376
Ο εικονιζόμενος σκύλος ανιχνεύει την παρουσία κορονοϊού στους επιβάτες του αεροδρομίου του Σαντιάγκο στη Χιλή | Reuters/Ivan Alvarado

Οι σκύλοι ανιχνεύουν τον κορονοϊό καλύτερα και από τα τεστ!

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 21:02
Ο εικονιζόμενος σκύλος ανιχνεύει την παρουσία κορονοϊού στους επιβάτες του αεροδρομίου του Σαντιάγκο στη Χιλή
|Reuters/Ivan Alvarado

Οι σκύλοι ανιχνεύουν τον κορονοϊό καλύτερα και από τα τεστ!

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 21:02

Ο άνθρωπος αξιοποιεί διαχρονικά την εξαιρετικά ευαίσθητη όσφρηση των σκύλων για διαφόρους λόγους. Τα τελευταία χρόνια σκύλοι εκπαιδεύονται στην ανίχνευση μέσω της οσμής διαφόρων ασθενειών όπως η ελονοσία, ο καρκίνος και η νόσος Πάρκινσον. Oπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, μια εταιρεία εκπαίδευσε σκύλους στην ανίχνευση του κορονοϊού και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Η ισραηλινή εταιρεία K9 Detection είναι μία από τις κορυφαίες στον κόσμο στον τομέα της εκπαίδευσης σκύλων σε τομείς όπως ο εντοπισμός ανθρώπων, η ανίχνευση εκρηκτικών υλών, ναρκωτικών, χημικών ουσιών κ.ά. Η εταιρεία εκπαίδευσε σκύλους για να μπορούν να ανιχνεύουν τον κορονοϊό. Αυτοί οι σκύλοι πήραν μέρος σε ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχε η βελγική ποδοσφαιρική ομάδα KV Οστάνδη. Επί μήνες οι παίκτες της ομάδας υποβάλλονταν συνεχώς σε μοριακά τεστ για κορονοϊό και παράλληλα λαμβάνονταν κάθε φορά και ένα δείγμα από τη μασχάλη τους, το οποίο μύριζαν στη συνέχεια οι εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Απόλυτη επιτυχία!

«Στο 99,5% των περιπτώσεων τα ευρήματα από τους σκύλους ήταν ίδια με τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ» δηλώνει ο Γιόχαν Βεκχιούζεν, στέλεχος της K9 Detection. Μάλιστα, οι σκύλοι εντόπιζαν την παρουσία του κορονοϊού από το πρώτο κιόλας 24ωρο που κάποιος είχε μολυνθεί και αποκάλυπταν την παρουσία του πολύ νωρίτερα από τα τεστ. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έκαναν ακριβέστερη διάγνωση από τα τεστ. «Υπήρξαν παίκτες που τα μοριακά τους τεστ ήταν αρνητικά, αλλά οι σκύλοι υποδείκνυαν ότι οι παίκτες έχουν μολυνθεί. Οκτώ ή εννέα μέρες αργότερα οι παίκτες αυτοί έβγαιναν θετικοί στα τεστ που ακολουθούσαν. Αν είχαν γίνει αποδεκτά τα αποτελέσματα που έδιναν οι σκύλοι, οι παίκτες που είχαν μολυνθεί θα είχαν μπει αμέσως σε καραντίνα και δεν θα διέσπειραν επί μέρες τον ιό μέσα στην ομάδα» αναφέρει ο Βεκχιούζεν.

Τελικά, με τη βοήθεια των σκύλων η συγκεκριμένη ομάδα σταμάτησε να αντιμετωπίζει προβλήματα με τον κορονοϊό. Σκύλοι εκπαιδευμένοι στην ανίχνευση του κορονοϊού βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αεροδρόμια του Βελγίου, της Φινλανδίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Χιλής, ελέγχοντας τους επιβάτες που φτάνουν σε αυτές τις χώρες.

Η χρήση τέτοιων σκύλων μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στη φάση που θα διανύσουμε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών. Καθώς θα χαλαρώνουν τα απαγορευτικά μέτρα και θα ανοίγουν διάφορες δραστηριότητες, η παρουσία εκπαιδευμένων σκύλων στη ανίχνευση του κορονοϊού θα είναι πολύτιμη σε χώρους μαζικής προσέλευσης ανθρώπων, όπως για παράδειγμα τα γήπεδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News