441
Πολιτική ομιλία από τον Μητροπολίτη Καλαμαριάς και μάλιστα το βράδυ της Αναστάσεως... | romfaia.gr

H… πολιτική Ανάσταση της Καλαμαριάς

Πολιτική ομιλία από τον Μητροπολίτη Καλαμαριάς και μάλιστα το βράδυ της Αναστάσεως...
|romfaia.gr

H… πολιτική Ανάσταση της Καλαμαριάς

Πήγε ο κόσμος να κάνει Ανάσταση στην εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλαμαριά, στη Θεσσαλονίκη. Στις 12 παρά 10, κι ενώ όλοι ετοίμαζαν λαμπάδες για να είναι έτοιμοι στο «Δεύτε λάβετε», ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνος, ανακοίνωσε ότι η Ανάσταση θα γίνει στην Πλατεία του Δημαρχείου της Καλαμαριάς.

Κοιτάζονται οι πιστοί μεταξύ τους, αρχίζουν να μουρμουράνε και να φωνάζουν. Τέλος πάντων, μέρα που είναι, πηγαίνουν όλοι μαζί στην πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο.

Περνάν 10 λεπτά, πάει 12, περιμένουν να έρθει και η πομπή των ιερέων και των πολιτικών, πάει 12 και. Περιμένουν το «Χριστός Ανέστη», τίποτα. Ανεβαίνει ο Μητροπολίτης στην εξέδρα, παρουσιάζει τον Υπουργό που ήταν παρών (Γιάννης Αμμανατίδης, υφυπουργός Εξωτερικών), «τώρα θα ακούσουμε το “Χριστός Ανέστη”», λεν οι πιστοί, αλλά ο Σεβασμιότατος έχει άλλη γνώμη. Αρχίζει να διαβάζει την ποιμαντορική εγκύκλιο για το Άγιο Πάσχα (όπως γίνεται, συνήθως, στις Μητροπόλεις, αλλά όχι και μετά τις 12, Άγιε Πατέρα…) και στη συνέχεια αρχίζει να εκφωνεί έναν… πολιτικό λόγο! Να λέει για την Ελλάδα που πρέπει να αντισταθεί σθεναρά στις πιέσεις των Τούρκων. Για την Πολιτεία μας, η οποία η καημένη κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, και ότι πρεσβεύει την ειρήνη των λαών. Για τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, ο οποίος δεν υπέκυψε στις τουρκικές προκλήσεις για αποχώρηση από τις Οινούσσες, αλλά παρέμεινε στο νησί κι ανάγκασε τους Τούρκους να αποχωρήσουν.

Ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς (φώτο: romfaia.gr)
Ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς (φώτο: romfaia.gr)

Χρονιάρα – ξεχρονιάρα μέρα, οι πιστοί εξανέστησαν κι άρχισαν να φωνάζουν. Η ώρα είχε πάει 12.15 και το «Χριστός Ανέστη» δεν είχε ακουστεί ακόμη. Κάποιοι πιστοί άρχισαν να το ψάλλουν. Από την εξέδρα έπεσαν επάνω τους άγρια βλέμματα, αλλά οι πιστοί συνέχισαν ακάθεκτοι. Το ίδιο και ο Σεβασμιότατος, όμως, ο οποίος τελείωσε το λόγο του εν μέσω μιας ανταριασμένης ατμόσφαιρας, στις 12.20, οπότε και εδέησε να ψάλει το «Χριστός Ανέστη». Στη συνέχεια, ανακοίνωσε τη συνέχιση της λειτουργίας στον Ιερό Ναό και εν μέσω αποδοκιμασιών άλλοι πιστοί επέστρεψαν σε αυτόν κι άλλοι έφυγαν θυμωμένοι από το happening.

Γιατί έγινε όλο αυτό; Κανείς δεν εκφράζει άποψη με βεβαιότητα, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι ο Σεβασμιότατος κ. Ιουστίνος επιθυμεί να αναδειχθεί κι εκείνος, μέσω πομπωδών δηλώσεων και εθνικοπατριωτικού λόγου, στην «ελίτ» των ιεραρχών που παρεμβαίνουν σε ζητήματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς τους και καλά θα έκαναν να μη θίγουν. Ήταν η πρώτη φορά που ιεράρχησε στη λειτουργία της Ανάστασης, καθώς ενθρονίστηκε πέρσι, στις 22 Ιουνίου.

Και φαίνεται πως, για ντεμπούτο στο κοινό στο οποίο απευθύνεται, τα πήγε μια χαρά, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η «πολιτική Ανάσταση» του κ. Ιουστίνου στην Καλαμαριά βρήκε φιλοξενία σε εκκλησιαστικά site, όπως το romfea.gr.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...