994
Στην τιμή των 10 ευρώ περιλαμβάνονται τρία κοκτέιλ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ | Aegean Cocktails & Spirits

Τα ελληνικά κοκτέιλ γιορτάζουν στο ΚΠΙΣΝ

Στην τιμή των 10 ευρώ περιλαμβάνονται τρία κοκτέιλ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ
|Aegean Cocktails & Spirits

Τα ελληνικά κοκτέιλ γιορτάζουν στο ΚΠΙΣΝ

Μπορείτε να φανταστείτε τα καλύτερα ελληνικά κοκτέιλ μπαρ να φτιάχνουν συναρπαστικά κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα; Θα περνούσε ποτέ από το μυαλό σας ότι σε μια Αθήνα που γίνεται ολοένα και πιο γνωστή για τη δυναμική μπαρ σκηνή της, τα κοκτέιλ με ελληνικό twist θα είχαν πρωταγωνιστική θέση; Και τελικά πόσο καλά γνωρίζετε τις εξαιρετικές εγχώριες παραγωγές αποσταγμάτων, λικέρ, αναψυκτικών και κρασιού;

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το δεύτερο Aegean Cocktails & Spirits Festival που θα πραγματοποιηθεί στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, στο ωράριο 14.00-22.00. Μην το χάσετε γιατί, όπως έχουν αποδείξει με τις προηγούμενες δράσεις τους οι ενθουσιώδεις διοργανωτές του, είναι μια πραγματικά ευφάνταστη εκδήλωση.

Τα ελληνικά αποστάγματα έχουν την τιμητική τους στο Aegean Cocktails & Spirits Festival

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Τα τελευταία χρόνια, μέσα στον καιρό της κρίσης, η ελληνική κοκτεϊλοποιία απογειώθηκε χάρη στο πάθος και τη δημιουργική διάθεση των ελλήνων μπαρτέντερ, μερικοί από τους οποίους αναδείχθηκαν ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου, φέρνοντας την Αθήνα στο επίκεντρο της διεθνούς μπαρ σκηνής.

Και σε μια εποχή που η τοπικότητα (localisation) έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια τάση, τόσο στη γαστρονομία όσο και στο bartending, με τη φιλοσοφία της να συμπυκνώνεται στο μότο «think global, act local», τα ελληνικά αποστάγματα παίρνουν τη θέση τους στον παγκόσμιο χάρτη με έναν τρόπο διαφορετικό από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, σύγχρονο, επίκαιρο και πολύ αγαπητό.

Ολα αυτά ήρθε να τα συνθέσει το Aegean Cocktails & Spirits (AC&S), μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε το 2016 χάρη στο όραμα δύο συναδέλφων, της Ντένης Καλλιβωκά και της Ελένης Νικολούλια, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ελληνόφωνη έκδοση του Difford’s Guide -είναι ο μεγαλύτερος οδηγός κοκτέιλ και αποσταγμάτων στον κόσμο-, και σύντομα αγκαλιάστηκε από πολλά ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο στόχος τους; «Η ανάδειξη των σπουδαίων ελληνικών αποσταγμάτων και η ένταξή τους στη νέα εποχή των μπαρ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ταυτόχρονα η στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας των μικρών κοινοτήτων και της τοπικότητας» λέει η Ντένη Καλλιβωκά.

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους Aegean Cocktails

Μετά τρία χρόνια στοχευμένων δράσεων, λοιπόν, και μιλώντας για τα ελληνικά προϊόντα συνολικά και για κατηγορίες, όχι για brands (δημιουργώντας έτσι μια ενιαία εικόνα για τα Greek Spirits), το AC&S πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει τη νοοτροπία των ελλήνων bartenders. Και με τις φετινές ενέργειες, ο στόχος είναι να αρχίσει να χτίζει το «Story», που δίνει στοιχεία και επιχειρήματα, τα οποία απαντούν στο ερώτημα: «Γιατί ένα μπαρ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό να μπει στη διαδικασία να δοκιμάσει, να βάλει στη λίστα του και να προτείνει στους πελάτες του ελληνικά αποστάγματα και προϊόντα, όπως το τσίπουρο, το ούζο ή το ελληνικό gin, και τα λοιπά;»

Οι φετινές δράσεις ξεκίνησαν με το AC&S International Workshop -πραγματοποιήθηκε στην Τήνο (12-15 Μαΐου) στο πλαίσιο του Tinos Food Paths– με τη συμμετοχή 50 κορυφαίων ιδιοκτητών και bartenders από όλη την Ελλάδα και ξένων δημοσιογράφων από τα πιο σημαντικά μέσα του χώρου.

H Τζούλια Κουκουρούλο από το λονδρέζικο Artesian bar ετοιμάζει στην Τήνο κοκτέιλ με ελληνικά προϊόντα (photo: Facebook/Difford’s Guide Greece)

Χθες άρχισε και η AC&S Week (3-9 Ιουνίου). Η πολύ επιτυχημένη δράση, η οποία έγινε πρώτη φορά πέρσι με τη συμμετοχή των καλύτερων μπαρ της Αθήνας, αποκτά φέτος πανελλαδική εμβέλεια. Ετσι για μια εβδομάδα, τα καλύτερα μπαρ της Ελλάδας θα σερβίρουν δύο (2) Κοκτέιλ με Ελληνικά Αποστάγματα, προτείνοντας ένα extra menu λογοτυπημένο από τα Aegean Cocktails & Spirits, και φυσικά με καλύτερη τιμή.

Tο δεύτερο International Aegean Cocktails & Spirits Festival πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Ιουνίου με στόχο να φέρει το ελληνικό απόσταγμα και την ελληνικότητα στο επίκεντρο των παγκόσμιων τάσεων του κοκτέιλ. Ετσι:

  • Για μία ολόκληρη ημέρα (14.00-22.00), κορυφαίοι παραγωγοί και bartenders από όλη την Ελλάδα θα σερβίρουν κοκτέιλ με ελληνικό twist σε πάνω από δέκα διαφορετικά μπαρ, ενώ τα καλύτερα cocktail bars της Αθήνας θα παρουσιάζουν τα δικά τους Aegean cocktails, στα μπαρ των παραγωγών.
  • Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κάθε ένα από τα προϊόντα και μόνα τους, και να μιλήσουν με εξειδικευμένους bartenders για την χρήση τους μέσα σε cocktails, καθώς και για τα στάδια παραγωγής τους. Υπάρχει, εξάλλου, και ένα διαδραστικό κομμάτι αφού θα μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους Aegean Cocktails στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του «fun cocktail making», ακολουθώντας step by step τις οδηγίες των επαγγελματιών.
Stories By The Storytellers

Κορυφαία στιγμή του φεστιβάλ είναι η τελική φάση του διαγωνισμού «Stories By The Storytellers». Στις 2.30 μ.μ., bartenders οι οποίοι πέρασαν την πρώτη αξιολόγηση θα αρχίσουν να αφηγούνται δικές τους ιστορίες εμπνευσμένες από την ιστορία, την κληρονομιά, την τοπικότητα και την τεχνοχνωσία ελληνικών προϊόντων και αποσταγμάτων, στα οποία βασίστηκαν για να δημιουργήσουν ένα concept μενού, ένα κοκτέιλ, ένα perfect serve, ένα project, ένα video, ή ένα bar project!

Ο Χρήστος Χουσέας διακρίνεται για τα ελληνικά κοκτέιλ του (photo: Facebook/Difford’s Guide Greece)

Μετά την παρουσίαση θα ανακοινωθούν οι πέντε πιο εμπνευσμένες ιστορίες, οι οποίες στη συνέχεια θα παρουσιαστούν από τους δημιουργούς τους στις 11 Οκτωβρίου στο Λονδίνο σε μια εκδήλωση στο «Tayer», το καινούργιο μπαρ των Αλεξ Κρατένα και Μόνικα Μπεργκ στο Λονδίνο, στην οποία παρόντες θα είναι κορυφαίοι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του On-Trade.

Σημειώστε, ακόμη, ότι τα Aegean Cocktails & Spirits σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) θα παρουσιάσουν τα ελληνικά αποστάγματα ως Κατηγορίες στο BCB 2019, το μεγαλύτερο Bar Show του κόσμου,  που θα πραγματοποιηθεί 7-9 Οκτωβρίου στο Βερολίνο.

Info