869
Η εντυπωσιακή Αίθουσα Προσομοίωσης Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών | Ελένη Κατρακαλίδη/ Protagon

Κάτι από Γουόλ Στριτ στην Αγία Παρασκευή; Και όμως!

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 18 Φεβρουαρίου 2018, 11:55
Η εντυπωσιακή Αίθουσα Προσομοίωσης Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών
|Ελένη Κατρακαλίδη/ Protagon

Κάτι από Γουόλ Στριτ στην Αγία Παρασκευή; Και όμως!

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 18 Φεβρουαρίου 2018, 11:55

«Κοίτα να δεις ε; Τώρα τα παιδιά έχουν ένα κανονικό δωμάτιο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών. Εμείς πριν μερικά χρόνια γράφαμε τιμές μετοχών με κιμωλίες». Αυτή η φράση που ακούστηκε σε κάποιο διάδρομο των εγκαταστάσεων του Deree στην Αγία Παρασκευή, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την έκπληξη όλων όσοι βρέθηκαν στην βραδιά εγκαινίων της νέας Αίθουσας Προσομοίωσης Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (Simulated Trading Room) που πραγματοποίησε την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου το Αμερικανικό Κολέγιο.

H αίθουσα της εκδήλωσης ήταν κατάμεστη από νωρίς. Εκεί βρισκόταν ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ και εκλεκτοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, εκπαιδευτικού και δημοσιογραφικού κόσμου. Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, δρ. Ντέιβιντ Χόρνερ, πήρε αρχικά τον λόγο: «Σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του, η αποστολή του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος έχει παραμείνει η ίδια: να συνεισφέρει θετικά στην κοινωνία. Αυτό κάνουμε και τώρα: εστιάζουμε τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση της οικονομικής αναζωογόνησης της Ελλάδας, μέσα από τις παροχές που προσφέρουμε».

IMG_1687-1
O αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, μέσα στην Αίθουσα Προσομοίωσης Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών

Ο κ. Πάιατ από την πλευρά του έκανε λόγο για ένα «μοναδικό εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν φοιτητές από την Ελλάδα και από την περιοχή των Βαλκανίων» ενώ τόνισε ότι «μια τέτοια υπερσύγχρονη εγκατάσταση θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τα λαμπρότερα μυαλά της ευρύτερης περιοχής ώστε να έρθουν για σπουδές στην Αθήνα».

«Εκπαιδευτικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα» χαρακτήρισε την Αίθουσα η δρ. Αννυ Τριανταφύλλου, επικεφαλής της Σχολής Business του Κολεγίου, και μία εκ των πρωτεργατών στη δημιουργία της. «Με υπερηφάνεια παρουσιάζουμε έναν παγκόσμιας κλάσης χώρο, τον οποίο θα ζήλευαν όχι μόνο πανεπιστήμια, αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Και σε εκείνο το σημείο, ήρθε η ώρα για την ξενάγηση στην Αίθουσα Προσομοίωσης Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

Μπαίνοντας, μεταφερόσουν από την Αγία Παρασκευή σε κάποια αίθουσα κτιρίου στην Γουόλ Στριτ. Χαμηλός φωτισμός, αμέτρητες οθόνες που μετέδιδαν την παρέλαση πραγματικών μετοχών και μία μεγάλη πινακίδα νέον που μας καλωσόριζε. Η Αίθουσα, όπως μάθαμε,  διαθέτει πλήθος τελευταίων τεχνολογικών εφαρμογών –μεταξύ των οποίων Bloomberg, Thomson Reuters, EIKON Database (πρώην Datastream), NASDAQ morning star, TRADEREX, Palisade, Rotman, STATA, SPSS, Matlab και Eviews– ενώ έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα μαθημάτων της τρέχουσας εκπαιδευτικής περιόδου.

IMG_1753-1
Μοναδική εμπειρία για τους φοιτητές των οικονομικών σχολών

Οι υπεύθυνοι μας ενημέρωσαν ότι η Αίθουσα δημιουργήθηκε για να προσφέρει στους σπουδαστές την εμπειρία του τρόπου λειτουργίας των χρηματιστηρίων στον πραγματικό κόσμο. Πρόκειται για ένα έργο καινοτομίας, μοναδικό στο είδος του στη ΝΑ Ευρώπη, το οποίο ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση της USAID.

IMG_1738-1
Η Λούλα Σκανδάλη ζήλεψε όσους σπουδάζουν οικονομικά

Η Λούλα Σκανδάλη είχε μόλις τελειώσει την τελευταία της ξενάγηση στην Αίθουσα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα ναυτιλιακών στο τελευταίο έτος και ως πρέσβειρα του κολεγίου, ανέλαβε την ξενάγηση των επισκεπτών στην Αίθουσα. «Την πρώτη φορά που μπήκα στο δωμάτιο σκέφτηκα να αλλάξω σπουδές» μας εξομολογείται χαριτολογώντας. «Οσοι σπουδάζουν οικονομικά ή χρηματοοικονομικά θα κάνουν πολλά μαθήματα σε αυτό το δωμάτιο. Ουσιαστικά θα αποφοιτήσεις γνωρίζοντας πώς πραγματικά δουλεύει αυτός ο τομέας». Η αλήθεια είναι ότι ένα μάθημα χρηματοοικονομικών δεν θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στον πραγματικό κόσμο. «Οσο πιο πολύ εκτίθεσαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τόσο πιο πολύ αυτοπεποίθηση θα έχεις στην πορεία όταν χρειαστεί να πάρεις δύσκολες αποφάσεις» σχολίασε η νεαρή φοιτήτρια.

Οι τιμές των μετοχών που περνούσαν μπροστά μας ενώ εκείνη μας μιλούσε ήταν αληθινές αφού φτάνουν κατευθείαν από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. «Το μόνο κομμάτι προσομοίωσης είναι ότι οι φοιτητές δεν διαχειρίζονται πραγματικά λεφτά. Εχουν φυσικά ένα εικονικό μπάτζετ και καλούνται να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις» μας ενημέρωσε η Λούλα πριν επιστρέψει και πάλι στα καθήκοντά της.

IMG_1697-1
Ενας επισκέπτης στην Αίθουσα που θυμίζει αληθινό Χρηματιστήριο

Στην ίδια αίθουσα συναντήσαμε και έναν από τους καθηγητές που θα διδάξουν εκεί στα παιδιά. O Νικηφόρος Λαοπόδης έδειχνε ενθουσιασμένος που θα διδάσκει χρηματοοικονομικά σε μία πραγματική αίθουσα συναλλαγών. «Είναι σαν να βρίσκομαι στην μέση των παγκόσμιων αγορών» μας είπε. «Είναι εντυπωσιακό που μπορούν όλοι να βλέπουμε τι γίνεται παγκοσμίως και ποια είναι η θέση μας».

Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες. «Οι φοιτητές έχουν μείνει άναυδοι» μας εξομολογήθηκε ο κ. Λαοπόδης. «Κοιτάζουν τις οθόνες και εμείς προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε από την θεωρία στον πραγματικό κόσμο, δείχνοντας δείκτες, οικονομετρικά δεδομένα κλπ». Οσο για το μέλλον; «Εμείς έχουμε σκεφτεί και κάποιες νέες ιδέες για το μάθημα στο συγκεκριμένο δωμάτια» ανέφερε ο κ. Λαοπόδης. «Μπορούμε να κάνουμε και προσομοιώσεις αγοραπωλησιών ή και άλλα προγράμματα όπου καλείσαι σε πραγματικό χρόνο να αποφασίσεις αν πρέπει να αγοράσεις ή να πουλήσεις κάποια μετοχή».

IMG_1782-1
Ο Νικηφόρος Λαοπόδης μας περιέγραψε τον ενθουσιασμό των σπουδαστών για τις δυνατότητες της συγκεκριμένης Αίθουσας

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος αυτού του δωματίου μπορεί να μαγέψει οποιοδήποτε φοιτητή ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά. Μπαίνει σε μία αίθουσα της σχολής του και είναι σαν βρίσκεται στο κέντρο των παγκόσμιων συναλλαγών. Στόχος, όπως μας μετέφεραν όλοι, είναι ένας: ο απόφοιτος μιας σχολής Οικονομικών να μην αποκτά μόνο θεωρητικές γνώσεις αλλά να γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται έξω, στον αληθινό και δύσκολο κόσμο της Αγοράς.

IMG_1771-1
Και όμως, η εικόνα είναι από το Deree στην Αγία Παρασκευή