455
Η Ανγκελα Μέρκελ το βράδυ της Δευτέρας, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης | REUTERS/Fabrizio Bensch

Πλήγμα για την Μέρκελ η επίθεση στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 09:50
Η Ανγκελα Μέρκελ το βράδυ της Δευτέρας, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης | REUTERS/Fabrizio Bensch

Πλήγμα για την Μέρκελ η επίθεση στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 09:50

Τις επιπτώσεις από την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο που άφησε 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες καλείται να διαχειριστεί η Ανγκελα Μέρκελ εν μέσω μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και πιέσεων για την έως τώρα πολιτική της στο Προσφυγικό.

Πρόκειται μάλιστα για πλήγμα που δεν περιορίζεται απλά στην μεταναστευτική πολιτική της, για την οποία έχει δεχτεί πολλές (πολιτικές) επιθέσεις στο εσωτερικό και από το εξωτερικό, αλλά και για την διακυβέρνησή της στο σύνολό της.

Η βρετανική Telegraph υπογραμμίζει ότι το χτύπημα στον τόπο και στον χρόνο που έγινε ανοίγει ένα βαθύ  τραύμα στην καρδιά της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Μόλις έξι μήνες έχουν περάσει από ένα πανομοιότυπης λογικής χτύπημα στην Νίκαια της Γαλλίας, στην παραλιακή λεωφόρο, εν μέσω ενός πλήθους που απολάμβανε αμέριμνο την αργία. Στο Βερολίνο η επίθεση έγινε μέσα σε μια αγορά, σε κόσμο που εξίσου αμέριμνος περιμένει τα Χριστούγεννα.

Το χτύπημα, στον βαθμό που είναι οργανωμένο από το Ισλαμικό Κράτος ή απλά είναι εμπνευσμένο από τις τακτικές του, είναι σκηνοθετημένο με τρόπο που να προκαλεί τις μέγιστες απώλειες μεταξύ των αμάχων και να φέρει τον διχασμό στις δυτικές κοινωνίες, σημειώνει η εφημερίδα. Στόχος, όπως τον καταγράφουν και τα προπαγανδιστικά έντυπα των τζιχαντιστών, είναι να σπρώξουν τα κράτη που προσπαθούν να προωθήσουν την ειρηνική συνύπαρξη στο έδαφός τους πολιτών διαφορετικής εθνικής καταγωγής και θρησκευτικών πεποιθήσεων να πάρουν θέση.

Για αυτόν τον λόγο, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, η Μέρκελ «θα προσπαθήσει απελπισμένα να αποφύγει την σπασμωδική αντίδραση» στην επίθεση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί να μην αντιδράσει και καθόλου λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές και ενώ επιδιώκει την επανεκλογή της για τέταρτη θητεία.

Ο πολιτικός κίνδυνος σε αυτήν την περίπτωση έρχεται από την Ακροδεξιά που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εκμεταλλευτεί την επίθεση.

Ειδικότερα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι έτοιμη να κεφαλαιοποιήσει τα πολιτικά κέρδη από το τελευταίο χτύπημα. Το κόμμα έφτασε σε ελάχιστα χρόνια από το μηδέν σε διψήφια ποσοστά σε όλη τη χώρα και μια σειρά από εκλογικές επιτυχίες σε επίπεδο κρατιδίων.

Η ρητορική του  είναι έντονα ξενοφοβική και αντιμουσουλμανική, είναι κατά των διασώσεων των οικονομιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητά αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση. Η παρουσία του στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές είναι δεδομένη, απομένει όμως να δούμε το ποσοστό και αν θα έχει έμμεσο αλλά αποφασιστικό τρόπο στη συγκρότηση εκλογικών συμμαχιών (κανένα άλλο κόμμα δεν φαίνεται διατεθειμένο να συνεργαστεί μαζί του).

Θα προσπαθήσει η Μέρκελ να κάνει μια πιο δεξιά στροφή για να συγκρατήσει (ή να επαναπατρίσει στο κόμμα της) ψηφοφόρους ανήσυχους με το μεταναστευτικό;

Οι επιλογές και τα περιθώρια είναι στενά. Μοιάζει να είναι το τέλος της περιόδου του «Θα τα καταφέρουμε» με το μεταναστευτικό, όπως επαναλάμβανε με αφορμή το Προσφυγικό με έμφαση η Ανγκελα Μέρκελ το 2015 αν και με μικρότερη συχνότητα ή θέρμη το 2016.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...