235
Εικόνα σε μεγέθυνση του κομήτη που ελήφθη στις 21 Μαρτίου. Ο Atlas πλησιάζει την Γη και αν περάσει αλώβητος από τον Ήλιο θα κάνει εντυπωσιακά την εμφάνιση του στον ουρανό |

Καταφτάνει ο κομήτης που θα φωτίσει τον ουρανό μας

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 20:23
Εικόνα σε μεγέθυνση του κομήτη που ελήφθη στις 21 Μαρτίου. Ο Atlas πλησιάζει την Γη και αν περάσει αλώβητος από τον Ήλιο θα κάνει εντυπωσιακά την εμφάνιση του στον ουρανό
|

Καταφτάνει ο κομήτης που θα φωτίσει τον ουρανό μας

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 20:23

Ένας κομήτης που κινείται με μεγάλη ταχύτητα στις εσωτερικές περιοχές του ηλιακού μας συστήματος είναι πιθανό, όταν κάνει το πέρασμα του από την διαστημική μας γειτονιά, να αποτελέσει ένα από τα πιο λαμπρά ουράνια σώματα που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες.

Το πρόγραμμα Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (Atlas) του Πανεπιστημίου της Χαβάης εντοπίζει διαστημικά αντικείμενα που αποτελούν δυνητικά απειλές για την Γη. Τρεις ημέρες πριν από την έλευση του 2020 οι αστρονόμοι του προγράμματος εντόπισαν έναν κομήτη με σχεδόν παραβολική τροχιά ο οποίος έλαβε την ονομασία του προγράμματος, δηλαδή Atlas.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times από την στιγμή που εντοπίστηκε ο Atlas η φωτεινότητα του έχει αυξηθεί 4 χιλιάδες φορές! Ο κομήτης αναμένεται να φτάσει στην περιοχή μας κάποια στιγμή τον Απρίλιο, προς τα τέλη του μήνα και οι ειδικοί αναφέρουν ότι αν διατηρήσει την σύνθεση του το θέαμα στον νυχτερινό ουρανό θα είναι μοναδικό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων ο Atlas θα περάσει σε απόσταση 115 εκατ. χλμ. από την Γη και το πέρασμα του δεν δημιουργεί οποιοδήποτε κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Φτάνοντας στην περιοχή μας θα περάσει κοντά από τον Ήλιο και είναι πιθανό να εξαερωθούν ορισμένα από τα στρώματα της επιφάνειας του. Αν αυτό δεν συμβεί ή, αν συμβεί σε μικρό βαθμό, όταν κάνει την εμφάνιση του στον ουρανό της Γης θα είναι σύμφωνα με τους αστρονόμους το δεύτερο πιο φωτεινό ουράνιο σώμα μετά την Σελήνη.