750
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ | Twitter/KyriakosMitsotakis

Ανοιγμα Μητσοτάκη σε Αριστερά και Κεντροαριστερά!

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2018, 21:18
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ
|Twitter/KyriakosMitsotakis

Ανοιγμα Μητσοτάκη σε Αριστερά και Κεντροαριστερά!

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2018, 21:18

Χωρίς καμία αναφορά στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς στόχος του ήταν εξ αρχής να παρουσιάσει την εικόνα της Ελλάδος μετά τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Βελλίδειο» ήταν ένα ενδιαφέρον μείγμα υποσχέσεων και αισιοδοξίας. Πολιτικά αυτό ήταν μια σωστή επιλογή για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης —με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν αέρα κυβερνησιμότητας, δεν είχε λόγο να επιτεθεί στον Πρωθυπουργό, η αποδόμηση της κυβέρνησης γίνεται από μόνη της.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «αίτημα εθνικής αναγέννησης» και με το σύνθημα «Μπορούμε», ανέλυσε τους έξι άξονες για το όραμά του για την Ελλάδα μετά την κρίση, περιγράφοντας μια εικόνα που κάποιοι, μάλλον λίγοι, βλέπουν: «Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%. Το χρέος της να μειωθεί δραστικά» είπε σε ένα σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμώντας ακόμα πως «τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Ελληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους».

Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό; Ισως. Ομως σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι μιλάμε για ένα κοινό μέλλον, ο κ. Μητσοτάκης, εμφανίστηκε ενωτικός —σε αντιδιαστολή με το περιβόητο «είτε μας τελειώνουν, είτε τους τελειώνουμε» του κ. Τσίπρα. Στο τέλος μάλιστα της ομιλίας του έκανε άνοιγμα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς!

«Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές σήμερα είναι ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα, ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη, ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια, στο χθες και στο αύριο. Στόχος μας είναι να ενώσουμε δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώνας από τους πολίτες να μην επιλέξουν την αποχή στις εκλογές και να τον εμπιστευθούν ακόμη και οσοι το 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική συστράτευση που θα μας κάνει ξανά όλους υπερήφανους που είμαστε Ελληνες», προσέθεσε.

Από το βήμα του «Βελλίδειου», στην 83η ΔΕΘ, και έχοντας μπροστά του δύο πρώην Πρωθυπουργούς, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, που λίγο πριν τον είχαν στηρίξει δημοσίως, ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε σίγουρος: όχι μόνο για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, αλλά και για το σχέδιό του για τη χώρα.

Το κλειδί είναι μια έκρηξη επενδύσεων, την οποία εκτίμησε ότι μπορεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του να εγγυηθούν.

«Η πραγματική λύση στην ακραία φτώχεια, που συνδέεται με τη μακροχρόνια ανεργία, δεν είναι τα επιδόματα. Είναι οι σταθερές δουλειές, που μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από μια έκρηξη επενδύσεων», εξήγησε.

Ετσι, έχοντας περίπου… εξασφαλισμένη την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης είχε την άνεση να υποσχεθεί πολλά —τα περισσότερα βέβαια τα έχει ανακοινώσει εδώ και κάποιο καιρό, αλλά τώρα έτσι όπως ομαδοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας ομιλίας είχαν χαρακτηριστικά μιας κάποιας παροχολογίας:

και παιδικοί σταθμοί για όλους (με κουπόνι 180 ευρώ για ιδιωτικούς σε όσους δεν βρουν θέση σε δημόσιους)

και μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000€, από 22% που ισχύει σήμερα

και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 24% στο 13% και στη συνέχεια 11% για όλο το τουριστικο πακέτο)

και μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%

και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού

και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε βάθος τριετίας

και ρύθμιση 120 δόσεων για όσους χρωστούν στην Εφορία έως 3.000 ευρώ (με μηνιαία δόση 20 ευρώ) κλπ.

Ο κ. Μητσοτάκης βάσισε το σκεπτικό του τόσο στις αρετές της χώρας και του ελληνικού λαού, όσο και στο γεγονός ότι ο ίδιος θα μπορεί να πείσει δανειστές και εταίρους για την επιθυμία και την ικανότητά του να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα προς τη νέα εποχή που ήδη έχει ξεκινήσει.

Εχει τέτοια εμπιστοσύνη που ανακοίνωσε ότι το πρώτο μέτρο της κυβέρνησής του θα είναι η κατάργηση των capital controls. «Δεν θα φύγουν οι καταθέσεις από τις τράπεζες, αλλά θα επιστρέψουν και αυτές που έφυγαν» ήταν το μήνυμά του.

«Δεν θα αφήσουμε ποτέ ξανά την πατρίδα μας να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μειώσουμε το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές όπως όλες οι κανονικές χώρες» προσέθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η αναφορά του για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα την ψηφίσει όταν έρθει σε αυτή τη Βουλή, «ή στην επόμενη Βουλή» όπως πρόσθεσε με νόημα. Και συμπλήρωσε: «Εάν τελικά η συμφωνία για την ΠΓΔΜ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε και η άλλη πλευρά πρέπει να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινάει από την αρχή». 

Αυτή του η δέσμευση προκάλεσε ενθουσιασμό στο «Βελλίδειο» και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να σηκωθούν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...