917
Απλή στη δημιουργία αλλά εξαιρετική στη σύλληψη εικονογράφηση της Aida Amer | Axios

Social media: Το «κόκκινο» στον Τραμπ άργησε τέσσερα χρόνια

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 20:07
Απλή στη δημιουργία αλλά εξαιρετική στη σύλληψη εικονογράφηση της Aida Amer
|Axios

Social media: Το «κόκκινο» στον Τραμπ άργησε τέσσερα χρόνια

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 20:07

Ο λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ στο Facebook είναι μπλοκαρισμένος επ’ αόριστον και για δύο εβδομάδες το λιγότερο: το μέτρο θα είχε θεωρηθεί δραστικό εδώ και λίγο καιρό, αλλά μετά την επίθεση του όχλου κατά του Καπιτωλίου, πολλοί κατηγορούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και μέσα όπως το YouTube, ότι άργησαν τρομακτικά να πάρουν μέτρα προστασίας από την επικίνδυνη προπαγάνδα του αμερικανού προέδρου παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις από πολιτικούς, ειδικούς, ακτιβιστές και χρήστες για τους κινδύνους.

Οι λογαριασμοί του Τραμπ στο Facebook και στο Instagram, οι οποίοι είχαν ανασταλεί το βράδυ της Τετάρτης, μπλοκαρίστηκαν την Πέμπτη.

«Θεωρούμε ότι το να επιτρέψουμε στον πρόεδρο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες μας αυτήν την περίοδο, αντιπροσωπεύει υπερβολικά μεγάλους κινδύνους», εξήγησε το αφεντικό του Facebook, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε ανάρτησή του.

«Κατά συνέπεια, παρατείνουμε το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του στο Facebook και στο Instagram επ’ αόριστον και τουλάχιστον για τις δύο προσεχείς εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

«Αυτό ακριβώς φοβόμασταν. Είναι το αποτέλεσμα των μεθόδων με τις οποίες βλέπαμε να δρουν online οι ακροδεξιές ομάδες και της αποτυχίας των social media να τις εμποδίσουν», εξηγεί στον Guardian ο Μπράιαν Φρίντμπεργκ, ερευνητής στο Κέντρο Τεχνολογίας και Κοινωνικών Αλλαγών του Χάρβαρντ, ο οποίος μελετά την άνοδο ομάδων όπως η QAnon.

Μέχρι τώρα, Facebook, Twitter και YouΤube είχαν επιλέξει να αναρτούν απλά επισημάνσεις για τα ψευδή ή τα εμπρηστικά μηνύματα του αμερικανού προέδρου. Και αυτό όχι από την αρχή της θητείας του, αλλά τους τελευταίους μήνες μόνο, από τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter και έπειτα.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο Τραμπ χρησιμοποιούσε και στην προεκλογική περίοδο του 2015-16 αντίστοιχες τακτικές στο Twitter και το Facebook, προωθώντας ψεύδη και ξεσηκώνοντας τους οπαδούς του, όπως όταν επέμενε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και δεν είναι αμερικανός πολίτης.

Τελικά, την Πέμπτη, και μόνο αφού ξεχείλισε το ποτήρι με τον χειρότερο τρόπο, αποφάσισε ο Ζάκερμπεργκ να απαγορέψει στον Τραμπ να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του.

«Θεωρούσαμε ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να έχει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση στις πολιτικές απόψεις, ακόμη και αν είναι αμφιλεγόμενες», δικαιολογήθηκε ξανά ο Ζάκερμπεργκ, που κατηγορείται έντονα τους τελευταίους μήνες για την επιεική, χλιαρή του προσέγγιση.

«Ομως η σημερινή συγκυρία είναι απολύτως διαφορετική, με την χρησιμοποίηση της πλατφόρμας μας για να ενθαρρυνθεί μία βίαιη στάση κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Η εφαρμογή Snapchat μπλόκαρε επίσης το προφίλ του απερχόμενου προέδρου, η πλατφόρμα Twitch απενεργοποίησε τον λογαριασμό του και το δίκτυο TikTok απέσυρε τα βίντεο με τα οποία απευθυνόταν στους οπαδούς του.

Εξάλλου, την Τετάρτη, το Twitter απέσυρε για πρώτη φορά ανάρτηση του Τραμπ και μπλόκαρε τον λογαριασμό του για 12 ώρες.

Οταν πέρασαν όμως, ο Τραμπ επέστρεψε στο αγαπημένο του μέσο, όπου έχει 88 εκατομμύρια ακόλουθους.

Μισέλ Ομπάμα: Σταματήστε τις τερατώδεις συμπεριφορές

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τις πλατφόρμες να αποκλείσουν τελείως τον Τραμπ από τα δίκτυά τους.

Ανάμεσά τους και η Μισέλ Ομπάμα, που έγραψε την Πέμπτη: «Ηρθε η ώρα για τις εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ να σταματήσουν να επιτρέπουν τερατώδεις συμπεριφορές».

Είναι ενδεικτικό ότι το Facebook, μόλις τον Οκτώβριο αποφάσισε να μπλοκάρει τις σελίδες της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς οργάνωσης QAnon, που είχαν ήδη συγκεντρώσει τρία εκατομμύρια ακoλούθους.

Για αυτό και πολλοί θεωρούν ότι οι πλατφόρμες άργησαν πολύ να αντιδράσουν και επέτρεψαν στους εξτρεμιστές να οργανωθούν χάρις στις υπηρεσίες τους. Οργανώσεις και πολιτοφυλακές τις χρησιμοιούν ανενόχλητα εδώ και χρόνια για να οργανωθούν.

«Επί τέσσερα χρόνια εκλογικεύσατε αυτήν την βία. Η ενθάρρυνση μίας βίαιης στάσης κατά της κυβέρνησης δεν αποτελεί ελευθερία της έκφρασης. Αν εργάζεστε για τις εταιρείες, έχετε κι εσείς ευθύνη», δήλωσε ο Κρις Σάκα, ένας από τους πρώτους επενδυτές του Facebook, που έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές του Ζάκερμπεργκ.

«Εχετε αίμα στα χέρια σας, Τζακ και Ζακ», έγραψε στο Twitter αναφερόμενος στον Τζακ Ντόρσεϊ, επικεφαλής του Twitter, και τον Ζάκερμπεργκ.

Από την Κενόσα στο Καπιτώλιο

Αυτό που συνέβη αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων χρόνων συστηματικής προπαγάνδας από τον πρόεδρο, τόνισε και η Τζένιφερ Γκρίγκιελ, καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Σίρακιους της Νέας Υόρκης και ειδική στα social media.

Η οργάνωση κατά του Facebook που ονομάζεται Real Facebook Oversight Board (Πραγματικό Συμβούλιο Εποπτείας του Facebook) συμφωνεί. Ιδρύθηκε στον απόηχο των ταραχών της Κενόσα (Ουινσκόνσιν), στο τέλος του Αυγούστου, όταν ένας 17χρονος συνδεόμενος με οπλισμένους εξτρεμιστές, πυροβόλησε κατά τριών διαδηλωτών, σκοτώνοντας τους δύο.

«Μετά την Κενόσα, ρωτήσαμε τον Ζάκερμπεργκ πόσοι πρέπει να πεθάνουν ακόμα πριν πάρει μέτρα; Η απάντηση: μία οπαδός της Λευκής Υπεροχής, ριζοσπαστικοποιημένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανακοίνωσε χθες η οργάνωση, αναφερόμενη στην οπαδό του Τραμπ, Ασλεϊ Μπάμπιτ, που σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικών κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Από την πλευρά του το YouTube κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε την live προβολή των ταραχών, μέσω της διαφήμισης που προσέλκυσαν αυτά τα βίντεο.

Η πλατφόρμα της Google υπενθύμισε ότι απέσυρε χιλιάδες βίντεο που προέβαλαν τον ψευδή ισχυρισμό περί νοθευμένου εκλογικού αποτελέσματος, περιλαμβανομένων πολλών βίντεο που αναρτήθηκαν από τον ίδιο τον Τραμπ την Τετάρτη.

Η πλατφόρμα αυστηροποίησε επίσης την πολιτική της για την παραπληροφόρηση αποφασίζοντας ότι τα κανάλια που θα δέχονται τρεις προειδοποιήσεις σε διάστημα 90 ημερών, θα διαγράφονται οριστικά από το YouTube.

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι οι πλατφόρμες αποφάσισαν να λάβουν μέτρα λίγες μόνο ημέρες πριν το τέλος της θητείας του Τραμπ, ενώ θα έπρεπε να είχαν δραστηριοποιηθεί πολύ νωρίτερα.

Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι οι Δημοκρατικοί, που έρχονται στην εξουσία, είναι πολύ πιο ανήσυχοι για την ισχύ και την επιρροή των social media και θέλουν να λάβουν μέτρα για να την μειώσουν.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ήρθε η ώρα για πολύ πιο αυστηρή νομοθεσία γύρω από την λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ως δικλείδα ασφαλείας για να μην επαναληφθούν παρόμοια επικίνδυνα φαινόμενα στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...