790
Συγγενείς των θυμάτων θρηνούν πάνω από τα φέρετρα των νεκρών τους σε ομαδική κηδεία στο Νεγκόμπο, την Τρίτη | REUTERS

Σρι Λάνκα: Οι οικογένειες που έγιναν κομμάτια από τις εκρήξεις

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2019, 14:08
Συγγενείς των θυμάτων θρηνούν πάνω από τα φέρετρα των νεκρών τους σε ομαδική κηδεία στο Νεγκόμπο, την Τρίτη
|REUTERS

Σρι Λάνκα: Οι οικογένειες που έγιναν κομμάτια από τις εκρήξεις

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2019, 14:08

Συγκλονίζουν οι ιστορίες των θυμάτων,που γίνονται γνωστές, όσο περνούν τα πρώτα 24ωρα από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα.

Το πρωί της Τρίτης, και ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 321 μετά τον θάνατο τραυματιών στα νοσοκομεία, έγιναν οι πρώτες ομαδικές κηδείες των θυμάτων μέσα σε κλίμα οδυρμού και εθνικού πένθους.

Ανάμεσα στους νεκρούς, βρίσκονται 39 ξένοι υπήκοοι.

Περιφερόταν στους δρόμους με ματωμένα ρούχα για να βρει την οικογένειά του

Ο 43χρονος Μπεν Νίκολσον, βρετανός δικηγόρος, έχασε τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά, που έτρωγαν πρωινό στο ξενοδοχείο Σάνγκρι-Λα του Κολόμπ, το πρωί της Κυριακής.

Επί τόπου, σκοτώθηκαν, η Ανίτα, 42 ετών, ο Αλεξ, 14 ετών και η Αναμπελ, 11 ετών. Η οικογένεια διέμενε στη Σιγκαπούρη.

Ο Νίκολσον χαρακτήρισε την οικογένειά του, ως «υπέροχη, πανέξυπνη και ταλαντούχα» και είπε ότι βρίσκει παρηγοριά στο γεγονός ότι πέθαναν αμέσως χωρίς να υποφέρουν.

Αμέσως μετά την έκρηξη, ο Νίκολσον, με ματωμένα ρούχα, πήγαινε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο αναζητώντας πληροφορίες για την οικογένειά του. μέχρι που βρήκε τις σορούς τους.

Ο Μπεν Νίκολσον με τα παιδιά του, Αναμπελ και Αλεξ
Η Ανίτα Νίκολσον, ένα από τα θύματα των καμικάζι
Ενας από τους βομβιστές αυτοκτονίας φαίνεται από κάμερα έξω από την εκκλησία Σεντ Σεμπάστιαν του Νεγκόμπο, με το σακίδιο με τα εκρηκτικά στην πλάτη, λίγο πριν σκοτώσει 80 ανθρώπους
Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα, ο καμικάζι φαίνεται μπροστά στην πλαϊνή είσοδο (αριστερά) της εκκλησίας
Εχασαν τα τρία από τα τέσσερα παιδιά τους

Ο δανός δισεκατομμυριούχος, Αντερς Χολς Πόβλσεν, και η σύζυγός του, Αν, έχασαν τα τρία από τα τέσσερα παιδιά τους σε μία από τις εκρήξεις.

Ενα από τα παιδιά, η Αλμα, είχε αναρτήσει φωτογραφία από τις διακοπές τους στη Σρι Λάνκα, την Παρασκευή. Η ίδια έχει τραβήξει τη φωτογραφία, στην οποία φαίνονται τα τρία της αδέλφια, Αστριντ, Αγκνες και Αλφρεντ, δίπλα σε μία πισίνα. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποια από τα τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν.

Ο δανός επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης της διεθνούς αλυσίδας ενδυμάτων Bestseller και μεγαλομέτοχου της βρετανικής εταιρείας online πωλήσεων ενδυμάτων Asos.com.

Ο Πόβλσεν είναι επίσης ιδιοκτήτης τεράστιων εκτάσεων στη Σκωτία (2,2 εκατ. στρέμματα), τις οποίες είχε πρόσφατα δηλώσει πως σκοπεύει να αφήσει στα παιδιά του. Του ανήκουν περισσότερες από 12 μεγάλες εκτάσεις στη χώρα, ανάμεσά τους και ένα κάστρο.

Ο Αντερς Χολς Πόβλσεν και τρία από τα παιδιά του, η Αστριντ, η Αγκνες και ο Αλφρεντ, στη διάρκεια των διακοπών τους, την περασμένη Παρασκευή
Επρεπε να διαλέξει ποιο από τα δύο του παιδιά θα έσωζε

Τα δυο του παιδιά, έχασε ο 60χρονος Μάθιου Λίνσεϊ, στην έκρηξη στο ξενοδοχείο Σάνγκρι-Λα, την τελευταία ημέρα των διακοπών τους. Ο ίδιος ήταν δίπλα τους και όταν κατακάθησε η σκόνη, είδε πεσμένα και λιπόθυμα τα δύο του παιδιά: Τον 19χρονο Ντάνιελ και την 15χρονη Αμελί. Καθώς δεν μπορούσε να κουβαλήσει και τα δύο παιδιά τον κάτω όροφο, λέει στους Times ότι θεώρησε ότι η Αμελί ήταν λιγότερο σοβαρά τραυματισμένη για αυτό και η προσοχή του στράφηκε στον Ντάνιελ.

«Εγιναν δύο εκρήξεις. Ηταν σκοτεινά, όλοι ούρλιαζαν και έτρεχαν, δεν έβλεπα. Μία γυναίκα μου είπε ότι θα μεταφέρει την κόρη μου. Προσπάθησα να επαναφέρω στη ζωή τον γιο μου, τον κατέβασα κάτω στο ασθενοφόρο, τον πήγαμε στο νοσοκομείο. Φώναζα, “σας παρακαλώ βοηθήστε τον γιο μου, σας παρακαλώ”. Νόμιζα ότι η κόρη μου ήταν καλύτερα. Πέθαναν και οι δύο».

Ο Ντάνιελ και η Αμελί Λίνσεϊ σκοτώθηκαν στο ξενοδοχείο Σάνγκρι-Λα
Είχε βοηθήσει τα θύματα βομβιστικής επίθεσης στο Μάντσεστερ το 1996

Το ζευγάρι Μπίλι Χάροπ και Σάλι Μπράντλεϊ επίσης σκοτώθηκαν στο Κολόμπο.

Ο 56χρονος πρώην πυροσβέστης είχε βοηθήσει τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης του IRA στο Μάντσεστερ, το 1996. Πρόσφατα, είχε βγει στη σύνταξη και είχε μετακομίσει στην Αυστραλία.

Η σύντροφός του ήταν γιατρός και αδελφή πρώην βουλευτή στην Αγγλία. Μαζί ταξίδευαν τον κόσμο «ασφαλείς ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, πάντα με χαμόγελα», δήλωσε η οικογένειά της σε ανακοίνωσή της.

Ο Μπίλι Χάροπ και η Σάλι Μπράντλεϊ σε παλαιότερες διακοπές τους
Η φωτογραφία της οικογένειας πριν το τέλος

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και η Σάνδα Μαγιαντούνε, γνωστή στη Σρι Λάνκα για τις εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση και η κόρη της Νισάνγκα. Οι δυο τους βρίσκονταν μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς τους και φίλους, στο ξενοδοχείο Σάνγκρι-Λα, στο Κολόμπο, όπου σημειώθηκε μία από τις οκτώ εκρήξεις.

Η Νισάνγκα, είχε δημοσιεύσει στο Facebook, αυτή τη φωτογραφία, από το πασχαλινό πρωινό τραπέζι στο ξενοδοχείο, λίγο πριν την επίθεση των δύο βομβιστών αυτοκτονίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...