569
Θα μπορούμε πλέον να τραβούμε φωτογραφίες με τα κινητά μας τηλέφωνα και να τις μοιραζόμαστε στο Διαδίκτυο χωρίς να φοβόμαστε ότι μπορεί να γίνουν αντικείμενο παραποίησης | Shutterstock

Οι φωτογραφίες από τα κινητά μας θα έχουν σφραγίδα γνησιότητας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2021, 11:18
Θα μπορούμε πλέον να τραβούμε φωτογραφίες με τα κινητά μας τηλέφωνα και να τις μοιραζόμαστε στο Διαδίκτυο χωρίς να φοβόμαστε ότι μπορεί να γίνουν αντικείμενο παραποίησης
|Shutterstock

Οι φωτογραφίες από τα κινητά μας θα έχουν σφραγίδα γνησιότητας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2021, 11:18

Μπορεί στους περισσότερους το όνομα της εταιρείας Qualcomm να μη λέει κάτι, αλλά πιθανότατα χρησιμοποιούν τα προϊόντα της όλη μέρα. Η Qualcomm προμηθεύει με επεξεργαστές όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εκτός της Apple. H τελευταία δημιουργία της δεν σχετίζεται όμως ούτε με τη βελτίωση της ποιότητας των τηλεφωνικών κλήσεων ούτε με την αύξηση της διάρκειας ζωής των μπαταριών των κινητών τηλεφώνων ή με ταχύτερη σύνδεση στο Internet. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Fast Company, η Qualcomm, σε συνεργασία με την εταιρεία Truepic, ανέπτυξαν μια τεχνολογία που πιστοποιεί αν μια φωτογραφία που τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο είναι γνήσια και δεν έχει υποστεί οποιουδήποτε είδους επεξεργασία.

«Το 85% των φωτογραφιών πλέον είναι προϊόν καταγραφής με κινητά τηλέφωνα τα οποία παίζουν κυρίαρχο ρόλο και στην online οπτική επικοινωνία. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να γνωρίζουν οι χρήστες τι συμβαίνει» αναφέρει ο Σέριφ Χάνα, αντιπρόεδρος του τμήματος Ερευνας και Ανάπτυξης Τεχνολογίας στην Truepic.

Η τεχνολογία πιστοποίησης της αυθεντικότητας μιας φωτογραφίας δεν θα είναι χρήσιμη μόνο στην αποφυγή διασποράς ψευδών ειδήσεων, αλλά θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στην ασφάλεια συναλλαγών στον ψηφιακό κόσμο. Οι online τραπεζικές συναλλαγές, το ηλεκτρονικό εμπόριο και κάθε τομέας που βασίζει την ασφαλή λειτουργία του σε φωτογραφίες των συναλλασσόμενων πρέπει να γνωρίζει ότι οι φωτογραφίες αυτές είναι αληθινές.

Η τεχνολογία αυτή θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη και σε περιπτώσεις που πρέπει να αποσαφηνιστεί κάποιο γεγονός. Μια πιστοποιημένα αυθεντική φωτογραφία από επεισόδια σε μια διαδήλωση θα μπορεί να δείξει τι πραγματικά συνέβη και αν, για παράδειγμα, κάποιος αστυνομικός πυροβόλησε στο πλήθος ή όχι.

Η συνεργασία

H Truepic έχει αναπτύξει εδώ και καιρό μια τεχνολογία η οποία τοποθετεί στα πιο κοινά φωτογραφικά αρχεία, τα JPEG, ένα αόρατο ψηφιακό υδατογράφημα, το οποίο πιστοποιεί την αυθεντικότητα της εικόνας. Αν κάποιος γνωρίζει πού να κοιτάξει, μπορεί να εντοπίσει την πιστοποίηση, αλλά το θέμα δεν είναι τι κάνει κάποιος σε ατομικό επίπεδο. Θα έπρεπε τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram, Tinder κ.λπ.) να κάνουν σε κάθε φωτογραφία που δημοσιεύεται σε αυτά τον απαραίτητο έλεγχο και στη συνέχεια να τοποθετούν μια σήμανση που να αναφέρει ότι η εικόνα είναι «καθαρή» και δεν έχει υποστεί κανενός είδους επεξεργασία.

Πριν από δύο χρόνια η Truepic προσέγγισε την Qualcomm, αφού ναι μεν το λογισμικό πιστοποίησης που είχε αναπτύξει ήταν εξαιρετικό, αλλά για να λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια και να μην υπάρχει πιθανότητα παρέμβασης τρίτων, κυρίως χάκερ, θα έπρεπε να υπάρξει η απαραίτητη κωδικοποίηση μέσα στους επεξεργαστές των κινητών τηλεφώνων. Αν το λογισμικό ενσωματωνόταν αρμονικά με τους επεξεργαστές, θα μπορούσε σύμφωνα με τους δημιουργούς του να «μαρκάρει» μια φωτογραφία ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου μετά την καταγραφή της από την κάμερα του κινητού τηλεφώνου. Η μαρκαρισμένη εικόνα θα είναι η αυθεντική και οποιαδήποτε αλλοίωση της θα είναι εύκολο στη συνέχεια να διαπιστωθεί.

Η Qualcomm από την πλευρά της είδε στη συνεργασία αυτή να ανοίγεται ένα νέο και πολλά υποσχόμενο πεδίο δραστηριότητας για εκείνη, όπως είναι αυτό της χρήσης των καμερών των κινητών τηλεφώνων και των διαφόρων εφαρμογών που μπορούν να αναπτυχθούν γύρω από αυτήν. Τα τσιπάκια που προμηθεύει η εταιρεία στους κατασκευαστές διαθέτουν πλέον το λογισμικό πιστοποίησης της αυθεντικότητας των φωτογραφιών, αλλά η χρήση του είναι προαιρετική. Είναι απόφαση του κάθε κατασκευαστή αν θα ενεργοποιεί αυτή την τεχνολογία στις συσκευές του ή όχι και σε πρώτη φάση τουλάχιστον, φαίνεται ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές δείχνουν ενδιαφέρον για αυτή τη νέα τεχνολογία και κάποιοι από αυτούς θα σκεφτούν σοβαρά τη χρησιμοποίησή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...