487
Ενας υπερυπολογιστής θα αναλύει τα δεδομένα που συλλέγουν τα ραδιοτηλεσκόπια της συστοιχίας VLA στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ , για να εντοπίσει σήματα που μπορεί να προέρχονται από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό | Shutterstock

Ξεκινά η μεγαλύτερη αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 15:06
Ενας υπερυπολογιστής θα αναλύει τα δεδομένα που συλλέγουν τα ραδιοτηλεσκόπια της συστοιχίας VLA στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ , για να εντοπίσει σήματα που μπορεί να προέρχονται από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό
|Shutterstock

Ξεκινά η μεγαλύτερη αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 15:06

Το ινστιτούτο SETI (η ομπρέλα των επιστημονικών προγραμμάτων αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Ραδιοαστρονομία των ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια εντοπισμού κάποιου εξωγήινου πολιτισμού, ο οποίος θα είναι φυσικά τεχνολογικά προηγμένος ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε την ύπαρξή του.

Οπως ανέφερε ο Guardian, επίκεντρο της νέας προσπάθειας θα είναι η συστοιχία VLA (Very Large Array) στο Νέο Μεξικό, η οποία αποτελείται από 28 τεράστια ραδιοτηλεσκόπια, 27 ενεργά και ένα που αντικαθιστά κάποιο σε περίπτωση βλάβης. Η συστοιχία VLA σαρώνει τον ουράνιο θόλο καθημερινά και τα στοιχεία που συλλέγει γίνονται αντικείμενο μελέτης από διάφορες ερευνητικές ομάδες που αναζητούν απαντήσεις για τη λειτουργία του Σύμπαντος.

Η συνεργασία του ινστιτούτου SETI με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Ραδιοαστρονομίας των ΗΠΑ που ελέγχει τη συστοιχία θα έχει ως αποτέλεσμα όλα τα δεδομένα που συλλέγει η συστοιχία VLA να καταλήγουν σε ένα υπερυπολογιστή, ο οποίος θα είναι προγραμματισμένος έτσι ώστε να αναζητά μέσα σε αυτά τα δεδομένα εκείνα που ίσως δεν προέρχονται από άστρα, πλανήτες και κοσμικά φαινόμενα, αλλά από κάποιο προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό.

Ισως τα ραδιοτηλεσκόπια αποκαλύψουν την ύπαρξη εξωγήινων με υψηλή νοημοσύνη

«Η συστοιχία VLA εξερευνά όλο τον ουρανό και από εδώ και πέρα θα παίρνουμε και εμείς μέρος, κάνοντας μια παράλληλη έρευνα για εξωγήινους» δηλώνει ο Αντριου Σιεμίον, διευθυντής του Κέντρου SETI που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ τις ΗΠΑ. «Ενα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η επιστημονική κοινότητα είναι αν είμαστε ο μοναδικός προηγμένος τεχνολογικά πολιτισμός στο Σύμπαν και τα τηλεσκόπιά μας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απάντηση αυτού του ερωτήματος» αναφέρει ο Τόνι Μπίσλι, διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Ραδιοαστρονομίας. Τα στελέχη του SETI ανακοίνωσαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Ανάπτυξη της Επιστήμης (AAAS) ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ένα από τα πολλά που έχουν κατά νου να ξεκινήσουν τα επόμενα χρόνια στην προσπάθεια εντοπισμού εξωγήινων πολιτισμών.

Η ανακοίνωση για το νέο πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων πολιτισμών επαναφέρει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες για το αν πρέπει να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, αν υπάρχουν. Είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ένας προηγμένος πολιτισμός είναι πολύ πιθανό να μην έχει ειρηνικές προθέσεις απέναντί μας. Η διασημότερη φωνή όσων διαφωνούν στην πιθανότητα επαφής μας με κάποιον εξωγήινο πολιτισμό ήταν αυτή του Στίβεν Χόκινγκ.

Ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός υποστήριζε ότι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι υπάρχουν ότι εξωγήινοι και η πρόκληση είναι το πώς θα τους εντοπίσουμε. Ομως δήλωνε κάθετα αρνητικός στην επαφή με ένα προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό. Παρομοίαζε τους εξωγήινους με τους Ευρωπαίους και εμάς με τους ιθαγενείς της Αμερικής. «Αν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν, το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο. Μπορεί για την Ευρώπη το αποτέλεσμα να ήταν πολύ καλό, ωστόσο για τους ιθαγενείς, όχι και τόσο. Επομένως, οι πιο εξελιγμένοι τεχνολογικά εξωγήινοι θα φτάσουν στη Γη με κατακτητικές διαθέσεις, με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν αποικιοκρατίες σε άλλους πλανήτες» ήταν η άποψη του Χόκινγκ.