652
Φωτογραφία από τις δοκιμές των αυτόνομων μοντέλων Tesla που θα χρησιμοποιηθούν ως ταξί | Tesla

Ρομπο-ταξί και τεχνολογία Matrix υπόσχεται ο Ελον Μασκ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 10:35
Φωτογραφία από τις δοκιμές των αυτόνομων μοντέλων Tesla που θα χρησιμοποιηθούν ως ταξί
|Tesla

Ρομπο-ταξί και τεχνολογία Matrix υπόσχεται ο Ελον Μασκ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 10:35

Ο Ελον Μασκ απασχολεί σε σχεδόν καθημερινή βάση τα ΜΜΕ με πολλούς τρόπους. Βοηθά σε αυτό η πολυσχιδής επιχειρηματική του δραστηριότητα αλλά και η ομολογουμένως ιδιαίτερα ξεχωριστή προσωπικότητα του. Ο Μασκ προσπαθεί συνεχώς να προκαλέσει το ενδιαφέρον είτε με τις δραστηριότητες του, είτε με τα διαφόρων ειδών οράματα που έχει για το μέλλον της ανθρωπότητας είτε ορισμένες φορές με αμφιλεγόμενες και παρεξηγήσιμες παρεμβάσεις και δηλώσεις του για πολλά ζητήματα στους δημοσιογράφους και τα social media.

Αυτή την φορά έκανε διπλό χτύπημα. Παρουσιάστηκε σε υποψήφιους επενδυτές και ανακοίνωσε ότι δημιουργεί μια υπηρεσία μεταφοράς επιβατών με αυτόνομα οχήματα ενώ παράλληλα με ανάρτηση του στα social media έκανε γνωστό ότι θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις από την εταιρεία νευροτεχνολογίας που έχει ιδρύσει με στόχο την σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με τους υπολογιστές.

H Tesla έδωσε στην δημοσιότητα μια εικόνα από τα επόμενα μοντέλα αυτόνομων ταξί που θα κατασκευάσει τα οποία δεν θα διαθέτουν τιμόνι και πεντάλ

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Engadget ο Μασκ κάλεσε στην έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας του στην Καλιφόρνια επενδυτές στους οποίους αρχικά ανέφερε ότι οι τεχνικοί του κατάφεραν να κατασκευάσουν το πιο προηγμένο τσιπάκι στον κόσμο. Ανέφερε ότι με βάση αυτό το τσιπάκι θα κατασκευαστεί ένα μεγάλος στόλος από αυτόνομα αυτοκίνητα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία μεταφοράς επιβατών που αποφάσισε να ιδρύσει. Η εταιρεία θα ονομάζεται Tesla Networks και σύμφωνα με τον Μασκ θα ανταγωνιστεί την Uber και τις άλλες αντίστοιχες εταιρείες.

Ο Μασκ ανέφερε ότι η υπηρεσία θα ξεκινήσει το 2020 και οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα μοντέλα Model S και Mondel 3s με ποιο θα πηγαίνουν στον προορισμό τους. Είπε επίσης ότι στόχος του είναι το 2021 να έχει ρίξει στους δρόμους των ΗΠΑ ένα εκατομμύριο ρομπο-ταξί τα οποία δεν θα διαθέτουν τιμόνι και πεντάλ.  Θα προσφέρει τα ρομπο-ταξί στους πελάτες σε τιμές εξευτελιστικές σε σχέση με εκείνες που χρεώνουν σήμερα η Uber και οι άλλες εταιρείες. Η χρήση ενός ρομπο-ταξί Tesla θα κοστίζει στον επιβάτη 0.18 δολάρια ανά 1,6 χλμ. ενώ αυτή την στιγμή η Uber και οι άλλες εταιρείες χρεώνουν 2-3 δολάρια ανά 1,6 χλμ.

Κατασκευάζοντας σάιμποργκ

Ανάμεσα στις ανακοινώσεις για τα ρομπο-ταξί ο Μασκ βρήκε χρόνο να κάνει και μια ανάρτηση στα social media σχετικά με την εταιρεία νευροτεχνολογίας που ίδρυσε πρόσφατα. Στο μήνυμα που ανάρτησε δεν λέει κάτι συγκεκριμένο αλλά ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και νεότερα από την εταιρεία όμως αυτό το «ερχόμαστε σύντομα» προκάλεσε πλήθος σχολίων και αναφορών για το τι μπορεί να ετοιμάζει η Neuralink όπως ονομάζεται η εταιρεία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Μασκ και ορισμένους ακόμη οραματιστές επενδυτές με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέπει την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον ανθρώπινο εγκέφαλο που θα επιτρέψουν την διασύνδεση του με υπολογιστές. Αρχικός στόχος είναι να επιτραπεί τόσο η επικοινωνία με το περιβάλλον όσο και η κίνηση σε άτομα με σοβαρές εγκεφαλικές ζημιές ή αναπηρίες. Όμως ο πραγματικός στόχος του Μασκ και των συνεταίρων του είναι να επιτευχθεί ο συνδυασμός βιολογικής και μηχανικής νοημοσύνης. Με απλά λόγια να μπορούν οι άνθρωποι να συνδέονται με υπολογιστές και να έχουν απευθείας πρόσβαση και έλεγχο σε δεδομένα και πληροφορίες.

Ο Ελον Μασκ θέλει με την εταιρεία Neuralink να εξελίξει το ανθρώπινο είδος ώστε να επιβιώσει στην επερχόμενη κατά την γνώμη του αναμέτρηση με την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Μασκ θεωρεί ότι ο άνθρωπος πρέπει να μετατραπεί σε ένα είδος σάιμποργκ για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης που θα κάνουν τα επόμενα χρόνια την εμφάνιση τους και μπορεί να τον θέσουν στο περιθώριο σε διάφορα επίπεδα ή ακόμη και να απειλήσουν την ίδια του την ύπαρξη. Για αυτό και  θεωρεί ότι εκτός από το να καταφέρει ο άνθρωπος να συνδέει τον εγκέφαλο του με υπολογιστές θα πρέπει να καταφέρει  να διασυνδέονται οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι μεταξύ τους δημιουργώντας ένα είδος συλλογικής νοημοσύνης και συνείδησης που θα βοηθήσει στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους.