600
Φωτογραφία αρχείου από εμβολιασμό φοιτητών στη Θεσσαλονίκη | Konstantinos Tsakalidis /SOOC

Κορονοϊός: Τι έδειξε η πρώτη σύγκριση τεσσάρων εμβολίων έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό

Φωτογραφία αρχείου από εμβολιασμό φοιτητών στη Θεσσαλονίκη
|Konstantinos Tsakalidis /SOOC

Κορονοϊός: Τι έδειξε η πρώτη σύγκριση τεσσάρων εμβολίων έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό

Την πρώτη μελέτη για την αποτελεσματικότητα τεσσάρων εμβολίων για τον κορονοϊό δημοσίευσαν σε επιστημονική επιθεώρηση ειδικοί από το Ινστιτούτο Ανοσολογίας Λα Χόγια της Καλιφόρνιας.

Η ανάλυση αφορά το κατά πόσο τέσσερις διαφορετικοί τύποι εμβολίων προετοιμάζουν την άμυνα του οργανισμού για να αμυνθεί απέναντι στον κορονοϊό.

Η σύγκριση αφορά τόσο τα επίπεδα των αντισωμάτων όσο και της κυτταρικής ανοσίας, δηλαδή των Τ-κυττάρων (CD4+ και CD8+) και των Β-κυττάρων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, είναι η πρώτη που συγκρίνει πώς οι διαφορετικές τεχνολογίες εμβολίων πυροδοτούν την ανοσολογική ανταπόκριση απέναντι στον ίδιο παθογόνο μικροοργανισμό, δηλαδή τον κορονοϊό.

Οι τεχνολογίες αφορούν τα δύο mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna), ένα ανασυνδυασμένο πρωτεϊνικό εμβόλιο (Novavax) και ένα βασισμένο σε ιικό φορέα (Johnson & Johnson). Στη μελέτη δεν συμπεριλαμβάνεται στο εμβόλιο της AstraZeneca, διότι δεν έλαβε ποτέ άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ.

Τα βασικά αποτελέσματα

Οι ειδικοί εξέτασαν ξεχωριστά όλους τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού που μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό, δηλαδή τα αντισώματα, τα Β-κύτταρα και τα Τα-κύτταρα.

Αντισώματα: Εξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, όσοι έκαναν δύο δόσεις από το εμβόλιο της Moderna είχαν τα υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων και ακολουθούσαν όσοι έκαναν Pfizer και Novavax. Το μονοδοσικό της J&J δημιουργούσε χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Β-κύτταρα: Οσοι είχαν κάνει J&J είχαν το υψηλότερο ποσοστό των κυττάρων μνήμης ύστερα από έξι μήνες, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τρία εμβόλια.

Τ-κύτταρα (CD4+): Ολοι οι εμβολιασθέντες είχαν παρόμοιο ποσοστό εξουδετερωτικών κυττάρων έναντι του κορονοϊού.

Τ-κύτταρα (CD8+): Το εμβόλιο Novavax δημιουργούσε χαμηλότερα επίπεδα των εξουδετερωτικών κυττάρων, ενώ υψηλά επίπεδα είχαν κατά σειρά όσοι έκαναν Pfizer, Moderna και J&J. Γενικά, πάντως, μόνο το 60% έως 70% των εμβολιασθέντων είχαν CD8+ κύτταρα μετά από έξι μήνες.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κρατούν κάποιου τύπου ανοσολογική ανταπόκριση απέναντι στον κορονοϊό μετά από ένα εξάμηνο, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που έχουν κάνει. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχετικά προστατευμένοι και έχουν μειωμένο κίνδυνο βαριάς νόσησης από τη λοίμωξη Covid-19.

«Ακόμη κι αν είναι δύσκολο να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο αντισωμάτων σε βάθος χρόνου, η παρουσία της σταθερής κυτταρικής ανοσίας δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επανενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες, στην περίπτωση που κολλήσουμε κορονοϊό», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Αλεσάντρο Σέτε.

Τρεις δόσεις από οποιοδήποτε εμβόλιο καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις

Οι τρεις δόσεις, είτε από το ίδιο εμβόλιο είτε από συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων, έχουν σχεδόν την ίδια αποτελεσματικότητα, όσον αφορά την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19, σε οποιαδήποτε παραλλαγή του κορονοϊού, επιβεβαιώνει έτερη επιστημονική μελέτη, η οποία μάλιστα είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το κλειδί για τη βελτίωση της προστασίας είναι ο αριθμός των δόσεων και όχι το εμβόλιο ή ο συνδυασμός τους.

Η μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αρκεί να γίνουν τρεις δόσεις για να αυξηθεί η ανοσία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (και στους άνω των 65 ετών), σε σχέση με τις δύο δόσεις.

Μάλιστα, η τρίτη δόση κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία για την προστασία από τη μετάλλαξη Ομικρον. Επίσης στους ασθενείς με ανοσοκαταστολή η τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA βελτιώνει την προστασία τους.

Οι ερευνητές του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Πίτερ Πακ-Χανγκ Τσέουνγκ, αξιολόγησαν 53 έρευνες που αφορούσαν συνολικά περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους και 24 συνδυασμούς εμβολίων για τη λοίμωξη Covid-19.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι τρεις δόσεις, οποιουδήποτε εμβολίου mRNA, είναι οι πιο αποτελεσματικές (96%) έναντι της αποτροπής μη σοβαρής Covid-19 και της αποφυγής νοσηλείας (95%).

Η τρίτη δόση εμβολίου, όταν γίνεται με mRNA, ύστερα από δύο δόσεις μη mRNA εμβολίων (π.χ. AstraZeneca), παρέχει ικανοποιητική αποτελεσματικότητα που φτάνει στο 88%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...