258
Οι Ισπανοί θεωρούνται οι πιο υγιείς, οι Ελληνες από 20οί, είναι πλέον 26οι στην κατάταξη | IntimeNews

Χειροτέρευσε η υγεία των Ελλήνων, οι Ισπανοί είναι οι πιο υγιείς

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 19:04
Οι Ισπανοί θεωρούνται οι πιο υγιείς, οι Ελληνες από 20οί, είναι πλέον 26οι στην κατάταξη
|IntimeNews

Χειροτέρευσε η υγεία των Ελλήνων, οι Ισπανοί είναι οι πιο υγιείς

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 19:04

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει; Σίγουρα πάντως, αρρωσταίνει πολύ συχνότερα. H χώρα μας υποχώρησε έξι ολόκληρες θέσεις στη λίστα Bloomberg Global Health Index, η οποία αξιολογεί 169 κράτη ως προς την κατάσταση και την ποιότητα της υγείας.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 26η θέση του Bloomberg, ενώ το 2017, όταν είχε δημοσιευτεί η προηγούμενη κατάταξη, βρισκόταν στην 20ή.

Οπως αναφέρει και δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, στην πρώτη θέση βρίσκεται πλέον η Ισπανία που πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα πέντε θέσεων και ξεπέρασε την Ιταλία, η οποία έπεσε στη 2η θέση.

Στις 10 πρώτες θέσεις βρίσκονται άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ισλανδία (3η), η Ελβετία (5η), η Σουηδία (6η) και η Νορβηγία (10η).

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 34η θέση, αποδεικνύοντας ότι ο εθισμός στο junk food, καλά κρατεί.

Ο δείκτης διαμορφώνεται από διάφορες μεταβλητές, στις οποίες περιλαμβάνεται το προσδόκιμο ζωής, αλλά και οι κίνδυνοι από το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Επίσης προσμετρώνται περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και οι συνθήκες υγιεινής.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ε.Ε., σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με αντίπαλο δέος από την Ανατολή να είναι η Ιαπωνία και η πάντα ουδέτερη Ελβετία να αποδεικνύει έμπρακτα ότι όταν κρατάς ίσες αποστάσεις, δεν επιβαρύνεις την υγεία σου.

Από τις 30 τελευταίες χώρες του καταλόγου, οι 27 είναι χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Η Αϊτή, το Αφγανιστάν και η Υεμένη είναι οι υπόλοιπες. Στον δείκτη αξιολογούνται κράτη που έχουν τουλάχιστον 300.000 κατοίκους και επαρκή στατιστικά στοιχεία για να μελετηθούν και να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα.