1088
H μυστική περιουσία του Πούτιν λέγεται ότι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα παλάτι, βίλες, σαλέ και δύο θαλαμηγούς | Creative Protagon

Βρέθηκε «κολεκτίβα» με $4,5 δισ. περιουσία του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 16:35
H μυστική περιουσία του Πούτιν λέγεται ότι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα παλάτι, βίλες, σαλέ και δύο θαλαμηγούς
|Creative Protagon

Βρέθηκε «κολεκτίβα» με $4,5 δισ. περιουσία του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 16:35

Επαύλεις, βίλες, ένα παλάτι, θαλαμηγούς, τζετ, αμπελώνα, χιονοδρομικό κέντρο και άλλα μεγαλεία αριθμεί η μυθική περιουσία που ήρθε στο φως από τη διαρροή μυστικής αλληλογραφίας (email) και συνδέεται σύμφωνα με τον Guardian, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν (παρακάτω θα τα δούμε αναλυτικά). 

Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε νομικές οντότητες που αποτελούν μέρος ενός συνεταιρισμού, μιας κολεκτίβας θα λέγαμε με σοβιετικούς όρους, η οποία φαίνεται ότι δημιουργήθηκε για να στοκάρει ο ρώσος πρόεδρος την προσωπική του περιουσία. Η αξία αυτής της «κάβας» υπολογίζεται σε 4,5 δισ. δολάρια. 

Η σειρά των emails που διέρρευσαν αποκάλυψε ότι μέσω φίλων του ολιγαρχών, ο Πούτιν φαίνεται να ελέγχει μεταξύ άλλων ένα παλάτι άνω του 1 δισ. ευρώ καθώς και χιονοδρομικό κέντρο, τα οποία τυπικά εμφανίζονται στο όνομα επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, πχ. για την «Αναβίωση των Ναυτικών Παραδόσεων» στην Αγία Πετρούπολη.

Ιδιοκτησία του ρώσου προέδρου είναι και το πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο Igora στην Αγία Πετρούπολη σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Guardian

Τα στοιχεία που αφορούν ακόμη και παιδικούς φίλους του Πούτιν, που στη συνέχεια έγιναν ολιγάρχες και μπήκαν στη λίστα των κυρώσεων της Δύσης, δείχνουν ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν βάζει το χρήμα πάνω από τις παλιές φιλίες, αλλά μάλλον τις παλιές φιλίες δίπλα στο χρήμα. Για να το προσέχουν.

Η διαρροή που έφερε στο φως την υπόθεση δείχνει ότι μέσω της μυστικής πλατφόρμας για την ανταλλαγή email LLCInvest.ru, οι εμπλεκόμενοι επικεφαλής αυτών των οντοτήτων συζητούσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο τα καθημερινά (day-to-day) ζητήματα διαχείρισης που προέκυπταν, σαν να ανήκαν όλοι στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο. 

Υστερα από έρευνα που διήρκεσε έναν χρόνο, οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως από τη γνωστή δημοσιογραφική ομάδα OCCRP (η οποία ερευνά τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα) και τη ρωσική ιστοσελίδα Meduza, αφορούν 86 επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς οι εκπρόσωποι των οποίων χρησιμοποιούν το μυστικό email με την κατάληξη LLCInvest.ru, συχνά παράλληλα με το επίσημο email της εταιρείας ή της μη κερδοσκοπικής νομικής οντότητας που εκπροσωπούν.

Το γιοτ Shellest (κέντρο), που ανήκει σύμφωνα με τις ΗΠΑ στον Πούτιν, στο λιμάνι του Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα

Η πλατφόρμα ανταλλαγής email LLCInvest.ru, δεν είναι ανοικτή στο κοινό, όπως πχ. η Yahoo, αλλά ανήκει σε ιδιωτικό server της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Moskomsvyaz. Η εταιρεία αυτή συνδέεται με τη σειρά της με την τράπεζα Bank Rossiya της Αγίας Πετρούπολης που έχει συμπεριληφθεί στις κυρώσεις της Δύσης. Η εν λόγω τράπεζα περιγράφεται από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως «η προσωπική τράπεζα για τα ανώτερα στελέχη της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η μυστική κοινή πλατφόρμα των emails αποκαλύφθηκε από την ανάλυση μεταδεδομένων (metadata) που διέρρευσαν από τους servers της τράπεζας Moskomsvyaz. Το Κρεμλίνο διέψευσε μέσω εκπροσώπου του ότι ο Πούτιν συνδέεται με οποιαδήποτε από αυτές τις οντότητες. 

Εμπειρογνώμονας κατά της διαφθοράς στη Ρωσία ανέφερε στον Guardian ότι «το LLCInvest μοιάζει με έναν συνεταιρισμό», στον οποίο τα μέλη μπορούν να ανταλλάσσουν προνόμια, ακόμη και περιουσιακά στοιχεία. Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο Πούτιν κατηγορείται ότι συσσωρεύει κρυφά επί δύο δεκαετίες τεράστιο πλούτο μέσω παρένθετων προσώπων. Οι αποκαλύψεις, όπως αυτές των Pandora Papers, εστιάζουν στην περιουσία παιδικών του φίλων και άλλων ατόμων που βρίσκονται κοντά του. Στα ίδια πρόσωπα εστιάζουν και οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης. 

Τον περασμένο μήνα, η βρετανική κυβέρνηση αντιπαρέβαλε τον «πολυτελή τρόπο ζωής» του Πούτιν με τα επίσημα ρωσικά αρχεία που απαριθμούν ταπεινά περιουσιακά στοιχεία, όπως ένα μικρό διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη, δύο αυτοκίνητα της σοβιετικής εποχής (ένα Zaporozhets του 1972 κι ένα Volga GAZ-21 του 1956), ένα τρέιλερ και ένα μικρό γκαράζ. Τόσο «φτωχός» δηλώνει επισήμως ο Πούτιν.

Το παλάτι αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ στο θέρετρο Gelendzhik στη Μαύρη Θάλασσα που λέγεται ότι κατασκευάστηκε για τον Πούτιν

Ο Guardian θυμίζει επίσης ότι ο επιχειρηματίας Σεργκέι Κολέσνικοφ ισχυρίστηκε πριν από 10 χρόνια ότι βρισκόταν πίσω από ένα σχήμα που επέτρεπε σε ομάδα κορυφαίων ολιγαρχών της Ρωσίας να συγκεντρώνει δισεκατομμύρια ρούβλια σε «επενδυτικό ταμείο» προς όφελος του Πούτιν, την εποχή που ήταν Πρωθυπουργός. Οι ισχυρισμοί του διαψεύστηκαν από τους συνεργάτες του Πούτιν και ο Κολέσνικοφ φρόντισε καλού – κακού να εγκαταλείψει τη Ρωσία.  

Η λίστα της περιουσίας 

Ας δούμε τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή των επιχειρήσεων και των μη κερδοσκοπικών εταιρειών που ήρθαν στο φως μέσω της πλατφόρμας LLCinvest.ru και που συνδέονται με τον Πούτιν:

♦ Το παλάτι άνω του ενός δισ. ευρώ στο θέρετρο Gelendzhik στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο σύμφωνα με τον Αλεξέι Ναβάλνι χτίστηκε για προσωπική χρήση του Πούτιν. Ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Αρκάντι Ρότενμπεργκ, παιδικός φίλος του Πούτιν και χορηγός της Μονής Παντελεήμονος στο Αγιο Ορος, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι το παλάτι ανήκει στον ίδιο. Ωστόσο τα αρχεία για τα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων σε ρωσική βάση δεδομένων εμφανίζουν ως ιδιοκτήτη μια εταιρεία τα στελέχη της οποίας βρίσκονται τη μυστική πλατφόρμα LLCinvest.ru.

Τα στρέμματα των αμπελώνων γύρω από την έπαυλη ανήκουν σε μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από δύο συνεργάτες του Πούτιν, τον Γκενάντι Τιμτσένκο και τον Βλαντίμιρ Κόλμπιν, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στη λίστα των κυρώσεων της Δύσης. Ο Κόλμπιν και άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με τους αμπελώνες διατηρούν λογαριασμούς email στη μυστική πλατφόρμα LLCInvest.ru.

♦ Το ίδρυμα για την «Αναβίωση των Ναυτικών Παραδόσεων» που συμπεριλήφθηκε στις δυτικές κυρώσεις χρησιμοποιεί επίσης την πλατφόρμα LLCInvest και κατέχει δύο γιοτ, ονόματι Shellest και Nega, τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνδέονται με τον Πούτιν. Το ίδιο ίδρυμα έχτισε και το πολυτελές σαλέ βορείως της Αγίας Πετρούπολης που είναι γνωστό ως Fisherman’s Hut. 

Το πολυτελές χιονοδρομικό resort, Igora, στην Αγία Πετρούπολη, όπου τελέστηκε ο γάμος της κόρης του Πούτιν το 2013, ανήκει σύμφωνα με τις κτηματολογικές εγγραφές στην εταιρεία Ozon. Μεγαλομέτοχος της Ozon είναι ο φίλος του Πούτιν και πρόεδρος της τράπεζας Rossiya Bank, Γιούρι Κοβάλτσουκ, που βρίσκεται κι αυτός (που αλλού;) στη λίστα των δυτικών κυρώσεων. Ατομα της εταιρείας – ομπρέλα, στην οποία ανήκει η Ozon, που κατέχει όπως είπαμε το χιονοδρομικό κέντρο Igora, εμφανίζονται στη μυστική πλατφόρμα LLCInvest.ru.

Η βίλα Sellgren βορείως της Αγίας Πετρούπολης την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν «Ντάτσα του Πούτιν» ανήκε στον Ολεγκ Ρούντνοφ, παιδικό φίλο του Πούτιν, και στη συνέχεια την κληρονόμησε ο γιος του Σεργκέι Ρούντνοφ, μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται North. Ο τελευταίος εμφανίζεται να χρησιμοποιεί τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της μυστικής πλατφόρμας LLCinvest.ru.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News