1209
| CreativeProtagon/Shutterstock

Εχουμε και μια βιολογική ηλικία, αλλά την ξέρουμε;

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2022, 15:10
|CreativeProtagon/Shutterstock

Εχουμε και μια βιολογική ηλικία, αλλά την ξέρουμε;

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2022, 15:10

Η βιολογική ηλικία, η οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από τα χρόνια σας, είναι ένα μέτρο υγείας, που μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε την ποιότητα της ζωής σας καθώς μεγαλώνετε, λένε οι επιστήμονες. Η ιδέα πίσω από τη βιολογική ηλικία είναι ότι τα κύτταρα και τα όργανα του σώματός μας έχουν ηλικίες, που διαφέρουν από την κανονική μας ηλικία.

Πολλοί επιστήμονες, που ασχολούνται με την αντιγήρανση, πιστεύουν ότι η γνώση της βιολογικής σας ηλικίας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αναβάλετε ή να αποφύγετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις ή άλλες ασθένειες, που σχετίζονται με την ηλικία. Κάποιοι πιστεύουν επίσης ότι η βιολογική ηλικία μπορεί να προβλέψει καλύτερα τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, γράφει η Μπέτσι Μόρις στην Wall Street Journal.

Αλλοι, πάλι, επιστήμονες συμφωνούν ότι η βιολογική ηλικία είναι σημαντική, διαφωνούν, όμως, ότι μπορεί να προβλέψει τον χρόνο ζωής. Λένε ότι δεν υπάρχει τυπικός τρόπος μέτρησης της βιολογικής ηλικίας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις για πολλά από τα εργαλεία της. Στο επίκεντρο της συζήτησης, ωστόσο, βρίσκεται η ελπίδα ότι οι άνθρωποι μπορούν να παρατείνουν τη ζωή τους αλλάζοντας τη συμπεριφορά τους· και μια ολόκληρη σειρά από εταιρείες ποντάρουν σε αυτό.

Ο Ντέιβιντ Σινκλέρ, καθηγητής Γενετικής και συνδιευθυντής του Paul F. Glenn Center for Biology of Aging Research στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είναι μεταξύ των ερευνητών και των επιχειρηματιών, που προωθούν την έννοια της βιολογικής ηλικίας. Και την περιγράφει «σαν πιστωτικό σκορ για το σώμα». Συνιδρυτής μιας νέας εταιρείας, που αναπτύσσει ένα τεστ βιολογικής ηλικίας, ο δρ Σινκλέρ είναι 52 ετών, αλλά λέει ότι βιολογικά είναι μάλλον σαν 42.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να επιχειρήσουν να μειώσουν τη βιολογική τους ηλικία μέσω διαλογισμού, γιόγκα ή άλλων τρόπων αποτελεσματικής διαχείρισης του στρες

Μερικοί επιστήμονες υπολογίζουν την βιολογική ηλικία αναλύοντας βιοδείκτες στο αίμα ή στο σάλιο, ενώ άλλοι επιστήμονες και μηχανικοί το κάνουν συγκρίνοντας άτομα με ευρύτερα πρότυπα γήρανσης.

Οι δραστηριότητες που επηρεάζουν τη βιολογική ηλικία, όπως ο ύπνος, η άσκηση και η διατροφή, είναι ουσιαστικά οι καλές συνήθειες που ήδη γνωρίζουμε. Αλλά επειδή τα γονίδια του καθενός είναι διαφορετικά, η παρακολούθηση της βιολογικής σας ηλικίας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες συνήθειες είναι πιο χρήσιμες και πώς να τις προσαρμόσετε. Ενα άτομο, για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεται 10.000 βήματα την ημέρα ενώ για κάποιο άλλο αρκούν τα 6.000.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να επιχειρήσουν να αυξήσουν τη βιολογική τους ηλικία μέσω διαλογισμού, γιόγκα ή άλλων τρόπων αποτελεσματικής διαχείρισης του στρες, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του δρ Σινκλέρ, χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής προσπαθώντας να παραμείνουν νέοι.

Οι επιστήμονες, που μελετούν τη γήρανση, ελπίζουν ότι τελικά, οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να μετράνε με ακρίβεια τη βιολογική τους ηλικία και να αποκαλύπτουν τα βήματα, που την επηρεάζουν, αποτρέποντας  εκφυλιστικές νόσους και πιθανώς να ζουν περισσότερο. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες είναι δύσπιστοι. Μερικοί πιστεύουν ότι ακόμα κι αν γνωρίζεις τη βιολογική σου ηλικία, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψεις ότι το concept  θα μπορούσε να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο.

Ο Αλεξ Ζαβορόνκοφ, διευθύνων σύμβουλος της Insilico Medicine, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη φαρμάκων για ασθένειες, που σχετίζονται με την ηλικία, λέει ότι η βιολογική ηλικία είναι μια χρήσιμη ιδέα για την ανάπτυξη φαρμάκων. Αλλά αμφιβάλλει για το αν οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν συμπεριφορές για να ζήσουν περισσότερο, με βάση μελέτες για τη διάρκεια ζωής σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, γράφει η Μπέτσι Μόρις στην WSJ. «Η ακραία βελτιστοποίηση του ύπνου, της άσκησης και της διατροφής είναι απίθανο να οδηγήσει σε δραματικές αυξήσεις της διάρκειας ζωής», υποστηρίζει ο Ζαβορόνκοφ.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη βιολογική ηλικία τροφοδοτείται από την πρόοδο στον τομέα της Επιγενετικής (μελετάει  πώς επηρεάζεται η έκφραση των γονιδίων από τις συμπεριφορές και το περιβάλλον).

Ο δρ Σινκλέρ αναπτύσσει στο Χάρβαρντ ένα τεστ βιολογικής ηλικίας, που βασίζεται σε χημικές αλλαγές στο DNA, σε δείγμα κυττάρων το οποίο λαμβάνεται εύκολα στο σπίτι με στυλεό από το μάγουλο. Και το λανσάρει μέσω μιας νέας εταιρείας που ονομάζεται Tally Health. Ωστόσο έχει επικριθεί από άλλους επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι υπερβάλλει για τα αποτελέσματα ορισμένων από τα ευρήματά του, όπως η αντιγηραντική δράση της ρεσβερατρόλης. Εκείνος διαψεύδει τους ισχυρισμούς τους. Λέει ότι δεν υπερεκτιμά τα ευρήματά του και ότι η έρευνα για τη ρεσβερατρόλη δημοσιεύτηκε σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Είναι συνιδρυτής περισσότερων από 12 εταιρείες βιοτεχνολογίας και έχει επενδύσει στις περισσότερες από αυτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που αναπτύσσουν θεραπείες, οι οποίες στοχεύουν στη βιολογία της γήρανσης.

Μελέτες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση ενεργοποιεί ένα γονίδιο από το οποίο ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση που αυξάνει την έκκριση μιας πρωτεΐνης που βελτιώνει τη μνήμη

Η InsideTracker, μια εταιρεία εξατομικευμένης διατροφής, που ιδρύθηκε από επιστήμονες του Χάρβαρντ, του Tufts και του MIT, υπολογίζει τη βιολογική ηλικία βάζοντας τους χρήστες να κάνουν εξετάσεις αίματος και αναλύοντας τα δείγματα για δείκτες καταστάσεων όπως η φλεγμονή, η υγεία της καρδιάς και διαταραχές του ήπατος ή των νεφρών. Οσοι κάνουν το τεστ και βγαίνουν μεγαλύτεροι από τα χρόνια τους λαμβάνουν συστάσεις για προσαρμογή της διατροφής, της άσκησης και των συμπληρωμάτων.

Πολλές άλλες startups υγείας προσφέρουν τεστ που ισχυρίζονται ότι υπολογίζουν τη βιολογική ηλικία -μερικές φορές με μικρή επιστημονική υποστήριξη- και σχεδιάζουν συμπληρώματα τα οποία στοχεύουν στην τόνωση της νεανικότητας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για βελτίωση της υγείας του, ο Στίβεν Ρόμπερτς, ένας 51χρονος ιδιοκτήτης οινοποιείου στη Γαλλία, έκανε νωρίτερα φέτος στο σπίτι του, μια εξέταση αίματος της εταιρείας βιοτεχνολογίας GlycanAge Ltd. «Πίνω. Μερικές φορές καπνίζω, πάω σε πάρτι και τρώω ό,τι θέλω», λέει στην WSJ ο Ρόμπερτς. Γι’ αυτό και περίμενε ότι η βιολογική του ηλικία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από την ημερολογιακή του ηλικία. Σοκαρίστηκε, λοιπόν, όταν τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η βιολογική του ηλικία ήταν μόλις 24 ετών: «Η πρώτη μου αντίδραση ήταν: “ Είναι λάθος”», λέει, προσθέτοντας ότι δεν έχει κάνει καμία αλλαγή στις συνήθειές του μετά το τεστ, και ότι σχεδιάζει να το επαναλάβει αργότερα φέτος.

Ο Γκόρνταν Λάουτς, καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ στην Κροατία, και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της GlycanAge, λέει ότι τα αποτελέσματα είναι λογικά δεδομένης της κληρονομικότητας του κ. Ρόμπερτς -μακροζωία της οικογένειάς του- και του τρόπου ζωής, που είναι πιθανότατα λιγότερο αγχώδης από των περισσοτέρων.

Ενας από τους πρώτους υπολογιστές βιολογικής ηλικίας δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια με βάση ένα ερωτηματολόγιο, από τον Μάικλ Ρόιζεν, αναισθησιολόγο και επίτιμο επικεφαλής Ευεξίας της Cleveland Clinic στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Τον πούλησε, στην συνέχεια, στην εταιρεία ψηφιακής υγείας Sharecare Inc., στην οποία έχει μετοχές ως μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της.

Ο δρ Ρόιζεν έχει ετοιμάσει τώρα ένα νέο βιβλίο -και μια ιστοσελίδα- που αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, στο πλαίσιο μιας νέας εταιρείας, στόχος της οποίας θα είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς να ζουν περισσότερο.

Η σωματική άσκηση, για παράδειγμα, κάνει περισσότερα από το να δυναμώνει απλά την καρδιά, λέει. Μελέτες δείχνουν ότι ενεργοποιεί ένα γονίδιο από το οποίο ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση που αυξάνει την έκκριση μιας πρωτεΐνης που βελτιώνει τη μνήμη. Οι μέθοδοι διαχείρισης του στρες μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία περισσότερων από 250 γονιδίων, λέει ο δρ Ρόιζεν. «Οι επιλογές σας έχουν πολύ πιο βαθιά δράση από το να αλλάζουν απλώς το αν η καρδιά σας χτυπά γρήγορα ή αργά», λέει ο αμερικανός γιατρός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News