247
Το παρατηρητήριο Catalina Sky στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα | Travis Deyoe/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona

Προσωρινό συνοδό απέκτησε η Γη: ένα νέο «φεγγάρι»!

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 10:42
Το παρατηρητήριο Catalina Sky στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα
|Travis Deyoe/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona

Προσωρινό συνοδό απέκτησε η Γη: ένα νέο «φεγγάρι»!

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 10:42

Ενα νέο αλλά προσωρινό «φεγγάρι», σε μέγεθος αυτοκινήτου, απέκτησε η Γη. Πρόκειται για έναν προσωρινό φυσικό δορυφόρο, που μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, ο οποίος ονομάστηκε «2020 CD3» από τη Διεθνή Αστρονομική Ενωση.

Ο νέος μίνι δορυφόρος, διαμέτρου 2 έως 3,5 μ., εκτιμάται ότι γυρνάει γύρω από τη Γη εδώ και περίπου τρία χρόνια και έγινε αντιληπτός αρχικά από αστρονόμους του παρατηρητηρίου Catalina Sky Survey του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, στις 15 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες από έξι άλλα αστεροσκοπεία σε όλο τον κόσμο τον παρακολούθησαν και επιβεβαίωσαν επίσημα ότι έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

Η Γη κατά καιρούς έλκει με τη βαρύτητά της μικροσκοπικούς αστεροειδείς, τους οποίους μετατρέπει σε δορυφόρους της, ώσπου αυτοί κάποια στιγμή απελευθερώνονται από τα «δεσμά» τους και συνεχίζουν το ταξίδι τους.

Στον πράσινο κύκλο το νέο φεγγάρι της Γης

Σύμφωνα με τη NASA, οποιαδήποτε στιγμή γύρω από τη Γη υπάρχει τουλάχιστον άλλος ένας φυσικός δορυφόρος πέρα από τη Σελήνη, με διάμετρο άνω του ενός μέτρου, ενώ πολλά μικρότερα σώματα επίσης γυρνούν γύρω της.

Ο «2020 CD3», ο οποίος χρειάζεται περίπου 47 μέρες για μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη, είναι ο δεύτερος μικρός φυσικός δορυφόρος που γίνεται αντιληπτός, μετά τον «2006 RH120» που είχε ανακαλυφθεί το 2006, επίσης από το τηλεσκόπιο Catalina Sky, και είχε «απελευθερωθεί» από τη Γη το 2007.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι ο «2020 CD3» θα κάνει κάτι ανάλογο φέτος την άνοιξη, μάλλον τον Απρίλιο.