596
Οι επιβάτες του μετρό στην Μόσχα περνούν τις αυτόματες πόρτες εισόδου στις αποβάθρες χωρίς να διαθέτουν εισιτήριο αφού το βιομετρικό σύστημα τους έχει ταυτοποιήσει χωρίς να χρειαστεί μάλιστα να βγάλουν τις μάσκες τους | Shutterstock

Βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης επιβατών στο μετρό της Μόσχας

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 15:15
Οι επιβάτες του μετρό στην Μόσχα περνούν τις αυτόματες πόρτες εισόδου στις αποβάθρες χωρίς να διαθέτουν εισιτήριο αφού το βιομετρικό σύστημα τους έχει ταυτοποιήσει χωρίς να χρειαστεί μάλιστα να βγάλουν τις μάσκες τους
|Shutterstock

Βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης επιβατών στο μετρό της Μόσχας

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 15:15

Νέας τεχνολογίας βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης προσώπων χρησιμοποιείται τους τους τελευταίους μήνες στο μετρό της Μόσχας. Οι επιβάτες ταυτοποιούνται καθώς πλησιάζουν στα σημεία πώλησης εισιτηρίων και εγκρίνεται η είσοδος τους στις αποβάθρες και τα τρένα.

Οι επιβάτες που θέλουν να αποφύγουν την χρήση εισιτηρίων και άρα την παραμονή τους σε κάποια ουρά πρέπει να διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό που να συνδέεται με τα βιομετρικά τους δεδομένα ώστε να ενεργοποιείται η διαδικασία των ανέπαφων συναλλαγών. Οι επιτελείς του μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας υποστηρίζουν ότι το βιομετρικό σύστημα που εγκατέστησαν μπορεί να προχωρά στην ταυτοποίηση ενός επιβάτη ακόμη και αν αυτός φορά μάσκα.

Το μετρό της Μόσχας είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα στην Ευρώπη αφού το χρησιμοποιούν περίπου 8,5 εκατ. επιβάτες ημερησίως. Με ένα εισιτήριο ο επιβάτης μπορεί να κάνει μια μονή διαδρομή οπουδήποτε, δεν υπάρχει δηλαδή διαφορετική τιμολόγηση ανάλογα με τον προορισμό. Αυτό διευκολύνει την χρήση του βιομετρικού συστήματος αφού η ανέπαφη συναλλαγή για κάθε ταυτοποίηση είναι η ίδια για όλους.

Κακοποιοί, ασθενείς Covid και διαδηλωτές

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Times το βιομετρικό σύστημα στο μετρό της Μόσχας αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συστήματος μαζικής παρακολούθησης ατόμων σε όλη την πόλη. Η λειτουργία αυτού του συστήματος έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες τόσο για την παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών όσο και για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση διαδηλωτών και γενικότερα οπαδών της αντιπολίτευσης.

Εχει επιβεβαιωθεί η χρήση του συστήματος παρακολούθησης στις πρόσφατες διαδηλώσεις που έγιναν για την απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Το σύστημα αυτό έχει την ικανότητα να εντοπίζει μέσα στο πλήθος κάποιον έχοντας ως δείγμα την φωτογραφία του διαβατηρίου του ή μια φωτογραφία του που υπάρχει στα social media.

Στους δρόμους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις εισόδους των πολυκατοικιών της ρωσικής πρωτεύουσας έχουν μέχρι στιγμής τοποθετηθεί περί τις 200 χιλιάδες κάμερες παρακολούθησης. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα μαζικής τοποθέτησης καμερών και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Το μετρό της Μόσχας είναι από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη και η χρήση του βιομετρικού συστήματος θα διευκολύνει την κίνηση των επιβατών και την δημιουργία ουρών αλλά ταυτόχρονα τίθενται ζητήματα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων
900 συλλήψεις

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας ανέφεραν ότι από την στιγμή που ξεκίνησε την λειτουργία του το βιομετρικό σύστημα στο μετρό η αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε με την βοήθεια του περίπου 900 άτομα που θεωρούνταν κακοποιοί. «Αν δεν έχεις τελέσει κάποιο έγκλημα και γενικά δεν έχεις προβλήματα με τον νόμο τότε οι κάμερες το μόνο που κάνουν είναι να σε προστατεύουν» δηλώνει ο Αντρέι Κιτσίγκιν, επικεφαλής του τομέα ασφάλειας στο μετρό της Μόσχας.

Η γνωστή ακτιβίστρια Αννα Κουζνέτσοβα δήλωσε ότι περιήλθαν στην κατοχή της 79 φωτογραφίες που την έδειχναν σε διάφορα σημεία της πόλης και σε κάθε φωτογραφία ήταν καταγεγραμμένα δεδομένα όπως ή ώρα και η ακριβής διεύθυνση που βρισκόταν. «Οποιοσδήποτε ανισόρροπος μπορεί να σε παρακολουθεί με αυτό τον τρόπο ενώ επίσης οι κακοποιοί γνωρίζουν που πηγαίνεις και πότε πηγαίνεις και έτσι μπορούν να οργανώσουν μια ληστεία στο σπίτι σου ή μια επίθεση εναντίον σου» ανέφερε η Κουζνέτσοβα η οποία κατέβαλε περίπου 200 ευρώ για να πάρει στην κατοχή της αυτές τις φωτογραφίες.

Μακιγιάζ

Οι ακτιβιστές στην Ρωσία έχουν αρχίσει να βάφουν τα πρόσωπα τους όταν κυκλοφορούν στην πόλη με τρόπο τέτοιο ώστε να μην αναγνωρίζονται από τις κάμερες. Το σύστημα παρακολούθησης στην Μόσχα χρησιμοποιείται επιπλέον και για τον εντοπισμό ασθενών με κορονοϊό που δεν τηρούν την καραντίνα στην οποία πρέπει να βρίσκονται.

Ολες οι προσπάθειες διακοπής λειτουργίας του συστήματος παρακολούθησης έχουν μέχρι στιγμής απορριφθεί από τα ρωσικά δικαστήρια. Αντίθετα στην Βρετανία υπήρξε πρόσφατα δικαστική απόφαση που απαγορεύει την χρήση τέτοιων συστημάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News