541
Η Ζάχα Χαντίντ στο Κέντρο Χαϊντάρ Αλίγεφ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, το 2013 | Wikipedia / Dmitry Ternovoy

Ζάχα Χαντίντ: Οι κληρονόμοι της τσακώνονται για τα 76 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 12:00
Η Ζάχα Χαντίντ στο Κέντρο Χαϊντάρ Αλίγεφ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, το 2013
|Wikipedia / Dmitry Ternovoy

Ζάχα Χαντίντ: Οι κληρονόμοι της τσακώνονται για τα 76 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 12:00

Σύμφωνα με τη διαθήκη που άφησε η διάσημη Ζάχα Χαντίντ, τέσσερις άνθρωποι, οι πιο κοντινοί της, μπορούν να αποφασίσουν για το πώς θα μοιραστεί η περιουσία της ύψους 67 εκατ. λιρών (περίπου 76 εκατ. ευρώ). Ενας από αυτούς όμως, ο προστατευόμενός της αρχιτέκτονας Πάτρικ Σουμάχερ, προσπαθεί να αποδυναμώσει τους άλλους τρεις ενώ εκείνοι τον κατηγορούν ότι υπέβαλε αίτηση για την απομάκρυνσή τους προσπαθώντας να επωφεληθεί οικονομικά. Οπότε το λόγο έχουν τώρα τα δικαστήρια.

Η εμβληματική αρχιτέκτονας απεβίωσε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή τον Μάρτιο του 2016 σε ηλικία 65 ετών και ενώ νοσηλευόταν για βρογχίτιδα σε ένα νοσοκομείο του Μαϊάμι. Μετά τον θάνατό της, ο Σουμάχερ έλαβε 500.000 λίρες (περίπου 567.000 ευρώ) ενώ πέντε συγγενείς της κληρονόμησαν επίσης μετρητά συνολικού ύψους  1,7 εκατ. λιρών (περίπου 2 εκατ. ευρώ).

Με τη διαθήκη της, γράφουν οι Times του Λονδίνου, η Χαντίντ όριζε ακόμη ότι το υπόλοιπο ποσόν θα έπρεπε να μοιραστεί στους κληρονόμους της μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται υπάλληλοι του αρχιτεκτονικού γραφείου της, το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Zaha Hadid Foundation» και κάθε άλλη φιλανθρωπική οργάνωση ή πρόσωπα που θα επέλεγαν οι εκτελεστές.

Η ίδια είχε ορίσει ως εκτελεστές της διαθήκης της τον 57χρονο Πάτρικ Σουμάχερ, τον 73χρονο πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου των Τεχνών της Μεγάλης Βρετανίας λόρδο Παλούμπο, τον 63χρονο Μπράιαν Κλαρκ, καλλιτέχνη που ειδικεύεται στα βιτρό, και την ανιψιά της, Ράνα Χαντίντ, 55 ετών.

Οκτώ μήνες μετά τον θάνατο της  Χαντίντ, στη διάρκεια του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής, ο Σουμάχερ δήλωσε ότι η στεγαστική κρίση του Λονδίνου θα μπορούσε να λυθεί εάν γκρέμιζαν τις κοινωνικές κατοικίες και έχτιζαν τα πάρκα. Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν την μήνι των υπολοίπων εκτελεστών της διαθήκης, οι οποίοι τον κατήγγειλαν λέγοντας ότι η ιρακινής καταγωγής αρχιτέκτονας θα διαφωνούσε εντελώς.

Και πρόσφατα ο Σουμάχερ, ο οποίος τώρα πια είναι επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου της Ζάχα Χαντίντ, επιβεβαίωσε ότι έχει υποβάλει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για την απομάκρυνσή τους δηλώνοντας ότι «δυστυχώς» δεν είχε «άλλη επιλογή για να προωθήσω τα πράγματα εποικοδομητικά σύμφωνα με τις επιθυμίες της μακαρίτισσας Ζάχα Χαντίντ».

Εν τω μεταξύ οι υπόλοιποι εκτελεστές είχαν δώσει στη δημοσιότητα μια δήλωση λέγοντας ότι είχαν «διοριστεί προσωπικά από τη Ζάχα Χαντίντ επειδή τους εμπιστεύθηκε να ενεργούν προς το συμφέρον της». Πρόσθεσαν ακόμη ότι: «Και οι τρεις γνώριζαν την Ζάχα εδώ και δεκαετίες, η μία είναι στενή συγγενής της και οι άλλοι δύο πολύ καλοί φίλοι της».

Η Ράνα Χαντίντ, η οποία κληρονόμησε 500.000 λίρες, δήλωσε: «Η θεία μου Ζάχα θα ένιωθε απελπισία αν μάθαινε τι κάνει ο Σουμάχερ και έχουμε την υποχρέωση να αντισταθούμε στους ισχυρισμούς του υπερασπιζόμενοι το μεγάλο της όνομα και την κληρονομιά της».

Και ο δικηγόρος που ενεργεί εκ μέρους των τριών εκτελεστών πρόσθεσε ότι «Η προσπάθεια να τους απομακρύνει είναι εντελώς αδικαιολόγητη και ακατανόητη. Σε αντίθεση με τον κ. Σουμάχερ, ο οποίος επιδιώκει οικονομικά οφέλη, οι άλλοι τρεις εκτελεστές δεν έχουν κανένα προσωπικό οικονομικό συμφέρον».

Η Ζάχα Χαντίντ, μια από τις πιο γνωστές αρχιτέκτονες της Βρετανίας, έγινε διάσημη για τα εμβληματικά έργα της όπως η Όπερα της πόλης Γκουανγκτσού, στην Κίνα και το Κέντρο Χαϊντάρ Αλίγεφ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Οι τέσσερις εκτελεστές της διαθήκης της είχαν επίσης διοριστεί μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ζaha Hadid Foundation, το οποίο ίδρυσε η Χαντίντ το 2013 για να προωθήσει τη δουλειά της και να εκπαιδεύσει νέους αρχιτέκτονες, αλλά ο Σουμάχερ απομακρύνθηκε τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...