988
Η Ανγκελα Μέρκελ επισκέπτεται τον τόπο της τραγωδίας | REUTERS/Fabrizio Bensch

Βερολίνο: Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 20:10
Η Ανγκελα Μέρκελ επισκέπτεται τον τόπο της τραγωδίας
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Βερολίνο: Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 20:10

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε το προσκείμενο στην οργάνωση πρακτορείο Amaq. Στο μεταξύ, ελεύθερος αφέθηκε ο πακιστανός που κρατείτο από τις γερμανικές αρχές ως ύποπτος για τη δολοφονική επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου το βράδυ της Δευτέρας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων. Η Die Welt ανέφερε αρχικά ότι ο συλληφθείς και φερόμενος ως δράστης της επίθεσης είναι ένας πακιστανός μετανάστης που είχε μπει στη Γερμανία το 2015 και είχε ταξιδέψει μέσω της Βαλκανικής Οδού. Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα. Και το μεσημέρι της Τρίτης η ίδια εφημερίδα προκάλεσε σοκ: ο πραγματικός δράστης διαφεύγει, «πιάσαμε τον λάθος άνθρωπο, η κατάσταση είναι διαφορετική» είπε αξιωματικός της γερμανικής αστυνομίας στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, για να προσθέσει ότι «ο δράστης είναι οπλισμένος και μας διαφεύγει, μπορεί να προκαλέσει νέες επιθέσεις»!

Η ανείπωτη, όπως τη χαρακτήρισε, πράξη της επίθεσης θα τιμωρηθεί «όπως ορίζει ο νόμος», είπε η Ανγκελα Μέρκελ. Η επόμενη ημέρα για τη Γερμανία –και την Ευρώπη– είναι μια δύσκολη ημέρα. Πένθος, οργή για το έγκλημα και πολιτική διαχείριση ενός πολυπαραγοντικού ζητήματος.

2016-12-19T195534Z_1191501103_LR1ECCJ1JCBG7_RTRMADP_3_GERMANY-TRUCK
Το πολωνικό φορτηγό που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα στην καρδιά της Γερμανίας (Reuters)

«Ηταν μία στοχευμένη πράξη, μία τρομοκρατική ενέργεια και όχι ατύχημα», ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές που υπενθύμισαν ότι το περιστατικό είχε την ίδια επιχειρησιακή ρουτίνα με την φονική επίθεση τον περασμένο Ιούλιο κατά του πλήθους στη Νίκαια της Γαλλίας. Ποιοι ήταν οι δράστες; Στην αρχή, τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση, ο οδηγός κατάφερε να διαφύγει πεζός, όμως αργότερα οι Αρχές συνέλαβαν κάποιον.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι ήταν μια τρομοκρατική επίθεση», τόνισε από την πλευρά της η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ το μεσημέρι της Τρίτης σε παρέμβασή της που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η καγκελάριος, που φορούσε μαύρο σακάκι σε ένδειξη πένθους για τα 12 θύματα της επίθεσης, επισήμανε ότι για την υπόθεση δεν γνωρίζουμε τίποτα. Είμαστε «σοκαρισμένοι και πολύ θλιμμένοι» από ό,τι συνέβη.

German Chancellor Angela Merkel leaves a news conference in Berlin, Germany, December 20, 2016, one day after a truck ploughed into a crowded Christmas market in the German capital. REUTERS/Hannibal Hanschke
Η Ανγκελα Μέρκελ μετά το ολιγόλεπτο διάγγλεμά της προς τον γερμανικό λαό (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Η καγκελάριος ευχαρίστησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για τις υπηρεσίες που προσέφεραν και δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη σε όσους ερευνούν την υπόθεση. Μίλησε για μια «ανείπωτη πράξη που θα τιμωρηθεί αυστηρά όπως επιβάλλει ο νόμος».

«Δώδεκα άνθρωποι που ήταν μαζί χθες, που πρόσμεναν τα Χριστούγεννα και είχαν σχέδια για την εορταστική περίοδο, δεν είναι μαζί μας», είπε ταραγμένη. Τόνισε ότι «θα μας είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε έκανε την πράξη ότι ένας άνθρωπος που ήρθε στη Γερμανία να ζητήσει καταφύγιο και άσυλο. Θα είναι πολύ τρομερό για όλους τους Γερμανούς που είναι ενεργοί καθημερινά βοηθώντας πρόσφυγες και αιτούμενους άσυλο».

«Είναι μια τρομερή πράξη που κανένας δεν μπορεί να καταλάβει. Πρώτα και κύρια σκέφτομαι αυτούς τους ανθρώπους, τους νεκρούς και τραυματισμένους, τις οικογένειες και τους φίλους τους. Ολη η χώρα είναι μαζί σας σε βαθιά θλίψη», κατέληξε.

A tow truck operates at the scene where a truck ploughed through a crowd at a Christmas market on Breitscheidplatz square near the fashionable Kurfuerstendamm avenue in the west of Berlin, Germany, December 20, 2016. REUTERS/Fabrizio Bensch
Πρωί Τρίτης, ένα ρυμουλκό μετακινεί το μοιραίο φορτηγό (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Στο φορτηγό εξάλλου βρέθηκε νεκρός ο αρχικός οδηγός, πολωνικής καταγωγής. Σύμφωνα με μαρτυρία του ιδιοκτήτη του οχήματος Αριελ Ζουράφσκι, ο οδηγός δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του από το απόγευμα της Δευτέρας. Ο Ζουράφσκι είπε ότι ο οδηγός ήταν ξάδελφός του και εκτελούσε δρομολόγιο από τη Ρώμη προς την Πολωνία, κάνοντας στάση στη γερμανική πρωτεύουσα. «Δεν είχα νέα του από το απόγευμα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι του συνέβη. Είναι ξάδελφός μου και τον γνωρίζω από μικρό παιδί. Πιστεύω ότι κάτι του συνέβη, ότι κάποιος έκανε πειρατεία στο φορτηγό μου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

market
Η πλατεία όπου σημειώθηκε η επίθεση

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στη λεωφόρο Κουρφύρστενταμ, στην Μπράιτσχαΐντπλατς, στο δυτικό Βερολίνο, μια κεντρική πλατεία η οποία -λόγω εορτών- ήταν γεμάτη κόσμο. Σε εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονταν δεκάδες άνθρωποι πεσμένοι στον δρόμο, ενώ αρκετά κιόσκια της αγοράς είχαν διαλυθεί.

Ο πρόεδρος της γερμανικής δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ έκανε λόγο για «ένα θλιβερό βράδυ για το Βερολίνο και τη χώρα μας» και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων. Τα συλλυπητήρια του στη Μέρκελ έσπευσε να εκφράσει και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καθώς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η ίδια η καγκελάριος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Ουάσιγκτον εικάζει πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Νεντ Πράις είπε πως καταδικάζει με τον πιο αυστηρό τρόπο το συμβάν, το οποίο «φαίνεται να είναι τρομοκρατική επίθεση».  

2016-12-20T041648Z_2048538703_RC1DBF7DF690_RTRMADP_3_GERMANY-TRUCK
Κάποιοι Γερμανοί έσπευσαν να αφήσουν λίγα άνθη κοντά στο σημείο της επίθεσης (Reuters)

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πιο απόλυτος. Εκανε ευθέως λόγο για τρομοκρατική επίθεση, μίλησε για αθώους πολίτες που δολοφονήθηκαν ενώ ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και κατονόμασε το Ισλαμικό Κράτος ως υπεύθυνο για την επίθεση. «Ο ISIS και άλλοι ισλαμιστές τρομοκράτες συνεχώς σφάζουν χριστιανούς στις κοινότητές τους και σε χώρους λατρείας τους ως μέρος της παγκόσμιας τζιχάντ τους» είπε για να συμπληρώσει:

«Αυτοί οι τρομοκράτες, καθώς και τα τοπικά και παγκόσμια δίκτυά τους, πρέπει να εξαλειφθούν από το πρόσωπο της γης, μια αποστολή που θα φέρουμε εις πέρας με όλους τους συμμάχους μας, που αγαπούν την ελευθερία» είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

2016-12-19T201858Z_1035433823_LR1ECCJ1KFBGN_RTRMADP_3_GERMANY-TRUCK
Ανδρες της αστυνομίας περικύκλωσαν το σημείο (REUTERS/Pawel Kopczynski)
2016-12-19T202058Z_1700973271_LR1ECCJ1KINGR_RTRMADP_3_GERMANY-TRUCK
Δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...