310
Στιγμιότυπο από την προανακριτική για τη Novartis | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Novartis: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφουν τον φάκελο στη Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2018, 21:24
Στιγμιότυπο από την προανακριτική για τη Novartis
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Novartis: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφουν τον φάκελο στη Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2018, 21:24

Το προαναγγελθέν φιάσκο της επιτροπής προανακριτικής εξέτασης της υπόθεσης Novartis επιβεβαίωσαν κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα μέλη της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δρομολογώντας τη συγγραφή πορίσματος που θα υποστηρίζει ότι ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη, καθώς η Βουλή είναι αναρμόδια να ερευνήσει τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για τα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό πόρισμα θα είναι έτοιμο 20 – 25 Απριλίου προκειμένου να συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της επιτροπής Θοδωρή Δρίτσα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος και των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης «τεκμηρίωσαν σήμερα την αναρμοδιότητα της Βουλής να ερευνήσει τα συγκεκριμένα αδικήματα». Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πληρέστερη τεκμηρίωση των επιχειρημάτων ώστε στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής που προγραμματίστηκε για την 17η Απριλίου να παρουσιαστούν γραπτώς τα νομικά επιχειρήματα που υποστηρίζουν την άποψη ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Το τελικό πόρισμα σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα εκτός από τις νομική ανάλυση θα περιλαμβάνει τις θέσεις τις αντιπολίτευσης – εφόσον αποφασίσουν να επιστρέψουν στις εργασίες της επιτροπής -, τα νομικά κείμενα που ήδη έχει καταθέσει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και αποσπάσματα από τις επιστολές των εννέα πολιτικών που κλήθηκαν να καταθέσουν στην επιτροπή αλλά αρνήθηκαν δια επιστολής.

Πάντως, τόσο για το αδίκημα της νομιμοποίησης όσο και για της δωροδοκίας η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί με σχετικές νομολογίας. Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου όπου το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάνθηκε πως η τέλεση του αδικήματος της δωροδοκίας εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να ερευνηθεί από την Βουλή ενώ του «ξεπλύματος» είναι διαρκές, δεν παραγράφεται και ερευνάται από την τακτική δικαιοσύνη. Απαντώντας στην σχετική παρατήρηση ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε πως δεν ανησυχεί για την αρτιότητα του τελικού πορίσματος επισημαίνοντας ότι θα βασίζεται στο Σύνταγμα και τους νόμους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...