352
Εικόνα από το βίντεο της Washington Post που δείχνει πώς εκσφενδονίζονται τα σταγονίδια με τον κορονοϊό από το στόμα μας | YouTube /Washington Post

Ειδική κάμερα δείχνει πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός με τον αέρα

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 20:05
Εικόνα από το βίντεο της Washington Post που δείχνει πώς εκσφενδονίζονται τα σταγονίδια με τον κορονοϊό από το στόμα μας
|YouTube /Washington Post

Ειδική κάμερα δείχνει πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός με τον αέρα

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 20:05

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται συνήθως με τη στενή επαφή, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο, στην περίπτωση του συγκεκριμένου ιού, στενή επαφή δεν είναι τα 10 εκατοστά, αλλά τα 2 μέτρα.

Αν ένας θετικός και ένας αρνητικός στην Covid βρίσκονται για περισσότερα από 15 λεπτά σε απόσταση δύο μέτρων, τότε, είναι πολύ πιθανό ο ιός να μεταδοθεί στον υγιή από τα σταγονίδια που εκσφενδονίζονται από το στόμα του θετικού κατά τη διάρκεια της ομιλίας, του βήχα ή του φτερνίσματος.

Για να απεικονίσει οπτικά τον κίνδυνο της αερομεταφερόμενης μετάδοσης του κορονοϊού σε πραγματικό χρόνο, η Washington Post χρησιμοποίησε μία υπέρυθρη κάμερα, η οποία κατασκευάστηκε από την εταιρεία FLIR Systems.

Με την τεχνολογία που διαθέτει η κάμερα, μπορεί να ανιχνεύει τα σταγονίδια που φεύγουν από το στόμα κατά την εκπνοή. Είναι κάτι που μπορούμε να δούμε και με γυμνό μάτι, τρόπον τινά, όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες ψύχους και βλέπουμε τους ατμούς από τη ζεστή μας ανάσα.

«Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές. Στην πραγματικότητα μπορούμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ δύο ατόμων και αυτό είναι ανεκτίμητο», σχολίασε ο Ραζάτ Μιτάλ, καθηγητής στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και ειδικός στη μετάδοση των ιών του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins.

Το εξαιρετικά ευαίσθητο σύστημα της κάμερας ανιχνεύει τις αλλαγές στην υπέρυθρη ακτινοβολία που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε εξειδικευμένη βιομηχανία όπου για παράδειγμα απαιτείται να γίνει ανίχνευση διαρροής αερίου μεθανίου σε αγωγούς.

Επίσης, χρησιμοποιήθηκε το 2013 κατά τη διάρκεια του 24ωρου ανθρωποκυνηγητού που είχαν εξαπολύσει οι αρχές για τον εντοπισμό των βομβιστών του Μαραθωνίου της Βοστώνης.

Η καταγραφή γίνεται εφικτή με ένα ειδικό φίλτρο που στοχεύει ειδικά στην υπέρυθρη υπογραφή του διοξειδίου του άνθρακα που βγαίνει κατά την εκπνοή μας από το στόμα.

Ετσι, η κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαρτογραφήσει σε πραγματικό χρόνο τη μερική διαδρομή των σχεδόν αόρατων σωματιδίων που εκπνέουμε.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τη μετάδοση του κορονοϊού μπορούν να μειώσουν παράγοντες όπως η ροή του αέρα (ανοιχτά παράθυρα), αλλά και η τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και η μάσκα.

Ο κίνδυνος έκθεσης αυξάνεται όταν οι άνθρωποι δεν φορούν μάσκες και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση σε κλειστό χώρο ή σε μέρη με ανεπαρκή αερισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...