θωρακισμένη και δεν απειλείται», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να το σκεφτούν καλά όλοι όσοι αφήνουν διαδρόμους για να περνούν φωνές τρομοκρατίας ή φασισμού».

«Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή, με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για ένα γεγονός που τραυματίζει τη δημοκρατία. Η δημοκρατία, όμως, θωρακίζεται ακόμη περισσότερο και φυσικά δεν απειλείται», δήλωσε η υπουργός στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Δηλώσεις έκανε στις 07:30 και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σπάζοντας ατύπως το εμπάργκο που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στον ΣΚΑΪ, αλλά προφανώς η παρέμβασή του έγινε θεσμικά ως επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την «αυτονόητη και απερίφραστη καταδίκη» του σε τέτοιες ενέργειες.

Σε ερώτημα για το κυβερνητικό εμπάργκο όμως είπε: «Μην συμψηφίζουμε και εργαλειοποιούμε αυτά τα ζητήματα, είναι διαφορετικά ζητήματα, δεν μπορούν να μπαίνουν στο ίδιο ζύγι, ούτε καν επηρεάζουν». Αρα η «γραμμή» της κυβέρνησης εστάλη από νωρίς: το μποϊκοτάζ συνεχίζεται.

Στο σταθμό έσπευσε και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η οποία επισήμανε ότι είναι καταδικαστέο ό,τι χρειάζεται βία. «Ηθελαν να πλήξουν τη δημοκρατία ενδεχομένως και ανθρώπινες ζωές. Είναι ανατριχιαστικό. Η δημοκρατία αμύνεται και δεν απειλείται», υπογράμμισε. Σε ερώτημα για το εμπάργκο στον σταθμό, η υπουργός σημείωσε ότι «ο πολιτικός κόσμος να συμφωνήσει να μην αφήνει “τρύπες” που θα εκμεταλλεύονται οι τρομοκράτες».

«Ολοι να χαμηλώσουμε τους τόνους, κάθε σταθμός έχει τη δική του φωνή και στίγμα, να μην επιχειρείται φίμωση ή τρομοκράτηση, η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, άλλο η αντιπαράθεση και άλλο η τυφλή πόλωση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου» επισήμανε η υφυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλά στον Δημήτρη Οικονόμου και στην Μαρία Αναστασοπούλου (εικόνα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ)
Μητσοτάκης: «Επιτέλους να βρεθούν οι δράστες»

Στο σημείο λίγο μετά τις 09:00 έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στον ΣΚΑΙ και της «Καθημερινής».

Η δημοκρατία και η πολυφωνία δεν φιμώνονται, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ που κάλεσε την Πολιτεία επιτέλους να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης «για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα».

Τι αναζητά η αστυνομία

Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής είχε από νωρίς αποκλείσει μεγάλο μέρος του κτιρίου και της γύρω περιοχής, συλλέγοντας στοιχεία.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ χαρακτηρίζουν σοβαρό το τρομοκρατικό χτύπημα στο κτίριο του ΣΚΑΪ

Ωστόσο δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν συγκεκριμένα για κάποια οργάνωση, καθώς ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν ανέφερε όνομα οργάνωσης και δεν υπάρχει έως τώρα ανάληψη ευθύνης.

Επισημαίνουν πάντως, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ, ότι ανάλογα χτυπήματα με παρόμοιας ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς έχουν γίνει από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» χωρίς όμως να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να την ενοχοποιεί για το συγκεκριμένο χτύπημα.

Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από την αστυνομία και η έκρηξη σημειώθηκε στον χρόνο που είχε δώσει ο άγνωστος.

Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια σε πολλούς ορόφους όπου βρίσκονται γραφεία εργαζομένων, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες. Μεγαλύτερες είναι οι ζημιές στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο.

Στο σημείο της έκρηξης βρέθηκε σακίδιο μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένος ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός.

Οι δράστες κρέμασαν το σακίδιο στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ. Από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου.

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών. Οι κάμερες έχουν καταγράψει κάποια πράγματα, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται.

Καταδίκη από τον Πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων, απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Δεν πρόκειται, όμως, να πετύχουν το στόχο τους. Ούτε να τρομοκρατήσουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν» αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός εκφράζει την ειλικρινή του συμπαράσταση στους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους του σταθμού.

Την απερίφραστη καταδίκη του για την τοποθέτηση βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τη χαρακτηρίζει μια βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια που στρέφεται ενάντια στην ελευθεροτυπία και την ενημέρωση και καλεί τις αστυνομικές να ολοκληρώσουν τάχιστα τις έρευνες και οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τοποθέτηση βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Αποτελεί μια βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια, που στρέφεται ενάντια στην ελευθεροτυπία και την ενημέρωση. Οι αστυνομικές αρχές πρέπει να ολοκληρώσουν τάχιστα τις έρευνές τους και οι δράστες να οδηγηθούν άμεσα  στη Δικαιοσύνη» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Νομίζω ότι είναι αυτονόητη η απόλυτη καταδίκη. Και απόλυτη καταδίκη σημαίνει και περιθωριοποίηση και μη εργαλειοποίηση αυτής της αποτρόπαιης πράξης στην πολιτική αντιπαράθεση» υπογράμμισε για την επίθεση στον ΣΚΑΪ  ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο 104,9 FM.

«Αυτό που θα θέλανε όσοι επέλεξαν να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο στο σκοτάδι, θα ήταν να δουν την πράξη τους να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, συζήτησης και διαγκωνισμών. Και στο απόλυτο περιθώριο χρειάζεται μια σύσσωμη καταδίκη και έμπρακτη περιθωριοποίηση αυτών των πρακτικών. Αυτή νομίζω είναι η ενδεδειγμένη στάση για όλο τον πολιτικό κόσμο και η στάση που θα ήθελε και ο έλληνας πολίτης να δει τα κόμματα να παίρνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι «η δημοκρατία μας έχει αντισώματα, όσο και αν κάποιοι τελευταία θεωρούν ότι μπορούν να αμφισβητήσουν τα θεμέλιά της. Νομίζω ότι ο δημοκρατικός πολιτικός κόσμος έχει τα αντανακλαστικά που χρειάζονται για να βάλει αυτές τις πρακτικές στο απόλυτο πολιτικό περιθώριο. Αυτό θα είναι νομίζω το απόλυτο χτύπημα σε όσους επιλέγουν να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο». Πρόσθεσε τέλος ότι, «η επίθεση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και σε παράνομο κανάλι να ήταν, θα ήταν απολύτως καταδικαστέα και χωρίς δεύτερη κουβέντα».

Ομόθυμη καταδίκη από τα κόμματα

«Η δημοκρατία, η πολυφωνία και η ελευθεροτυπία δεν φιμώνονται και δεν τρομοκρατούνται από κανέναν» είπε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη και τόνισε πως είναι απαραίτητο οι τρομοκράτες να βρεθούν αμέσως και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης και της αστυνομίας, πρόσθεσε. Σημείωσε πως αυτό που συνέβη σήμερα δεν είναι απλώς καταδικαστέο αλλά χρήζει επείγουσας δράσης.

Το Ποτάμι ήταν το πρώτο κόμμα που εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την τρομοκρατική επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι «η βομβιστική επίθεση εναντίον Μέσων Ενημέρωσης είναι επίθεση εναντίον της δημοκρατίας. Είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να καταδικάσουν την επίθεση, επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας.

» Οι αρχές πρέπει να ανακαλύψουν τους ενόχους και όλοι πρέπει να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές και να ενισχύσουμε το κλίμα διαλόγου αποφεύγοντας την ακραία πόλωση και τη στοχοποίηση ανθρώπων και Μέσων. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και στη διοίκηση του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής» κατέληγε η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Πρόκειται για απόλυτα καταδικαστέο χτύπημα που στρέφεται κατά των εργαζομένων στο σταθμό, επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ. Ενέργειες όπως αυτή «λειτουργούν, εκτός των άλλων, ως άλλοθι για την ένταση της καταστολής και βοηθούν αντικειμενικά εκείνους που θέλουν να επιβληθεί κλίμα φόβου και σιγή νεκροταφείου στον λαό», τονίζεται από το γραφείο Τύπου του κόμματος.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ. Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τους δράστες και να τους στείλει στη Δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενοι όρθιοι θα συνεχίσουν τον αγώνα της ενημέρωσης. Είμαστε στο πλευρό τους» δήλωσε ο Σταμάτης Μαλέλης, γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής για την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ.

«Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βομβιστική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ.

Το χτύπημα καταδίκασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, τονίζοντας ότι «η ελευθεροτυπία είναι αδιαπραγμάτευτη και η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...