730
| Creative Protagon

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πειρασμός της μεταδημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 20:03

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πειρασμός της μεταδημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 20:03

Η έκκληση που απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ προς τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ανακοινώνοντας την επικείμενη σύλληψή του, φέρνει εκ νέου τις ΗΠΑ σε «κατάσταση δημοκρατικού συναγερμού» γράφει σε κείμενό του ο Ετσιο Μάουρο, αρθρογράφος και πρώην διευθυντής της La Repubblica, «γιατί αμφισβητούνται τα ίδια τα θεμέλια του αμερικανικού συμφώνου μεταξύ των πολιτών και του συστήματος από έναν πρώην πρόεδρο, στον οποίο οι ψηφοφόροι είχαν εμπιστευτεί την ηγεσία της χώρας και τη διασφάλιση της ελευθερίας της».

Σημειώνει ότι στην προτροπή του τέως αμερικανού προέδρου «κάθε υπόλειμμα συνταγματικού πατριωτισμού παρασύρεται από τον προσωπικό πολιτικό εγωισμό», καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ «βυθίζει το ίδιο το μέλλον της χώρας στη δίνη του ατομικού πεπρωμένου του και υποκινεί τους υποστηρικτές του σε μια μάχη έκτακτης ανάγκης».

Απώτερος σκοπός, σύμφωνα πάντα με τον Τραμπ, είναι η προάσπιση του «αμερικανικού ονείρου το οποίο έχει πεθάνει», με «την εγκληματικότητα και τον πληθωρισμό να καταστρέφουν τον αμερικανικό τρόπο ζωής» ενώ οι «αναρχικοί της Aκρας Aριστεράς έκλεψαν τις εκλογές και την καρδιά της χώρας μας». Το ωστικό κύμα που προκλήθηκε από την εισβολή στο Καπιτώλιο πριν από περισσότερο από μία διετία δεν έχει, οπότε κοπάσει, αλλά εξακολουθεί να συνταράσσει την πολιτική στις ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2021 ο πρώην αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για μαζική κινητοποίηση των οπαδών του που θα ακύρωνε τη λαϊκή ετυμηγορία, με τους υποστηρικτές του να κάνουν λόγο για νοθεία στις εκλογές, «γιατί σύμφωνα με την εγωπαθή μυθολογία της λαϊκιστικής Ακρας Δεξιάς ο ηγέτης δεν μπορεί να ηττηθεί νόμιμα, παρά μόνον να καθαιρεθεί με εξαπάτηση», γράφει ο Ετσιο Μάουρο.

Εξηγεί ότι αυτό το «αμυντικό κατασκεύασμα είναι στην πραγματικότητα επιθετικό γιατί προκαλεί μια ξεκάθαρη ρωγμή στα κύρια τείχη του πολιτικοθεσμικού συστήματος και στον μηχανισμό εκπροσώπησης και ελεύθερης εξουσιοδότησης». Γιατί άμα γίνεται νοθεία στις εκλογές, αυτό σημαίνει ότι έχει οργανωθεί μια συνωμοσία στην οποία εμπλέκονται «στο κέντρο και στην περιφέρεια της χώρας, κρατικοί αξιωματούχοι που δεν είναι πιστοί στο καθήκον, αλλά είναι έτοιμοι να αλλοιώσουν τις επιλογές των πολιτών, ένa υπερβολικά συγκαταβατικό κομμάτι του κατεστημένου, με μια τεράστια καθεστωτική απάτη να στήνεται στην καρδιά της Αμερικής», σημειώνει ο ιταλός αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας πως το ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ είναι διατεθειμένος να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας και την εναλλαγή των δύο κομμάτων στην εξουσία για να σωθεί ο ίδιος «είναι ένα θέαμα δραματικό, πέρα από ανήκουστο».

Αυτή η βαθιά ρωγμή που προκάλεσε η εισβολή δεν κλείνει από τη μινιμαλιστική ανάγνωση των γεγονότων που εστιάζεται κυρίως στη γραφικότητα των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ που εφόρμησαν κατά του Καπιτωλίου. Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της αμερικανικής Δικαιοσύνης για να διαπιστωθεί εάν θα πρέπει να δικαστεί ο πρώην αμερικανός πρόεδρος ή συνεργάτες του για την επίθεση, αυτή η ρωγμή εξακολουθεί να είναι ορατή: «Η συνταγματική ιεροσυλία δεν ξεπερνιέται εύκολα γιατί εκφράζει συμβολικά την υπέρβαση ενός ορίου, το διάλυση ενός ταμπού, την είσοδο σε αχαρτογράφητη περιοχή που θεωρούνταν πάντα απαγορευμένη ζώνη για πολιτικά πραξικοπήματα».

Σήμερα ο Τραμπ χρησιμοποιεί αυτή τη ρωγμή για να ζητήσει από τους οπαδούς του μια δεύτερη πράξη δυσπιστίας προς το σύστημα, αποδεχόμενος, καταρχάς, την ακραία δραματοποίηση της σύγκρουσης μεταξύ ενός πρώην προέδρου και των εισαγγελέων και στη συνέχεια, ασπαζόμενος τους ισχυρισμούς περί διεφθαρμένων και πολιτικοποιημένων εισαγγελέων που «χρηματοδοτούνται από τον Σόρος» και χρησιμοποιούν κάθε αθέμιτο μέσο για να εμποδίσουν την πορεία του προς τον Λευκό Οίκο. Ετσι ο τέως αμερικανός πρόεδρος αμφισβητεί το κράτος δικαίου και μετατρέπει τη σχέση μεταξύ πολιτικής και δικαιοσύνης σε πόλεμο συμμοριών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ετσιο Μάουρο.

Θυμίζει ακόμα ότι ο επιθετικός λαϊκισμός ευνοείται από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, από την όξυνση των πολιτικών παθών, από τη μόνιμη ένταση. Ο Τραμπ έχει ήδη επιλέξει πού θα κινείται, «στο πεδίο της ανατροπής», διεκδικώντας την επανεκλογή στον Λευκό Οίκο μέσω της νόμιμης οδού, ενώ ζητάει από τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους για να τον βοηθήσουν να ανακτήσει το έθνος ακόμη και με τη βία.

«Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε είναι η αποδυνάμωση της δημοκρατίας, η οποία δέχεται επίθεση απ’ έξω, από αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Πούτιν, που την παρουσιάζουν ανίκανη να τηρήσει τις υποσχέσεις της, και τώρα, και από μέσα, με την απειλή για εξέγερση των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ. Μπροστά στα μάτια μας η εξουσία διαχωρίζεται από τη νομιμότητα, αναζητά εγγυήσεις στην ισχύ. Στον ριζοσπαστικό δεξιό λαϊκισμό, η δημοκρατία που παρέχει τη νόμιμη εξουσία πλέον δεν αρκεί, πρέπει να επιδιώξει ένα πρόσθετο, παράνομο μερίδιο εξουσίας που αποκτάται κατά παράβαση των όποιων κανόνων. Βιώνουμε τον τελευταίο πειρασμό, αυτόν της μεταδημοκρατίας», καταλήγει ο Ετσιο Μάουρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News