739
Κινεζικό μεταλλείο σπάνιων ορυκτών στο Μπαγιάν Ομπό της Εσωτερικής Μογγολίας | REUTERS/Stringer/File Photo

Η Κίνα έχει ένα υπερόπλο – τα σπάνια ορυκτά της

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 19:45
Κινεζικό μεταλλείο σπάνιων ορυκτών στο Μπαγιάν Ομπό της Εσωτερικής Μογγολίας
|REUTERS/Stringer/File Photo

Η Κίνα έχει ένα υπερόπλο – τα σπάνια ορυκτά της

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 19:45

Απειλείται πραγματικά η Δύση από το κινεζικό μονοπώλιο στην αγορά αμερικανικού χρέους, ας πούμε; Μήπως αποσταθεροποιεί την Ουάσινγκτον η ατιμωρησία του Πεκίνου όσον αφορά την εμφάνιση και –κυρίως– τη διασπορά του κορονοϊού στα πέρατα του κόσμου; Τα παραπάνω (μεταξύ δεκάδων άλλων ιδιαζόντων «κινεζικών προβλημάτων» του 21ου αιώνα) είναι πολιτικά ζητήματα κατά βάσιν, τα οποία όποια ώρα το θελήσουν οι Αμερικανοί είναι σε θέση να τα χειριστούν επωφελώς για αυτούς – και, ενδεχομένως, όχι μόνο για αυτούς.

Αυτήν την αλήθεια οι πολυμήχανοι Κινέζοι είναι αδύνατον να μη τη γνωρίζουν, όσο και αν καμώνονται τους ψηλότερους από το πραγματικό μπόι τους (προσφάτως ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μέσω του διαδικτυακού φόρουμ The Davos Agenda έτεινε μεν χείρα φιλίας προς τις νέες ΗΠΑ, του Τζο Μπάιντεν, ωστόσο μίλησε «ακόμη και για σύγκρουση» – πράγματα μάλλον αστεία προς το παρόν).

Υπάρχει ωστόσο ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να «πατήσουν» οι Κινέζοι εφ’ όσον επιθυμούν να δημιουργήσουν σοβαρές καταστάσεις στις ΗΠΑ. Και με έναν διεστραμμένο τρόπο αυτό το πεδίο σχετίζεται με την προτεραιότητα που δίνει η διοίκηση Μπάιντεν στο θέμα του κλίματος.

Η «πράσινη ατζέντα» του Μπάιντεν ασφαλώς δεν προβλέπει στήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει να εξορύσσουν και να επεξεργάζονται σπάνια ορυκτά (γαίες), διότι η όλη διαδικασία κοστίζει και σε δολάρια και σε ρύπους. Εξάλλου από τη δεκαετία του ’90 οι αυστηροί περιβαλλοντικοί κανονισμοί κατέστησαν ασύμφορο το σχετικό επιχειρείν στις ΗΠΑ και είχαν ως αποτέλεσμα την απογείωση του παγκοσμίου μεριδίου της Κίνας στη βιομηχανία των σπανίων ορυκτών (πλέον κατέχει το 80%).

Κινεζική «φαγάνα» επί το έργον σε μεταλλείο περασμένης δεκαετίας. Από τότε η Κίνα έχει κάνει άλματα στην εξόρυξη και στην επεξεργασία των σπάνιων ορυκτών (EPA/QILAI SHEN)

Αν από τη χρήση σπανίων ορυκτών έμενε ανεπηρέαστη η σύγχρονη βιομηχανία σε βασικούς τομείς της (κινητή τηλεφωνία, αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, κ.ά.) δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Ομως χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε κινητό τηλέφωνο, να αποθηκεύουμε ένα ηλεκτρονικό έγγραφο, να παρακολουθούμε κάποια σειρά στο Netflix, να οδηγούμε καινούργιο αυτοκίνητο, να φωτογραφίζουμε με ψηφιακή κάμερα, να απογειώνουμε το drone και να ελέγχουμε την πτήση του, να κατευθύνουμε τον πύραυλο, να κατασκευάζουμε το υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος. Τόσο απαραίτητα είναι τα σπάνια ορυκτά για τον σύγχρονο πολιτισμό.

Η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο κοίτασμα σε όλον τον κόσμο, το οποίο κυρίως βρίσκεται σε μία επαρχία της που ονομάζεται Εσωτερική Μογγολία. Αν το Πεκίνο νιώσει ότι απειλείται από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ή από τον «εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο», των δασμών και των επιβαρύνσεων (τον οποίο είχε ξεκινήσει ο Τραμπ αλλά μπορεί να συνεχίσει και ο Μπάιντεν), τότε θα χρησιμοποιήσει το υπερόπλο της: τα σπάνια ορυκτά.

Από ένα έξυπνο κινητό, το οποίο περιέχει σπάνια ορυκτά, ο κινέζος επενδυτής (δεν είναι αστείο) κοιτά τη διακύμανση της τιμής της μετοχής κάποιας εταιρείας σπανίων ορυκτών στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης (EPA/WU HONG)

Οι Financial Times έγραψαν ότι στο Πεκίνο αξιολογούν τη δυνατότητα περιορισμού των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, στοχεύοντας πρωτίστως να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στην πολεμική βιομηχανία τους, λόγου χάρη στην παραγωγή των F-35, δηλαδή στην ίδια την αμερικανική άμυνα! Οπως μας πληροφορεί και ο ιστότοπος GZERO βασιζόμενος σε έκθεση του Κογκρέσου, για το συγκεκριμένο μαχητικό απαιτούνται περί τα 450 κιλά σπάνιων ορυκτών (εισαγομένων από την Κίνα) ώστε να παραχθούν και να λειτουργήσουν διάφορα κρίσιμα τμήματά του, λόγου χάρη τα ηλεκτρικά συστήματα.

Κατά ασφαλείς πληροφορίες, οι Αμερικανοί δεν θα αιφνιδιαστούν από τέτοια κινεζική στροφή στο εξαγωγικό εμπόριο, μάλιστα λέγεται ότι το Πεντάγωνο έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με μεταλλευτικές εταιρείες τρίτων χωρών (όπως η Αυστραλία και η Νότια Αφρική), ώστε να μειώσει όσο γίνεται την εξάρτησή του από την Κίνα.

Επτασφράγιστο μυστικό η τεχνολογία διύλισης

Από τη δική του οπτική και επικαλούμενο «άτομο που είναι εξοικειωμένο με το θέμα», το Bloomberg δίνει μία άλλη διάσταση: οι Κινέζοι νοιάζονται λιγότερο για τις εξαγωγές των σπάνιων ορυκτών, λέει, περισσότερο τους απασχολεί να παραμείνει επτασφράγιστο μυστικό τους η τεχνολογία διύλισης των ορυκτών αυτών – πράγμα που σημαίνει ότι έχουν προοδεύσει στην επεξεργασία τους και θέλουν πάση θυσία να κρατήσουν σε χαμηλότερο επίπεδο τους ανταγωνιστές τους. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν θα αισθανθεί απειλούμενο το Πεκίνο.

Το Bloomberg δίνει και την πληροφορία ότι σε άλλο επίπεδο, καθαρά επιχειρηματικό, εμπάργκο όσον αφορά τα σπάνια ορυκτά θα επιβάλει η Κίνα και σε μεμονωμένες εταιρείες, ιδίως στην αμερικανική Lockheed Martin Corp., επειδή η τελευταία πούλησε όπλα στην Ταϊβάν, δηλαδή στον… «αιώνιο» (από το 1949) εχθρό του Πεκίνου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...