1576
To αθηναϊκό μπαρ «The Clumsies» κατέλαβε την 6η θέση των World’s 50 Best Bars 2019 | The Clumsies

«The Clumsies» και «Baba Au Rum»: στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 6 Οκτωβρίου 2019, 20:22
To αθηναϊκό μπαρ «The Clumsies» κατέλαβε την 6η θέση των World’s 50 Best Bars 2019
|The Clumsies

«The Clumsies» και «Baba Au Rum»: στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 6 Οκτωβρίου 2019, 20:22

Με δύο αθηναϊκά μπαρ, τα «The Clumsies» και «Baba au Rum», να φιγουράρουν και πάλι στη φετινή ετήσια λίστα World’s 50 Best Bars με τα πενήντα καλύτερα στον κόσμο, αποδεικνύεται ότι κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην αθηναϊκή (και γενικά στην ελληνική) bar tending σκηνή. Για την ακρίβεια έχει συμβεί κάτι σαν έκρηξη, με την Αθήνα να συναγωνίζεται αντάξια στο πεδίο αυτό τις διάσημες μητροπόλεις του κόσμου.

Τα ξένα media αναφέρονται με θαυμασμό στα ελληνικά τεκταινόμενα, οι έλληνες mixologists «συνομιλούν» άνετα με τους διεθνείς γκουρού του κλάδου, συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις κατακτώντας κάθε τόσο βραβεία, κάνουν guest εμφανίσεις στα καλύτερα μπαρ του πλανήτη και προσκαλούν στην Αθήνα διάσημους συναδέλφους τους που εμφανίζονται με ενθουσιασμό στα δικά τους μπαρ.

Διαθέτουμε, άλλωστε, και το δικό μας πολύ επιτυχημένο Athens Bar Show, το οποίο φέτος θα γίνει στις 05-06 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, αλλά και τον θεσμό Athens Fine Drinking by World Class για την ανάδειξη του καλύτερου bartender στον κόσμο, που έγινε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.  Αποτέλεσμα: αρχίσαμε κι εμείς να αποκτούμε την κουλτούρα του κοκτέιλ και, όπως και οι ξένοι επισκέπτες μας, να απολαμβάνουμε εξαιρετικά ποτά.

Οι Νίκος Μπάκουλης (αριστερά) και Βασίλης Κυρίτσης, bartenders και mixologists του «The Clumsies», ανάμεσα στους 10 καλύτερους του κόσμου (photo: Facebook/Vasilis Kyritsis)

Η πρόσφατη ανακοίνωση της φετινής λίστας World’s 50 Best Bars επικυρώνει άνετα τα παραπάνω. Τα δύο αθηναϊκά μπαρ, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σταθεροί και επιτυχημένοι παίχτες διεθνών διαγωνισμών, συμμετέχουν και πάλι φέτος στη λίστα των 50 καλύτερων μπαρ του κόσμου, το μεν «The Clumsies» στην πρώτη δεκάδα καταλαμβάνοντας την 6η θέση από την 7η που κατείχε πέρυσι, το δε «Baba au Rum», την 31η θέση.

Μπορεί να δηλώνουν «αδέξιοι», σύμφωνα με το όνομα του μπαρ τους, οι ιδιοκτήτες του «The Clumsies», όμως, Λέλος Γεωργόπουλος, Θάνος Τσουνάκας, Γιώργος Καίσαρης, Νίκος Μπάκουλης και Βασίλης Κυρίτσης, μόνο αδέξιοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αφού από την πρώτη στιγμή απέδειξαν ότι διαθέτουν περισσή δεξιότητα. Οι δύο τελευταίοι ήταν οι νικητές του World Class Bartender 2011 και 2012 αντίστοιχα, δούλευαν μάλιστα μαζί πίσω από τη μπάρα του «Gin Joint» (άλλο διάσημο και λατρεμένο μπαρ της Αθήνας στη Χρήστου Λαδά 1)  μέχρι ότου πήραν την απόφαση, το 2014, να δημιουργήσουν μαζί με τους άλλους τρεις, ιδιοκτήτες  του μπαρ Theory στον Χαλάνδρι, το δικό τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Clumsies (@the_clumsies) στις

Η ομάδα του «The Clumsies» με το βραβείο τους στην τελετή απονομής World’s 50 Best Bars 2019

Το διώροφο all day bar εγκαταστάθηκε το 2014 σε έναν απίθανο χώρο, χωρίς ταμπέλα απέξω παρά μόνο ένα παλιομοδίτικο σπιτικό κουδούνι, που όμως όταν το δεις ξέρεις ότι είσαι στο «The Clumsies». Οταν περάσεις την πόρτα του, ένας διάδρομος σε οδηγεί σε μια εσωτερική αυλή και από κει σε ένα χαγιάτι και σε χωριστά δωμάτια. Βρίσκεται στο κτίριο της ιστορικής «Δωρίδας», επί της οδού Πραξιτέλους 30 πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος (να θυμίσουμε στους παλιότερους και να γνωρίσουμε στους νεότερους ότι η «Δωρίς» ξεκίνησε το 1900 να σερβίρει λουκουμάδες, και εξελίχθηκε σε παραδοσιακό γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο και οινομαγειρείο).

Εκεί πίσω από τη μπάρα τους, λοιπόν, ο Βασίλης Κυρίτσης και ο Νίκος Μπάκουλης κάνουν τα ευφάνταστα πειράματά τους και δημιουργούν εξωτικές συνταγές για κοκτέιλ που από την πρώτη στιγμή έβαλαν το «The Clumsies» στη λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου. Το 2015 βρέθηκε στην 22η θέση, και από το 2016 βρίσκεται σταθερά στην πρώτη δεκάδα.

Λίγο πιο κάτω στο παλιό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, κρυμμένο στη μικροσκοπική οδό Κλειτίου βρίσκεται και το «Baba Au Rum», ίσως το πιο επιδραστικό ελληνικό μπαρ που άνοιξε το 2009 (διαθέτει εξειδικευμένη κάβα με εκατοντάδες ετικέτες με εκλεκτά ρούμια), μια εποχή που όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για τις εξελίξεις στο bartending.

O Θάνος Προυναρούς του «Baba Au Rum», ένας από τους πιο επιδραστικούς έλληνες mixologists (photo: Facebook/Thanos Prunarus)

Δημιουργός του ο Θάνος Προυναρούς, ένας από τους καλύτερους γνώστες για το ρούμι παγκοσμίως, εκδότης του περιοδικού Fine Drinking και μέλος της κριτικής επιτροπής των ευρωπαϊκών Mixology Bar Awards, από τους πρώτους που πρότειναν στην Ελλάδα συνταγές για κοκτέιλ με βάση το συγκεκριμένο ποτό. Το «Baba Au Rum» έχει αναγνωρισθεί και βραβευθεί ως ένα από τα καλύτερα ρούμι μπαρ του κόσμου και το 2013 μπήκε για πρώτη φορά στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου καταλαμβάνοντας την 48η θέση, ενώ δύο χρόνια αργότερα ανέβηκε στην 40ή.

Ο θεσμός «World’s 50 Best Bars» δημιουργήθηκε το 2019 και είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός που αξιολογεί μπαρ από όλο τον κόσμο και τα κατατάσσει σε μια λίστα μετά από ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από  500 διεθνείς εμπειρογνώμονες ποτών. Ο κατάλογος αυτός, λοιπόν, που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα ταλέντα δημιουργίας συνταγών κοκτέιλ στον κόσμο, είναι ο απόλυτος διεθνής οδηγός για τα κορυφαία μπαρ του πλανήτη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dante NYC (@dantenewyorkcity) στις

To «Dante» στο Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης είναι το καλύτερο μπαρ του κόσμου για το 2019

Η λίστα του 2019 παρουσιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου 2019, την πιο πολυαναμενόμενη και λαμπερή βραδιά της βιομηχανίας ποτών, και η τελετή απονομής έλαβε χώρα στο «Roundhouse» του Λονδίνου, με χορηγό την εταιρία Perrier.

Την πρώτη θέση της φετινής λίστας κατέλαβε το ανανεωμένο νεοϋορκέζικο «Dante», ένα θρυλικό ιταλικό καφέ που είχε ανοίξει στο Γκρίνουιτς Βίλατζ το 1915. Το «Dante» με επικεφαλής τον bartender και mixologist Νάρεν Γιανγκ σερβίρει τόσο κλασικά όσο και πολλά ασυνήθιστα κοκτέιλ, λέγεται μάλιστα ότι εδώ φτιάχνουν το καλύτερο Νεγκρόνι του κόσμου…

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...