558
O επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας «ήταν έτοιμος να πέσει στην αγκαλιά του Πούτιν» | Reuters

Επίθεση Βέμπερ σε Τσίπρα: «Δεν έχει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό»

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 07:50
O επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας «ήταν έτοιμος να πέσει στην αγκαλιά του Πούτιν» | Reuters

Επίθεση Βέμπερ σε Τσίπρα: «Δεν έχει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό»

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 07:50

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ένας γνωστός για τις ανθελληνικές απόψεις του πολιτικός, στην ουσία βάσισε την πολιτική του ανέλιξη στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε μια ατζέντα κατά της Αθήνας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Ως εκ τούτου, οι νέες δηλώσεις του κατά του Αλέξη Τσίπρα δεν πρέπει να εκπλήσσουν. Ωστόσο εγγράφονται σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει ευκαιρία να στοχοποιεί τη Νέα Δημοκρατία για τους ιδεολογικούς δεσμούς της με τη γερμανική Δεξιά. Και ως μέλος του ΕΛΚ η ΝΔ θα ξαναβρεθεί σε μια θέση ανάμεσα στον σκληρό λόγο του Βέμπερ και την έξυπνη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις κατά του κ. Τσίπρα και κατά του ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάνφρεντ Βέμπερ έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Βερολίνο που αφορούσε τις προκλήσεις για την Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ διατύπωσε την άποψη ότι εξίσου επικίνδυνες με αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι τα κόμματα της «άκρας Αριστεράς»· και τα δύο ρίχνουν νερό στον ίδιο μύλο του λαϊκισμού.

Ως εκπρόσωπο του αριστερού λαϊκισμού ο Βέμπερ ονόμασε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, κατά τον γερμανό πολιτικό, «οικοδόμησε ολόκληρο τον προεκλογικό του αγώνα σε ψέματα και αναλήθειες, δημιουργώντας στον κόσμο ελπίδες, ενώ εκ των προτέρων γνώριζε ότι δεν πρόκειται να τις εκπληρώσει». Οπως σημειώνει η Deutsche Welle, ο Βέμπερ έχει διαφορετική στάση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τον γερμανό πολιτικό καθιστά σαφές στους ψηφοφόρους ότι δεν «θα κάνει προεκλογικό αγώνα με ψεύτικες υποσχέσεις». Η στάση του βρίσκει θετική ανταπόκριση στους πολίτες, οι οποίοι του δίνουν υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Στην αναφορά του στον Πρωθυπουργό, ο Βέμπερ του καταλόγισε ότι «ήταν έτοιμος να πέσει στην αγκαλιά του Πούτιν, εάν αυτός έδειχνε ανάλογη γενναιοδωρία σε ό,τι αφορά τα χρήματα». Επιπλέον, κατά τον Βέμπερ, πρόκειται για έναν πολιτικό, ο οποίος απευθύνεται σε εθνικιστικά ανακλαστικά. Ως παράδειγμα, ο Βέμπερ ανέφερε το αίτημα για γερμανικές επανορθώσεις. Ανεξάρτητα από την αντικειμενικότητα ή όχι των ελληνικών αιτημάτων, τόνισε ο βαυαρός χριστιανοκοινωνιστής, η απαίτηση τους «άνοιξε παλιές πληγές» και έδωσε τροφή σε προκαταλήψεις σε μια εποχή όταν «άλλοι ανέλαβαν ευθύνη για την Ελλάδα». Πάντως, σημείωσε ο Βέμπερ, η όλη στάση του Αλ. Τσίπρα «δεν εκφράζει έναν ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνική οικονομίας, ο κ. Βέμπερ υποστήριξε ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα – στις χώρες με πρόγραμμα όπου κυβερνούσαν οι συντηρητικοί σημειώθηκαν επιτυχίες. Αυτό ισχύει για την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο, μέχρι πρότινος και για την Πορτογαλία αλλά και την Ελλάδα επί Σαμαρά. «Δυστυχώς ο Τσίπρας συνέβαλε ώστε η Ελλάδα να χάσει τη σύνδεση με την μεταρρυθμιστική ομάδα».

Αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε στο Eurorogroup σχετικά με τις παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και στο μειωμένο ΦΠΑ για τα νησιά, ο κ. Βέμπερ έκανε λόγω για έλλειψη «αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης» των εταίρων έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «την μια μέρα το Eurogroup αποφασίζει ευνοϊκότερους όρους επιτοκίου για την Ελλάδα» και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών «δεν κάνει κουβέντα» και δεν ενημερώνει τους εταίρους πως δύο μέρες αργότερα η ελληνική βουλή θα ψήφιζε τις παροχές. Μια τέτοια στάση «αναξιοπιστίας» προκαλεί «απογοήτευση και αγανάκτηση και καταστρέφει εμπιστοσύνη». «Όσο δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» επισημαίνει ο κ. Βέμπερ, «δεν μπορεί να γίνει περικοπή του χρέους» όπως το ζητά το ΔΝΤ. Όπως προσθέτει – «είμαι απογοητευμένος από την στάση του Τσίπρα για τους μονομερούς χειρισμούς που σκοπός τους είναι να αντιμετωπίσει τη δημοσκοπική βουτιά της δημοτικότητας του και τίποτα άλλο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...