342
Ο ρομποτικός γεωλόγος InSight κατάφερε να εντοπίσει την ύπαρξη σεισμών στον Αρη | NASA

O Εγκέλαδος δηλώνει «παρών» και στον Αρη

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 12:58
Ο ρομποτικός γεωλόγος InSight κατάφερε να εντοπίσει την ύπαρξη σεισμών στον Αρη
|NASA

O Εγκέλαδος δηλώνει «παρών» και στον Αρη

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 12:58

Τα τελευταία 20 χρόνια στείλαμε ρομπότ, δορυφόρους και διαφόρων ειδών συσκευές στον Αρη, καταφέρνοντας να τον χαρτογραφήσουμε, αλλά και να αποκτήσουμε μια τεράστια συλλογή πληροφοριών για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. Ενα σημείο που μέχρι σήμερα παρέμενε κενό στις μελέτες για τον Αρη αφορούσε την εσωτερική του γεωλογική κατάσταση και ειδικότερα τη σεισμική του δραστηριότητα.

Το κενό αυτό κλήθηκε να καλύψει η αποστολή InSight της NASA. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία έστειλε το 2018 στον Αρη ένα ακόμη ρομπότ, το οποίο αυτή τη φορά δεν θα έκοβε βόλτες στην επιφάνεια και δεν θα ανέλυε πετρώματα, αλλά θα στεκόταν ακίνητο σε ένα συγκεκριμένο σημείο και θα πραγματοποιούσε γεωλογικές και μετεωρολογικές μελέτες. Το ρομπότ προσεδαφίστηκε μέσα σε ένα μικρό κρατήρα και όταν τέθηκε σε λειτουργία, τοποθέτησε στο έδαφος του Αρη ένα σεισμογράφο που ήταν σχεδιασμένος έτσι ώστε να μπορεί να ανιχνεύει ακόμη και τις πιο αχνές δονήσεις. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ο σεισμογράφος αυτός είναι ικανός να εντοπίζει δονήσεις 500 φορές πιο αδύναμες από αυτές που δημιουργούνται στο εσωτερικό της Γης. Είχε γίνει γνωστό ότι είχαν καταγραφεί κάποιοι σεισμοί, αλλά για πρώτη φορά οι επιστήμονες που αναλύουν τα δεδομένα της αποστολής παρουσιάζουν ολοκληρωμένα τα μέχρι τώρα ευρήματα.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA, ο ρομποτικός γεωλόγος έχει καταγράψει περισσότερους από 450 σεισμούς. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα ήταν της τάξεως των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των σεισμών δεν ξεπέρασαν τα τρία Ρίχτερ. Τα στοιχεία αυτά αλλά και όσα άλλα ακολουθήσουν θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να κάνουν για πρώτη φορά μια χαρτογράφηση του εσωτερικού του Αρη. Μια επιδίωξη των επιστημόνων είναι να εντοπίσουν τις πιο ενεργές γεωλογικά περιοχές του Αρη, αφού εκεί είναι περισσότερο πιθανό να υπάρχουν ίχνη ζωής και άρα θα πρέπει εκεί να γίνουν οι επόμενες εξερευνήσεις στον Κόκκινο Πλανήτη. Το InSight διαθέτει επίσης και διάφορα όργανα που πραγματοποιούν μετεωρολογικές και άλλες γεω-ατμοσφαιρικές αναλύσεις, προσφέροντας, εκτός των άλλων, νέα σημαντικά δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη, τα οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμα εν όψει της οργάνωσης επανδρωμένων αποστολών εκεί.

Βίντεο