553
Μοντέλα του GNTM ποζάρουν αγκαλιά με τα τρομοκρατημένα πουλερικά | CreativeProtagon/StarTv

Τα δήθεν ευαίσθητα μηνύματα του GNTM

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 7 Νοεμβρίου 2019, 10:40
Μοντέλα του GNTM ποζάρουν αγκαλιά με τα τρομοκρατημένα πουλερικά
|CreativeProtagon/StarTv

Τα δήθεν ευαίσθητα μηνύματα του GNTM

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 7 Νοεμβρίου 2019, 10:40

Προφανώς, όταν βλέπεις ένα ριάλιτι, δεν περιμένεις να δεις ποιότητα και υψηλού επιπέδου θέαμα. Δεν ξέρω, βέβαια, αν περιμένεις να δεις υψηλού επιπέδου αντιφάσεις, που βγάζουν μάτι και σε κάνουν ν’ απορείς : μα ποιος τις σκέφτηκε;

Στο «Greece’s Next Top Model», βλέπουμε συστηματικά τέτοιες, εξόφθαλμες αντιφάσεις. Οι οποίες καταντούν γελοίες, γιατί πλασάρονται και με την επίφαση κάποιου μηνύματος που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει, υποτίθεται, το κοινό.

Από τη μια, σου λένε, εμείς υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητα και βάζουμε μέσα παίκτριες που δεν έχουν τα κλασικά προσόντα των μοντέλων που κατακλύζουν το χώρο. Από την άλλη, βλέπεις ότι αυτά τα κορίτσια, τα κάπως διαφορετικά, αντιμετωπίζονται πιο αυστηρά σε σχέση με τα άλλα. Τις περιμένουν στη γωνία να κάνουν λάθος, και τις διώχνουν με συνοπτικές διαδικασίες. Έχεις αλωπεκίαση; Μπλε μαλλί; Παραπανίσια κιλά; Μπες κι εσύ στο παιχνίδι, να δείξουμε ότι είμαστε ευαίσθητοι στο διαφορετικό, αλλά κοπελιά, εσύ πρέπει να πασχίσεις τρεις φορές παραπάνω για να μας πείσεις ότι το αξίζεις. Κάπως έτσι βγαίνει τελικά προς τα έξω.

Και μετά, έρχονται τα ευφάνταστα κόνσεπτ τους. Τα οποία θα ήταν πολύ καλύτερα, αν δεν τα έντυναν με κάποιο μεγαλεπήβολο μήνυμα, που μετά το αναιρούν, κάνοντας κάτι αντίθετο. Σε ένα απ’ τα προηγούμενα επεισόδια, είδαμε τα κορίτσια να φωτογραφίζονται με φίδια, για να στείλουν ένα μήνυμα κατά της κακοποίησης των ζώων. Σε άλλο επεισόδιο, τα είδαμε να φωτογραφίζονται σε δίχτυα σαν γοργόνες, θέλοντας έτσι να πούνε κάτι κατά της υπεραλίευσης.

Και καπάκι, ενώ μας είπαν μην κακοποιείτε τα ζώα, έβαλαν τα κορίτσια να φωτογραφηθούν με κότες και πάπιες, σαν σνομπ Αγγλίδες της μεγαλοαστικής τάξης. Αλλά πριν φωτογραφηθούν, οι δόλιες παίκτριες έπρεπε να κυνηγήσουν τα ζωντανά και να καταφέρουν να αρπάξουν ένα. Φυσικά, έγινε της κολάσεως. Για τα ζωντανά έγινε της κολάσεως, εννοώ. Έτρεχαν να ξεφύγουν πανικόβλητα από τα κορίτσια που επίσης τα κυνηγούσαν πανικόβλητα. Γιατί έπρεπε, μέσα σε τρία λεπτά, να πιάσουν ένα πουλερικό, χωρίς να ξέρουν να πιάνουν πουλερικό, και να κάνουν μαζί του και πόζες.

Θα μπορούσε να το πιάνει κάποιος που ξέρει, και να το δίνει στις παίκτριες. Υποθέτω, θα ήταν κάπως λιγότερο αγχωτικό για το ζώο. Το θέαμα, βέβαια, θα ήταν λιγότερο. Ίδιο είναι να βλέπεις επίδοξα μοντέλα να τρέχουν πίσω από κότες, γαλοπούλες και πάπιες για να γραπώσουν μία, και μετά να πασχίζουν να κάνουν πόζες κρατώντας ένα πουλί που κοντεύει να πάθει έμφραγμα απ’ τον τρόμο; Το οποίο, στην προσπάθειά τους να το κρατήσουν, πιθανόν να το ξεπουπούλιασαν και λίγο.

Θα μου πείτε, στις φάρμες, κυνηγούν τις γαλοπούλες και τις πάπιες και τις αποκεφαλίζουν. Στις βιομηχανίες, σπρώχνουν τις κότες όλες μαζί στη μηχανή και τις ξεπαστρεύουν, για να τις πάρουμε εμείς μετά απ’ τα σούπερ μάρκετ. Λίγο κυνηγητό και ξεπουπούλιασμα για μια πόζα σε πείραξε; Σαν πολύ ευαίσθητη δεν είσαι;

Δεν έχει σημασία αν εγώ είμαι ευαίσθητη, σημασία έχει ότι εκεί, στο GNTM, λένε κάθε τρεις και λίγο ότι είναι. Αναμασούν συνεχώς μια ευαισθησία που αυτοαναιρείται και τελικά, περνάει μόνο σαν ανόητη δηθενιά. Για να πω την αλήθεια, αυτό από μόνο του δεν πειράζει. Οταν, όμως, βασανίζονται και ζωντανά στο όνομα αυτής της ανόητης δηθενιάς, εκεί κάτι πρέπει να πεις. Εκεί, πειράζει.

ΥΓ. Για του λόγου το αληθές, το είπαν πολλοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News