490
Η Λετίσια Κόφκε έχει μόλις πάρει τον τίτλο της «Μις Ανατολική Γερμανία» | Facebook

Η πρώτη και τελευταία «Μις Ανατολική Γερμανία» στην Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 17:51
Η Λετίσια Κόφκε έχει μόλις πάρει τον τίτλο της «Μις Ανατολική Γερμανία»
|Facebook

Η πρώτη και τελευταία «Μις Ανατολική Γερμανία» στην Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 17:51

Την νύχτα που άρχισε να πέφτει τελικά, πριν από τριάντα χρόνια, το Τείχος του Βερολίνου, η Λετίσια Κόφκε βρισκόταν στο σπίτι της στο Μπράντενμπουργκ αν ντερ Χάβελ. Η 18άχρονη, τότε, κοπέλα, είχε αποκοιμηθεί σε μια πολυθρόνα.

Ηταν νοσοκόμα και η πρωινή βάρδια στο νοσοκομείο την είχε εξουθενώσει. Το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου του 1989 δεν είχε δύναμη ούτε καν για να ανοίξει την τηλεόραση ώστε να παρακολουθήσει τις ειδήσεις και στη Δυτική Γερμανία θα πατούσε το πόδι της πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες.

Επειτα από περίπου έναν χρόνο, ωστόσο, η Λετίσια Κόφκε έγινε γνωστή σε ολόκληρη τη Γερμανία, αναφέρει η Bild σε ρεπορτάζ της, γιατί τον Σεπτέμβριο του 1990 ανακηρύχθηκε «Miss DDR» (Tα αρχικά για τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας). Και, σήμερα, στην ηλικία των 48 ετών, γνωρίζει πως θα μείνει στην Ιστορία ως η πρώτη και η τελευταία «Μις Ανατολική Γερμανία».

Γιατί πριν από την Πτώση του Τείχους δεν είχε ποτέ διοργανωθεί κάποιος διαγωνισμός ομορφιάς στην πατρίδα της ενώ μετά την επανένωση της χώρας, δεν υπήρχε πια η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. «Η θεία μου είχε διαβάσει στην εφημερίδα για τα προκριματικά της Μις Βραδεμβούργο. Είσαι όμορφη, δοκίμασέ το, μου είπε», θυμάται η ίδια, μιλώντας στο γερμανικό ταμπλόιντ. Και έτσι η 18χρονη νοσοκόμα αποφάσισε να συμμετάσχει, μαζί με δύο φίλες της, στον τοπικό διαγωνισμό ομορφιάς που πραγματοποιήθηκε στον χώρο όπου στεγαζόταν η Λέσχη Σιδηροδρομικών της πόλης της. Κατέλαβε, τελικά, τη δεύτερη θέση, και προκρίθηκε στον επόμενο γύρο, κερδίζοντας μια μπουκάλα κρασί πέντε λίτρων και ένα χειροποίητο μάλλινο πουλόβερ.

Στιγμιότυπο από τον διαγωνισμό ομορφιάς για τη Μις Ανατολική Γερμανία. Η Λετίσια Κόφκε στο κέντρο με το στέμμα

«Ηταν κάτι το απίστευτο αλλά ήμουν σίγουρη ότι δεν θα μπορούσα να κερδίσω στον πανεθνικό τελικό διαγωνισμό», θυμάται η Λετίσια. Εκανε λάθος, ωστόσο, γιατί μερικές εβδομάδες πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε που χιλιάδες Ανατολικογερμανοί άρχισαν να σκαρφαλώνουν στο Τείχος για να περάσουν στη Δυτική Γερμανία, την 22α Σεπτεμβρίου του 1990, αναδείχθηκε «Μις Ανατολική Γερμανία», σημειώνοντας υψηλότερη βαθμολογία από τις αντίπαλές της, την «Μις Βραδεμβούργο» και την «Μις Σαξονία»

«Εκείνη η στιγμή άλλαξε τη ζωή μου», παραδέχθηκε, αναφέροντας πως μετά από λίγες ημέρες παραιτήθηκε από το νοσοκομείο όπου εργαζόταν. Πέρα από το ότι ήταν η πιο όμορφη γυναίκα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας κέρδισε και ένα αυτοκίνητο μάρκας Mini, γεγονός που της επέτρεψε να αποσύρει την αίτηση που είχε καταθέσει πριν από την εξαιρετική επιτυχία της για την απόκτηση ενός αυτοκινήτου Trabant.

H Λετίσια Κόφκε σήμερα

Επειτα από λιγότερο από δύο εβδομάδες, ωστόσο, απώλεσε τον τίτλο της, γιατί τα μεσάνυχτα της 3ης Οκτωβρίου του 1990 η σημαία της πρώην Δυτικής και της νυν ενωμένης Γερμανίας υψώθηκε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων στον ιστό της Πύλης του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, σηματοδοτώντας την επανένωση της χώρας.

Αλλά… Τον Δεκέμβριο ίδιας χρονιάς η Λετίσια Κόφκε αναδείχτηκε και «Μις Γερμανία», η πρώτη στην Ιστορία της ενωμένης πατρίδας της.