272
Τα χταπόδια, όταν βαριούνται, για να διασκεδάσουν καλούν κάποια ψάρια να συνεργαστούν αλλά τελικά... τα χτυπάνε | Shutterstock

Τα χταπόδια κάνουν μπούλινγκ στα ψάρια!

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2020, 16:24
Τα χταπόδια, όταν βαριούνται, για να διασκεδάσουν καλούν κάποια ψάρια να συνεργαστούν αλλά τελικά... τα χτυπάνε
|Shutterstock

Τα χταπόδια κάνουν μπούλινγκ στα ψάρια!

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2020, 16:24

Tα τελευταία χρόνια μια σειρά από μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα χταπόδια δεν είναι ιδιαίτερα πλάσματα μόνο εξαιτίας της ανατομίας και ορισμένων βιολογικών τους χαρακτηριστικών αλλά και επειδή διαπιστώνεται ότι έχουν υψηλή νοημοσύνη. Μπορούν να δραπετεύουν όταν έχουν αιχμαλωτιστεί, χρησιμοποιούν εργαλεία, λύνουν προβλήματα, έχουν αίσθηση του… χιούμορ και τώρα αποκαλύπτεται ότι, επειδή είναι κατά βάση μοναχικά όντα, κάποιες φορές όταν πλήττουν ενοχλούν άλλα θαλάσσια πλάσματα.

Ερευνητές του Κέντρου Θαλασσίων και Περιβαλλοντικών Επιστημών στην Λισαβόνα μελετούν τα τελευταία χρόνια χταπόδια και την προσοχή τους κέντρισε μια συνεργατική συμπεριφορά τους. Συνεργάζονται με μικρά σε μέγεθος ψάρια, όπως ορισμένα είδη μπαρμπουνιών, για τον εντοπισμό τροφής ανάμεσα σε πέτρες και σε ρωγμές βράχων. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες φορές τα χταπόδια, κατά την διαδικασία της αναζήτησης, πλησιάζουν το ψάρι που συνεργάζονται και του καταφέρουν κτύπημα.

Αρχικά οι ερευνητές θεώρησαν ότι τα χταπόδια χτυπούν τα ψάρια με τα οποία συνεργάζονται όταν αυτά δεν εκτελούν σωστά τα καθήκοντα τους για να τα επαναφέρουν στην τάξη ή όταν εντοπιστεί τροφή για να τα απομακρύνουν και να την απολαύσουν εκείνα. Ομως κατά την παρατήρηση αυτής της συμπεριφοράς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χταπόδια κάνουν το ίδιο όταν έχουν αρχίσει να κουράζονται ή έχουν βαρεθεί από την αναζήτηση και θέλουν να διασκεδάσουν. Υποψιάζονται μάλιστα ότι τα χταπόδια κάποιες φορές ίσως υποκρίνονται εξ αρχής ότι θα συνεργαστούν με ένα ψάρι μόνο και μόνο για να το ενοχλήσουν.

Με άρθρο τους στην επιθεώρηση «Ecology» οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η συμπεριφορά να οργανώνουν επιθέσεις σε μικρότερα όντα για να διασκεδάσουν παραπέμπει ευθέως σε… μπούλινγκ και θα συνεχίσουν την παρατήρηση του φαινομένου για να το πιστοποιήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News