523
H Amazon έλαβε άδεια για να δημιουργήσει ένα στόλο που θα αποτελείται από περισσότερους από τρεις χιλιάδες τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους |

Πράσινο φως στην Amazon για στόλο διαστημικών δορυφόρων

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 20:39
H Amazon έλαβε άδεια για να δημιουργήσει ένα στόλο που θα αποτελείται από περισσότερους από τρεις χιλιάδες τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους
|

Πράσινο φως στην Amazon για στόλο διαστημικών δορυφόρων

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 20:39

Μονοπωλούν το ενδιαφέρον των media τόσο για τις πολυσχιδείς επιχειρηματικές τους δραστηριότητες όσο και για την προσωπική τους ζωή. Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος και το αφεντικό της Tesla Ελον Μασκ βρίσκονται ήδη σε έντονο ανταγωνισμό με τις πολύ δυναμικές και δραστήριες διαστημικές εταιρείες που έχουν δημιουργήσει. Η Space X του Μασκ βρίσκεται μερικά βήματα πιο μπροστά από την Blue Origin του Μπέζος η οποία όμως κινείται γρήγορα και αποφασιστικά στον τομέα της ανάπτυξης νέων διαστημικών τεχνολογιών και σκαφών. Βέβαια ο Μασκ έχει αποφασίσει να στρέψει το ενδιαφέρον του στην προσπάθεια οργάνωσης επανδρωμένων πτήσεων στον Άρη ενώ ο Μπέζος θεωρεί πιο εφικτό στόχο την δημιουργία βάσεων και αποικιών στην Σελήνη και επικεντρώνει την διαστημική του προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Space X ξεκίνησε το 2015 την προσπάθεια δημιουργίας ενός στόλου δορυφόρων τον οποίο ονόμασε Starlink. Ο στόλος αποτελείται από μικρού μεγέθους και χαμηλού κόστους δορυφόρους που θα παρέχουν προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και πάνω από όλα γρήγορη και ποιοτική πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους του πλανήτη και ειδικά σε εκείνους που ζουν σε περιοχές που η δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών είναι για διαφόρους λόγους δύσκολο εγχείρημα. Είναι ευνόητο ότι ο έλεγχος των τηλεπικοινωνιακών υποδομών θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια πεδίο έντονου ανταγωνισμού αλλά και αντιπαράθεσης σε πολλά επίπεδα.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Space X πραγματοποιεί εκτοξεύσεις όπου κάθε φορά στέλνεται στο Διάστημα ένας μεγάλος αριθμός δορυφόρων του Starlink. Μέχρι στιγμής η Space X έχει εκτοξεύσει 540 δορυφόρους και ο στόχος είναι η δημιουργία ενός στόλου που θα αποτελείται από 12 χιλιάδες δορυφόρους. Ο Μπέζος αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι και ανακοίνωσε το πρόγραμμα Kuiper όχι όμως μέσω της Blue Origin αλλά με όχημα την πανίσχυρη Amazon. To πρόγραμμα αφορά την δημιουργία ενός στόλου 3,236 δορυφόρων και η Amazon θα επενδύσει πάνω από δέκα δισ. δολάρια.

Η άδεια και η παρενέργεια

Ο εμπορικός γίγαντας του Internet κατέθεσε αίτηση στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ η οποία πριν από λίγα 24ωρα ανακοίνωσε ότι εγκρίνει το πρόγραμμα Kuiper. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα The Verge, η Amazon θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα αφού η απόφαση αναφέρει ότι θα πρέπει οι μισοί δορυφόροι να έχουν εκτοξευτεί μέχρι το 2026 και οι υπόλοιποι μέχρι το 2029. Σε διαφορετικά περίπτωση η άδεια θα ανακληθεί.

Επιπλέον η Amazon θα πρέπει πριν την πρώτη εκτόξευση να έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή Επικοινωνιών το σχέδιο της για να μην αποτελέσουν οι δορυφόροι της κάποια στιγμή διαστημικά σκουπίδια που αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για την λειτουργία δορυφόρων αλλά και για τις διαστημικές πτήσεις.

Διάφορες εταιρείες, κυρίως όσες δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο, όπως η Google και το Facebook, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την δημιουργία στόλων τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Όμως η λειτουργία αυτών των στόλων αποδεικνύεται ότι έχει μια πολύ σημαντική παρενέργεια. Εμποδίζουν τους αστρονόμους να παρατηρούν με επίγεια μέσα τα διαστημικά σώματα. Ήδη οι δορυφόροι του Ελον Μασκ εμφανίζονται στον ουρανό ως λαμπερές λευκές ραβδώσεις «μπερδεύοντας» με αυτό τον τρόπο τα τηλεσκόπια.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες αναφέρουν ότι συνεργάζονται με τους αστρονόμους για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των δορυφόρων. Όμως δεδομένου του μεγέθους των στόλων αυτών των δορυφόρων που αναμένεται να σχηματιστούν λίγο έξω από την Γη τα επόμενα χρόνια η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News