392
Η «βασίλισσα των Κάρεν» μπορεί να μη λέγεται Κάρεν, αλλά ενσαρκώνει πλήρως το στερεότυπο | YouTube

Αλίμονό σου αν είσαι Αμερικάνα και σε λένε Κάρεν

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 16:20
Η «βασίλισσα των Κάρεν» μπορεί να μη λέγεται Κάρεν, αλλά ενσαρκώνει πλήρως το στερεότυπο
|YouTube

Αλίμονό σου αν είσαι Αμερικάνα και σε λένε Κάρεν

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 16:20

Κάποτε, όπου και να πήγαινες στις ΗΠΑ, εύκολα θα έβρισκες μία Κάρεν. Το 1965, το «Κάρεν» ήταν το τρίτο δημοφιλέστερο, αν και ίσως λίγο αδιάφορο, γυναικείο όνομα στις ΗΠΑ.

Από μια σύμπτωση, οι Κάρεν της δεκαετίας του ’60, πενηντάρες σήμερα, είναι στην κατάλληλη ηλικία για να παίξουν τον αντιπαθητικό πλέον στις ΗΠΑ ρόλο της «Κάρεν».

Στις ΗΠΑ περιγράφουν έτσι μια λευκή γυναίκα μέσης ηλικίας που θέλει να χώνει τη μύτη της παντού, με ξανθά, φουσκωμένα μαλλιά, από αυτές που έρχονται και απαιτούν να μιλήσουν «με έναν υπεύθυνο». Μια «Κάρεν», γράφουν οι New York Times, εξηγώντας πώς αυτές οι γυναίκες έβγαλαν κακό όνομα, είναι αυτή που θα κυκλοφορεί χωρίς μάσκα και ζητάει από τις Αρχές να βάλει στη θέση τους Αφροαμερικανούς και μειονότητες. Είναι πλέον ένα στερεότυπο για την (κρυφο)ρατσίστρια που θέλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι είναι λευκή και τα προνόμια που αυτό συνεπάγεται.

Η «βασίλισσα των Κάρεν» είναι η Εϊμι  Κούπερ, μια γυναίκα που κάλεσε την αστυνομία επειδή ένας Αφροαμερικανός τής έκανε παρατήρηση να βάλει λουρί στον σκύλο της. Το περιστατικό, στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, βιντεοσκοπήθηκε από την αδελφή του Αφροαμερικανού και η «αγανακτισμένη» Κούπερ τελικά έχασε τη δουλειά της και παραλίγο και τον σκύλο της.

Η σταδιακή μετατροπή του «Κάρεν» από όνομα σε σύμβολο της μόνιμης διαμαρτυρίας έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω μια δεκαετία.

Η καθηγήτρια Γλωσσολογίας Ρόμπιν Κουίν εντοπίζει την αρχή σε ένα άλμπουμ του κωμικού Ντέιν Κουκ, ο οποίος σε κάποιο σκετς μιλούσε για ένα άτομο που όλοι αντιπαθούν βαθιά και το κρατούν στην παρέα μόνο για να δείχνουν ότι το αντιπαθούν. Για παράδειγμα, λέει ο Κουκ, μια γυναίκα που τη λένε Κάρεν… Το στερεότυπο της απαιτητικής και αντιπαθητικής γυναίκας πηγαίνει όμως ακόμη πιο πίσω, στον 19ο αιώνα. Οι Αφροαμερικανοί έλεγαν «κυρία Αν» μια λευκή γυναίκα που έχει καλή θέση στην κοινωνία και είναι όλο απαιτήσεις.

Για όσες, όμως, τυγχάνει να ονομάζονται Κάρεν, και δεν μοιάζουν με «Κάρεν», όλα αυτά είναι στίγμα. Ακόμα κι αν δεν είναι έτσι, είναι αφορμή για πλάκα που συνεχίζεται ακάθεκτη χάρη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι μόδες στα ονόματα έρχονται και παρέρχονται στις ΗΠΑ και πολύ πιο γρήγορα ξεχνιούνται τα μιμίδια (memes). Η καθηγήτρια Κουίν δεν πιστεύει ότι σε μια δεκαετία θα μιλάμε για τις «Κάρεν», αλλά το όνομα Κάρεν μπορεί να γίνει πάλι δημοφιλές – έστω και αν σήμερα έχει κατρακυλήσει στην 635η θέση και ίσως βρεθεί και πιο χαμηλά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...