363
Απέδειξαν ότι γηρασμένα κύτταρα μπορούν να περάσουν και πάλι σε φάση νεότητας | Shutterstock

Επιστήμονες γύρισαν πίσω τους «δείκτες» στο ρολόι του γήρατος

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 13:47
Απέδειξαν ότι γηρασμένα κύτταρα μπορούν να περάσουν και πάλι σε φάση νεότητας
|Shutterstock

Επιστήμονες γύρισαν πίσω τους «δείκτες» στο ρολόι του γήρατος

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 13:47

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι έχουν τη δυνατότητα να αναζωογονήσουν γερασμένα ανθρώπινα κύτταρα και να τα «μεταμορφώσουν» ώστε να επιστρέψουν σε νεανική φάση.

Το σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, αν και ακόμη σε αρχικό στάδιο, ελπίζεται ότι θα βοηθήσει μελλοντικά στη θεραπεία ασθενειών όπως η οστεοαρθρίτιδα και η μυϊκή ατροφία, που προκαλούνται από την κυτταρική γήρανση.

Μια βασική αιτία της γήρανσης θεωρείται η συσσώρευση σφαλμάτων στο επιγονιδίωμα, στο σύστημα πρωτεϊνών που «πακετάρει» το DNA και ελέγχει την πρόσβαση στα γονίδια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Βιτόριο Σεμπαστιάνο, βρήκαν μέθοδο που μπορεί να αναστρέψει αυτά τα σφάλματα, σαν να μην είχαν γίνει ποτέ και έτσι να επιστρέψουν τα κύτταρα σε νεανική κατάσταση, γράφουν οι New York Times.

Παράγοντες Γιαμανάκα

Oπως ανέφεραν γράφουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, η μέθοδος τους «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς το στόχο της αναστροφής της κυτταρικής γήρανσης» και θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους θεραπείας για ασθένειες σχετικές με τη γήρανση, αλλά και για την ίδια τη γήρανση. Oμως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, ώσπου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο μέσω φαρμάκων, διευκρινίζουν.

Η ελπιδοφόρα τεχνική χρησιμοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες, τους λεγόμενους παράγοντες Γιαμανάκα (από το όνομα του πρωτοπόρου Ιάπωνα επιστήμονα που πήρε το Νομπέλ Ιατρικής 2012, επειδή άνοιξε το δρόμο για το νεανικό αναπρογραμματισμό των κυττάρων) για να αναπρογραμματίσει το επιγονιδίωμα του κυττάρου και να το επαναφέρει χρονικά στο σημείο «μηδέν» της εμβρυικής κατάστασης.

Οι παράγοντες Γιαμανάκα, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τρωκτικά, κρύβουν κινδύνους και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν καρκινική ανάπτυξη, αλλά οι επιστήμονες στις ΗΠΑ βρήκαν τρόπο να αποφεύγουν κάτι τέτοιο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές του Στάνφορντ πήραν γερασμένα κύτταρα χόνδρου από ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και, μετά την προσθήκη μιας μικρής δόσης παραγόντων Γιαμανάκα στο εργαστήριο, τα κύτταρα έπαυσαν να εμφανίζουν φλεγμονή και να προκαλούν τη νόσο.

Κάτι ανάλογο πέτυχαν με ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα από ανθρώπους με μυϊκή ατροφία, καθώς και με γερασμένα ποντίκια που ανέκτησαν νεανική μυϊκή δύναμη.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ήδη την εταιρεία βιοτεχνολογίας Turn Biotechnologies για να αναπτύξουν νέου τύπου θεραπείες με βάση τη μέθοδο τους. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να διασφαλίσουν με νέες μεγαλύτερες μελέτες ότι η τεχνική τους είναι απολύτως ασφαλής.